Pískání v reproduktorech

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zbyn

Pískání v reproduktorech

#1 Příspěvek od zbyn »

Zdravím všechny,
mám na stole minisystém Philips (FW780P) a pokouším se přijít na to, proč píská z reproduktorů. Pískání je vyšší frekvence a je slyšet ze všech zdrojů (CD, tuner...), navíc intenzita pískání se mění podle nastavení jasu displeje (brightness).
Jediné na co jsem přišel: při odpojení "napájení" (nevím přesně jestli to je žhavení, nebo jiné napětí) vakuového fluorescenčního displeje pískání přestane. Jelikož nemám schéma, tak prosím zkušené o radu, čím by to mohlo být? Děkuji.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Lezie ti tam rusenie z nejakeho menica v napajani displeja?
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Systém neznám , ale jde o to jakou "kvalitativní" skupinu zastupuje . Pokud to bude úroveň , kterou slyšíš s hlavou u repra v tichu , tak to může být i vlastnost zařízení .
masar

#4 Příspěvek od masar »

BOBOBO píše:Systém neznám , ale jde o to jakou "kvalitativní" skupinu zastupuje . Pokud to bude úroveň , kterou slyšíš s hlavou u repra v tichu , tak to může být i vlastnost zařízení .

Ano a ještě je důležité, jest-li je při tom regulace hlasitosti na min. nebo max. :wink:
zbyn

#5 Příspěvek od zbyn »

To rnbw: displej je napájený přímo z transformátoru, jeko "nějaké" žhavení, které má napětí cca. 4V + k tomu namětí cca. 25V. Jako měnič mě to nepříjde, ale je možné, že to někde leze do audio signálu.

To BOBOBO, masar: kvalitativní skupinu těžko říct, už má nějaký věk a srovnávat to s dnešními výrobky... v době kdy se to prodávalo: dolby pro-logic, měnič CD, RDS, elektronika kazet, slušnej zvuk...
pískání je slyšet i 5m od věže, hlasitost na 1, klidně i na max. je to jedno, pískání má konstantní vyšší tón, který se mění, když "měním" jas displeje, jak sem již uváděl.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Nyní jde o to , jestli jsi to dostal na opravu nebo koupil a neznáš původní stav , anebo nastala závada při užívání . Pokud v tom nikdo nešťoural , tak opravdu zdroj pro budič displaye , jestli šťoural , může to být i špatně spojenou kostrou .
zbyn

#7 Příspěvek od zbyn »

Dostal na opravu, jinak prach věku, šroubky netknuté. Zkusím tedy ten zdroj. Budič by měl mít jen jeden tranzistor, jeden C, pár zenerových diod, jak sem koukal :roll: .
masar

#8 Příspěvek od masar »

Když odpojíš žhavení displeje, přestane téci i anodový proud, kterým je zatěžován měnič. Odlehčený měnič má vyšší kmitočet, takže přestane být slyšet. To je celé. Otázkou je, jest-li se příliš snížil kmitočet měniče nebo začal více pronikat do signálové cesty. Myslím, že přišel čas výměny filtračních kondenzátorů ve zdrojových cestách. Vřele doporučuji. :wink:
zbyn

#9 Příspěvek od zbyn »

To znamená, že mi někde do signálové cesty leze pracovní kmitočet měniče (pro displej).
Ještě sem to pro jistotu zkoušel: odpojil jsem žhavení displeje (krajní kontakty na displeji), zapnul, vše funguje, tak jak má, nic nepíská, samozřejmě nejde displej.
Díval jsem se a napájení/žhavení displeje je řešeno samostatně, takže je vůbec možný, aby to lezlo do signálových cest?
No, zkusim vyměnit ty kondíky ve zdroji...ale až je koupim... :?
petr1991

#10 Příspěvek od petr1991 »

Jestli to ruseni leze pres síť tak bych skusil pred repraky /na 230/ napojit tlumyvku /takovou malou z njakeho pokazeneho zdroja /impulzneho/. Vypada skoro jako taky maly trafak.
masar

#11 Příspěvek od masar »

petr1991 píše:Jestli to ruseni leze pres síť tak bych skusil pred repraky /na 230/ napojit tlumyvku /takovou malou z njakeho pokazeneho zdroja /impulzneho/. Vypada skoro jako taky maly trafak.

Tak tohle mi hlava nebere. :wink:
petr1991

#12 Příspěvek od petr1991 »

masar píše:Tak tohle mi hlava nebere. :wink:

Tak sory, trochu sem si to spatne precetl myslel sem ze ma trochu jiny ty repraky a ze m tam leze ruseni ze site ci co a tak se omlouvam :roll:
masar

#13 Příspěvek od masar »

zbyn píše:To znamená, že mi někde do signálové cesty leze pracovní kmitočet měniče (pro displej).
Ještě sem to pro jistotu zkoušel: odpojil jsem žhavení displeje (krajní kontakty na displeji), zapnul, vše funguje, tak jak má, nic nepíská, samozřejmě nejde displej.
Díval jsem se a napájení/žhavení displeje je řešeno samostatně, takže je vůbec možný, aby to lezlo do signálových cest?
No, zkusim vyměnit ty kondíky ve zdroji...ale až je koupim... :?

Možné to je.A sice proto, protože obvod měnič - display - žhavení tvoří jakousi vyzařovací anténu, která vyzařuje do všech obvodů v blízkosti, tedy signálových i napájecích. A právě ze špatně filtrovaných napájecích obvodů se může rušení dostat do signálu. Doporučuji vzít si nějaký vhodný elektrolytický kondenzátor např. 220uF/100V a zkušebně ho připojovat paralelně ke stávajícím elektrolytům v napájení zesilovače a ve zdroji a poslouchat, jaký to má vliv na rušení. Tak lze snadno zjistit, zda bude mít výměna elektrolytů úspěch nebo ne. :wink:

P.S. Pohled do schematu mně prozradil, že je chybou mluvit o měniči, který tam vůbec není a napětí pro displej se získává pasívním způsobem ze sekundárních vinutí napájecího trafa. Pískání, které je slyšet pravděpodobně pochází z multiplexování výstupů jednotlivých segmentů displeje v procesoru a bude mít konstantní kmitočet. Je tedy třeba prověřit i filtraci napájení tohoto procesoru (+5V a -30V) výše uvedeným způsobem.
zbyn

#14 Příspěvek od zbyn »

To zní zajímavě. A mohl bych poprosit, na jakých vývodech procesoru je napájecí napětí? Nemám schéma a "jezdit" po tenkých cestičkách na DPS od zdroje k různým napájením je šílený :x
A nebo můžu poprosit o schéma? Ke stažení jsem jen našel na model FW-C780. A já tu mám FW-780p. :)
masar

#15 Příspěvek od masar »

Já mám pouze pro fw-750p/fw-790p, ale na pohled se jedná o téměř identické stroje. Můžeš to porovnat. Schema je tady
Měl by to být pin 33 (+5V) a 66 (-30V) procesoru TMP87CP71AF.
:wink:
Doporučuju zkontrolovat tyhle kondy:
Přílohy
zdroj.png
(269.43 KiB) Staženo 114 x
Naposledy upravil(a) masar dne 24 srp 2009, 20:21, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“