Věž nenačte disk.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#31 Příspěvek od rnbw »

A nie su tam suche elyty?
vombat
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od vombat »

To určitě budou, chystám se je vyměnit. Nedokážu pochopit, že v dnešní době nedokážou výrobci vyrobit elyt, jednak z vlastní zkušenosti, tak ze zkušenosti kolegů tady na bastlírně, většina chyb je právě v elytech. Tady jak zdroj zatěžují servomotory, dochází k různým špičkám a proto i z tohoto důvodu napájejí elektroniku CD 3 zdroje - jeden pro obvody laseru, druhý je špindl a měnič CD a třetí jsem ani nezkoumal, asi zpracování signálu.
fero7

#33 Příspěvek od fero7 »

vombat píše:Nedá mě to. Trochu jsem pokročil - zdroj napájející elektroniku CD měl o pár desetin voltu nižší napětí, nepřikládal jsem tomu velkou váhu, ale po dostavení zdroje na napětí psané na DPS, načte disk a hraje, sice jí ještě nechutnají všechny disky, které jinde hrají. Jsou tam klasické zdroje stabilizované zenerkou v bázi tranzistoru a navíc tranzistor, který zdroje spíná při navolení CD.

Mozes si gratulovat.
99,9% zakaznikov by uz kupilo novu optiku.
A 99% by uz ju reklamovalo ako vadnu.
Tie elyty su uz take. Niekedy kvalitna veza stala 30.000. Dnes porovnatelna alebo lepsia (nie kvalitou) stoji 5.000.
Niekde sa to prejavit muselo.
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Raz som skumal CD-ROM SONY 2x (SCSI) - tiez to vyzeralo ako problem s optikou. Potom som zobral do ruky merac ESR a zistil som, ze vsetky elyty do posledneho boli vyschnute (a bolo ich tam dost). Po vymene to zacalo normalne fungovat.

Nasledne podobny problem s 36x CD-ROM CyberDrive - ta sice fungovala, ale citala pomaly, nikdy sa nerozbehla na plnu rychlost. Po vymene elytov hned bez problemov plna rychlost.
konosuke

#35 Příspěvek od konosuke »

některé mašiny, mechaniky jsou až nepochopitelně mlsné vybíravé
a určité značky (jinak čitelných) CD-R okázale ignorují. tohle dělá od novoty či z ničeho nic ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od vombat »

Už jsem to chtěl zamést na lopátku a hodit vše do koše, ale dostala se mi do ruky věž minivěž AIWA do které někdo něco vylil, nějaký olej či co. Všiml jsem si, že celá mechanika má stejné úchyty a laser má stejné konektory, jako v té mé. Přemontoval jsem to a ač motory i laser jsou úplně odlišných typů, k mému velkému údivu cd šlape bez chyby, čte i dost podrápané a pálené disky. Jinak získané poznatky: výška stolečku není kritická, musí se roztočit cd. Trimry na desce elektroniky - seřízení je poměrně citlivé, bez testovacího cd a servisního návodu - doporučuji na ně nesahat. Napájecí napětí nastavit v toleranci jmenovité plus max. 0.3V. Kontrolovat i pomocné zdroje, které jsou na desce elektroniky. Některé napětí se zapínají jen když je navolené přehrávání cd.
fero7

#37 Příspěvek od fero7 »

vombat píše: Jinak získané poznatky: výška stolečku není kritická,

Ale je.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“