Jaky DIGI fotak

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jave

Jaky DIGI fotak

#1 Příspěvek od jave »

Panove chapu ze kazda rada draha, ale ptam se. Jaky by jste si ted momentalne koupili fotak?? Pro totalne svatecniho fotografa, ale na druhou stranu dobra kvalita za svetla i tmy. Neni to pro me, mel jsem doma digi zrcadlovku 4Megapixel, ktera pred 5 lety kdyz sel jeden ze synu do 1 tridy stala 8900Kc. Nedam na ni dopustit. Poradite neco podobneho, ale za lepsi peniz?? Velmi dekuji za osobni zkusenosti a popr i za link kde objednat.
Radu dá ti každý dobrý přítel, ale málo který dá ti mouky pytel !!!
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

Neměl jsi digizrcadlovku- měl jsi obyčejný kompakt s elektronickým hledáčkem (nebo taky falešnou zrcadlovku). Zrcadlovku v té době bys pod 30 000 kč snad nesehnal.

Jinak je těžké ti poradit. Pokud koupíš jakýkoli kompakt, tak na focení za přítmí/tmy můžeš zapomenout - vliv malého čipu a následný šum. Kompakty pro obyčejné lidi fotí relativně dobře dokud je světlo. Jakmile světlo není, tak končí. Pokud ale na požadavku focení za špatného světla trváš, tak ti nezbyde nic jinýho než si koupit zrcadlovku které dnes stojí od 12tis i s objektivem.

Dále nenech se zblbnout megapixelama - 5Mpix ti uplně stačí - čím vyšší rozlišení tím vyšší šum.

To jsou jen obecné rady, v kompaktech nemám přehled, takže konkrétní typ neporadím.
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od urbanek »

Co největší objektiv, co největší snímací čip, co nejméně megapixelů. To jsou obecné zásady při výběru foťáku. Já mám už dva roky Panasonic FZ50 (nevím zda se ještě prodává) a jsem naprosto spokojený (ikdyž dnes už bych šel radši do zrcadlovky). Kvalita fotek je nesrovnatelně vyšší než u kapesních kompaktů s "pidi" objektivem. Zkrátka co optika pokazí, to ani sebelepší software nedožene.
jave

#4 Příspěvek od jave »

Ano megapixelama nejsem omamen. K cemu obrazek vytisknutelny jako plakat kdyz ani nemam tiskarnu vetsi nez A4 a ani o to nestojim. Jinak muj fotak byl Kodak EasyShare DX6490 a i ve tme fotil relativne spickove!!!! Ano vim ze 5 Mpx staci, ale co koupit ted. My ho kupovali v Rete. Mraky lidi nadava na tuto firmu, ale slapal jako hodinky. Diky vsem za nazory
Radu dá ti každý dobrý přítel, ale málo který dá ti mouky pytel !!!
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Teď už pod 9Mpx toho v novém moc není. Co bys řekl tomuhle?
http://www.alza.cz/digitalni-fotoaparat ... 100094.htm - velmi dobrá optika, dostačující světelnost, algoritmus postprocessingu jeden z nejlepších, co existují, SD karta a možnost přesypat data bez speciálního software rovnou do compu. A asi stovka funkcí, z nichž 90 sotva kdy využiješ.
Konečně - jedna z recenzí je tady: http://www.czechcomputer.cz/user_review ... 09211.html
Mrkni na to.

Já jsem tedy zatížený spíš na zrcadlovky, ale fotím s HP M525 - kdybych si chtěl kompakta koupit, asi bych radši sáhl po něčem jiném. Ale stál jen 19 korun a vyluštit křížovku... zrcadlovkou fotím jen na negativ, kde mi na tom záleží, a negativy si nechávám skenovat. To vše mi ovšem způsobuje zábrany po SX100 skočit, i když by mým potřebám vyhovoval. A za tu cenu...
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Do foťáku na AA už nikdy.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Myslím že takový Nikon D90 nebo D5000 s objektivem 18-105 je rozumná investice na dost let, jestli chceš fotit kvalitně a fotit za šera. Není to malé ani levné, tak jako tomu bylo dřív než se z fotografie stala levná nekvalitní záležitost která se dělá mimoděk. Tím, že si na foťák člověk musí ušetřit z několika platů, pak k fotografování i jinak přistupuje.
Hodně megapixelů není modla, ale myslím že je rozumný požadavek, aby jich nebylo výrazně míň než ekvivalent kinofilmového políčka. Nikdy nevíš, kdy budeš chtít/potřebovat využít výřez. Při downsamplování zase hodnota každého pixelu "sedí" a obrázek je jako sken z 9x12 negativu bubnovým skenerem.
Sympatické je, že digitály začínají dohánět chemii v dynamickém rozsahu i v rychlosti.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Proč? Na AA alkalinky jsem udělal s M525 a bleskem tak 20 obrázků, na akumulátory NiMH Infinium 2100mAh jich udělám přes 200 na jedno nabití, s bleskem 130-150.
Kámoš má superzoom Fuji Finepix 5,1Mpx (tuším, že je to model 560), taky na AA, a dva roky žádný problém, kolem stovky snímků na jedno nabití.

Ono asi záleží na tom, jak se který kousek vyvede.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:Hodně megapixelů není modla, ale myslím že je rozumný požadavek, aby jich nebylo výrazně míň než ekvivalent kinofilmového políčka.

Zvyšovat počet pixelů má smysl jen pokud se zvětší plocha čipu a "díra" v optice. Množství zachycené informace totiž není určené počtem Mpix, ale množstvím zachyceného světla. Když ti na jeden pixel dopadne v průměru 200 fotonů, tak z toho moc nevymyslíš.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Myslím že je samozřejmé, že seriozní výrobce v kategorii semiprofi nenabízí čipy s "hluchým" počtem pixelů. To bych čekal tak u výrobců spotřebních kompaktů.
To velké sklo je právě u zrcadlovek dosti samozřejmé.
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:Myslím že je samozřejmé, že seriozní výrobce v kategorii semiprofi nenabízí čipy s "hluchým" počtem pixelů. To bych čekal tak u výrobců spotřebních kompaktů.
To velké sklo je právě u zrcadlovek dosti samozřejmé.
Tak to nic, to jsem jen nepochopila javeho dotaz. Nevěděla jsem, že chce zrcadlovku za >30kKč.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Na Kasa.cz je D5000 za 21kkč. Neřekl bych že to je víc, než co student (nebo taťka) utratil v 1985 za Prakticu se slušným objektivem, vztaženo ke kupní síle.
Co chce jave, ví bez debat nejlíp jave. Já mám vyzkoušeno, že na focení večerních fotek (nejen) není kompakt z OBI ta nejlepší cesta :roll:
Jancis1

#13 Příspěvek od Jancis1 »

Ja mám tiež Canon A510 3,2MP na dva AA články už asi viac ako 5 rokov a žiadny problém, ale skôr výhoda ako píše Hill. Na nové aku 2300mAh GP som nafotil vyše 300 fotiek a asi tak 100 bolo s bleskom. Foťák má jednu horšiu vlastnosť a to že upozorní na nízku kapacitu aku tesne pred koncom, ale to nie je problém ak, ale softvéru si myslím.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Fotak brat jedine s Li-ion akumulatorom. Odpadnu problemy s vyberom akumulatorov, nabijacky (co je okrem ineho dalsie navysovanie ceny) a samovybijanim.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Od 100 snímků na jedno nabití už snad to nestojí za to řešit, zda NiMH nebo Li-Ion.
Nota bene, když třeba zrovna Panasonic Infinium mají zaručené samovybíjení na 80% kapacity za rok. Ještě jsem neměl příležitost na to celý rok čekat, ale tři měsíce na počtu snímků znát nejsou.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“