zdroj na lampovy zosilovac

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
valla

#31 Příspěvek od valla »

to neni vobec hovado :D
sak fabricke sa robia aj 400W a to su uz hovada lampove :D
Dratak

#32 Příspěvek od Dratak »

Crifodo, nedělal jsi tedy na dráťáku? 2,5kW zesilovač, tahle hodnota je přímo v tabulce výkonů zesilovačů dodávaných pro rozhlas po drátě. Zajímaly by mě jakékoli informace o těch zesilovačích, když jsem nastoupil jelo už všechno dávno v tranzistorech. Taky jsme měli 2,5kW ústřednu na celou čtvrť v Plzni, bylo to 5 zesilovačů 500W paralelně s výstupním napětím 240V, jeden "šuplík" měl na konci 12x KD503, vždy po trojicích paralelně v každé větvi a dva takové zesilovače ještě do můstku. Chladilo se to větrákem. Jen výstupák vážil necelých 20kg. Navíc v polovině 90.let byl už rozhlas po drátě na ústupu a síť se udržovala jen provizorně.
Od staršího kolegy jsem o lampáčích na "dráťáku" slyšel, Ua prý bylo 5kV, na konci byly prý nějaké ruské triody (označení si nepamatuje) a jen na jejich buzení se používaly prý 6L50, když se přestaly vyrábět tak to předělávali na EL34. Prý je nejvíc trápily usměrňovačky VN UA1A, trpěly na zpětný výboj a měly malou životnost. Později to nahrazovali křemíkovými usměrňovači s potřebným závěrným napětím. Ale žádné jiné informace nemám a v provozu jsem to nikdy neviděl.
Crifodo

#33 Příspěvek od Crifodo »

Dráťáku, problém je že si po těch letech už **vno pamatuju. Asi by ti víc řekl třeba Sinclair, který je sice o něco mladší, ale pohybuje se pořád v oboru. Pro mě je to 25+let nazad :evil:
Ty zesy 2,5 kW byly z Velké země a osazení lampama si už nepamatuju. Na konci byly snad svazkové tetrody než triody? Velikostí to připomínalo odposlechový monitor Tesla nebo peřiňák nastojato. Zesilovač obsahoval limiter a ochranu při odpojení zátěže a pořádně se nedal nastavit tak, aby dával 240V na výstupu dřív, než šel do limitace. Za mých mladých časů už sloužil jako náhrada stojanů s konci Tesla Vráble, kde vyhnívaly elyty 5G/50 jedna radost. Lampový zesilovač měl dvě velké výhody, v zimě přispíval k tepelné pohodě v místnosti a při provozu nebyl potřeba odposlechový repro, protože konec hrál sám o sobě. Ve tmě i decentně svítil.
Strašný hovada byly zesilovače pro MR 750W 100V výstup, byly v khaki ocelových skříních konstruovaných jako bazukovzdorné. Usměrňovače v křemíku, o kterých píšeš, byly dvojího typu: náhrada usměrňovaček v dentakrylovém zálitku v novodurové trubce, s paticí E27 a vývodem na křídlovou matku, nebo bakelitové obdélníkové bločky s 4 vývody, myslím že jsou ještě v katalogu Tesla Eltos cca 1985. V době kdy to bylo aktuální, jsme tomu nevěnovali pozornost, protože každý slintal po integráčích v křemíku a pro lampy měl opovržení :twisted:
Sendyx

#34 Příspěvek od Sendyx »

Myslím, že na DR se používaly nějaké konce s 2x GU81 (1200W ?) a pak cosi většího, kde byl snad nějaký 20kg vážicí skleněnej hajzlík ve velké plechové skříni s okénkem. Když jsem z likvidovaného DR odvážel ty 2,5kW tranzistorové stojany, tak tam ještě měli ve skladě nějaké velké flaše.
Crifodo

#35 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše: Když jsem z likvidovaného DR odvážel

Už chápu, proč jsou někteří z nás nadstandardně předzásobeni součástkama, dokumentací i měřákama :D

1200W konec byl sympatický kus nábytku, šedá skříň z perforovaného plechu, náhradou byl sloup s 12x AUJ6xx, kde málokdy běželo současně všech 12 konců... ale ono to obyčejně nevadilo.
Sendyx

#36 Příspěvek od Sendyx »

Likvidoval se nikdy nepoužitý uzel DR - civilní obrana - s těmi 500W moduly, 12xKD503 pushpull. Bohužel likvidace probíhala tak, že mi z toho část prodali, zatímco likvidační firmě zaplatili, že si to odvezla :roll: . No, aspoň se něco málo zachránilo, co by jinak podlehlo. Bohužel ty 500W moduly začaly být rychle neperspektivní...
valla

#37 Příspěvek od valla »

jo este sa opytam jednu viec
mam zapojeny takto preamp http://www.geofex.com/FX_images/alembpre.gif
a ten preamp mi dava 90V rozkmit a na vybudenie zosika stacia 3V
jak to zrazim to napatie na standartnu uroven ako byva? aby to nedokurvilo zvuk? skusal som dat odpor 15K o zem lenze mi to urezalo z jednej polvlny....
BOBOBO

#38 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak se podívej do výrobního programu Tesla těch let . 100u byla velká kapacita a to Tvoje kopírované schema je určitě dost staré . Jinak u usměrňovacích prvků bývá v katalogu údaj maximální přípustné kapacity paralelně připojené . Takže tam můžeš nacpat tolik kapacity , co ti usměrnění dovolí . Jde zde jen o ekonomiku . Máš-li kondy zdarma ....
rezis

#39 Příspěvek od rezis »

Mrtvej pokusník - špatnej pokusník. Těch 90V se mi nezdá, ale vzhledem k k tomu že o elkach vim ze školy jen že existují tak mlčím. Děličem to pujde na 100% upravit
Internet - metla lidstva
Dratak

#40 Příspěvek od Dratak »

Crifodo a Sendyxi, díky za informace ohledně DR. Ty náhrady usměrňovaček s těmi bloky (tuším že to byly KY292 nebo něco takového) mám ve sbírce, i s tou paticí zalitou v Dentacrylu. Ale patici E27 (tedy klasickou Edison) měla náhrada usměrňovačky DCG4/1000, velké rtuťové výbojky UA1A měly patici Goliáš, jako výbojky pouličního osvětlení.
Nepamatujete si ale někdo, jak vypadal VÝSTUPÁK toho zesilovače? To by mě totiž zajímalo ze všeho nejvíc. Moje představa je taková, že výstupák mohl být v nádobě s náplní transformátorového oleje, podobně jako trafa 22kV/NN. Především kvůli izolaci anodového napětí a nebezpečí průniku VN do venkovního vedení (což by sice mohly ochránit bleskojistky, které byly ale co pamatuju dávno všude vyndané). Nepamatujete si někdo, jakého provedení ten výstupák skutečně byl?
valla

#41 Příspěvek od valla »

hosi tak toto je uz poradna dilema :D
ja nechapem jak to moze davat taky rozkmit sak to neni normalne
ale samozrejme ze tam nemam 12AX7 ale ECC808 http://www.tad-tubes.com/DataSheet/ECC808Telefunken.pdf
je to velmi divna lampa ale parametre ma velmi podobne ako 12AX7
mam zapojeny preamp podobne ako toto http://www.drtube.com/schematics/fender/bassman135.gif
kde su napisane signali a vobec to tak neni v mojom zapojeni
uz ma jebne z tych zosikou :lol: :lol: :lol:
BOBOBO

#42 Příspěvek od BOBOBO »

Vždyť jsou to téměř nejhodnější zapojení z elektroniky , kdy ještě odpor zůstává odporem a kondík kondíkem a nejsou tam potvory cívky a to ještě blízko usebe .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“