Zbláznila se mikrověž - Philips MCM390

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Já Jimmi

Zbláznila se mikrověž - Philips MCM390

#1 Příspěvek od Já Jimmi »

Výše jmenovaná mikrověž začala zcela blbnout. Ona nemá klasický síťový vypínač, jenom tlačítko, které při vypnutém stavu svítí červeně. Takže tlačítko svítí, ale displej také (modře) ale bez textu. Na vypínací tlačítko přístroj nereaguje. Při pokusu o přepnutí (magnetofon/tuner/CD) někdy zmateně zareaguje, tlačítko na chvíli zhasne, na displeji se objeví i třeba nápis TUNER, ale hned se to zase vrací do výchozího stavu. Někdy to krátce reaguje i na hlasitost. Na DO je to podobné.
Nechci přímo hledat poruchu sám, u podobných integrovaných přístrojů se na to necítím. Ale než to dám někam do servisu, chtěl bych si poslechnout cizí názory. Třeba jestli to nemám rovnou odvézt do sběrného dvora :D
Děkuji předem.
galjo

#2 Příspěvek od galjo »

Skus ten servis.. Nemusí to byť závada na zberný dvor.
czatlantis

#3 Příspěvek od czatlantis »

tam by mohl být problém s napájením- rozuměj vadnej zdroj-vyschlý kondíky ve zdrojovým modulu
jave

#4 Příspěvek od jave »

Já Jimmi píše:Výše jmenovaná mikrověž začala zcela blbnout. Ona nemá klasický síťový vypínač, jenom tlačítko, které při vypnutém stavu svítí červeně. Takže tlačítko svítí, ale displej také (modře) ale bez textu. Na vypínací tlačítko přístroj nereaguje. Při pokusu o přepnutí (magnetofon/tuner/CD) někdy zmateně zareaguje, tlačítko na chvíli zhasne, na displeji se objeví i třeba nápis TUNER, ale hned se to zase vrací do výchozího stavu. Někdy to krátce reaguje i na hlasitost. Na DO je to podobné.
Nechci přímo hledat poruchu sám, u podobných integrovaných přístrojů se na to necítím. Ale než to dám někam do servisu, chtěl bych si poslechnout cizí názory. Třeba jestli to nemám rovnou odvézt do sběrného dvora :D
Děkuji předem.

Sousedovi podobne po bourkach minulych dni zacala blbnout vez JVC. Stacilo vypnou ze site a bylo po problemi. Ale to jsi zrejme zkusil.
Radu dá ti každý dobrý přítel, ale málo který dá ti mouky pytel !!!
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Tohle vidím na hlavní řídicí procesor - zblázněný buď nějakou špicí v napájení, nebo jak už výše padlo, vyschlým filtračním elytem v napájení. Zkus výměnu - pokud si na to netroufáš sám, tak jedině dobrý bastlíř nebo raději servis.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ace_ventura

#6 Příspěvek od ace_ventura »

Mám tuhle věž doma a udělala mi to samý. Rozeber ji a najdeš přerušenou pojistku. Bude nejspíš špatný filtrační kond pro 12V větev. (doufám že si to dobře pamatuju). Proměř napětí a objevíš to...
Servisní návod ti případně můžu poslat.
Já Jimmi

#7 Příspěvek od Já Jimmi »

Hm, takové odpovědi jsem chtěl přesně slyšet, děkuji :)

Takže:
* Odpojení od sítě na delší dobu je samozřejmě první pokus.
* Ten kondík by nebyl problém dohledat a orientačně překontrolovat/vyměnit.
* Nesedí mi ta pojistka - to by snad bylo mrtvé úplně?

ace_ventura: Ten servisní návod máš v elektronické podobě a byl bys ochoten ho poslat?
jave

#8 Příspěvek od jave »

Já Jimmi píše:Hm, takové odpovědi jsem chtěl přesně slyšet, děkuji :)

Takže:
* Odpojení od sítě na delší dobu je samozřejmě první pokus.
* Ten kondík by nebyl problém dohledat a orientačně překontrolovat/vyměnit.
* Nesedí mi ta pojistka - to by snad bylo mrtvé úplně?

ace_ventura: Ten servisní návod máš v elektronické podobě a byl bys ochoten ho poslat?

Nevim jak velka davka ironie je v tve reakci a proto zatim nereaguji. Upresni to
Radu dá ti každý dobrý přítel, ale málo který dá ti mouky pytel !!!
ace_ventura

#9 Příspěvek od ace_ventura »

Já Jimmi píše:* Nesedí mi ta pojistka - to by snad bylo mrtvé úplně?

Právě že ne. Má to pojistku na každý okruh. U mě byl KO C115, 3300uF pro okruh +15V.
Manuál máš zde: http://uloz.to/2302241/mcm390.pdf
Já Jimmi

#10 Příspěvek od Já Jimmi »

ace_ventura: děkuji, děkuji, děkuji. Takovou pomoc jsem vůbec nečekal, jsem v dobrém smyslu konsternován. Zkusím přístroj cvičně otevřít, třeba se zadaří. Nemám Ti to jak oplatit, snad nějaké dobré pití nebo dobrou, ale opravdu dobrou brazilskou kávu....? :)

jave píše: ...nevim jak velka davka ironie je v tve reakci...

Opravdu ironie v mém příspěvku nebyla. U podobných přístrojů je nějaký druh resetu první úkon. Například DVB-T značky Mascom musím tahat ze zásuvky tak jednou za půl roku. Tedy problém byl asi v přehřívání při umístění přímo na TV, při podložení problém zatím zmizel.
ace_ventura

#11 Příspěvek od ace_ventura »

Rád jsem pomohl, od tohoto tu jsme :wink:. Tak ať se oprava podaří.
P.S.: kávu nepiju :)
Jimmi2

#12 Příspěvek od Jimmi2 »

Takže ještě zpráva o výsledku:

Opravdu to byl onen kondík C115, bylo to na něm asi i vidět (byl vyboulený). Takže pokud by někoho potkal podobný problém, ať hledá nejprve tam. Asi to bude problém všech podobných výrobků. Ostatně, ty kondenzátory jsou dimenzované tipťop na jmenovité napětí, což mi přijde málo. Sháněl jsem kondík na napětí vyšší, ale v tomto rozměru nebyl nikde na skladě. Tak jsem dal alespoň s vyšší teplotní odolností (asi o čtyřicetník dražší).

Ace_Ventura, ještě jednou děkuji za pomoc, nabídka něčeho dobrého k pití stále platí. Tedy něčeho lahvovaného, když ne kafe :D
Devo70

#13 Příspěvek od Devo70 »

Doteraz som si myslel, že kondy sa vydúvajú len v spínaných zdrojoch, lebo sú namáhané striedavou zložkou o vyššej frekvencii a teplotou. :upset:
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

Ten kondík byl dimenzovaný na 15V a byl tuším umístěný na 15V (pulsujících) hned za usměrňovačem - tedy s vyšší špičkovou hodnotou, než je těch 15V. Mě to připadá málo.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“