Zosilovac EL81 vlastny navrh

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

Zosilovac EL81 vlastny navrh

#1 Příspěvek od zdenoeddie »

Prosil by som skusenejsich o pomoc a radu.
Ako som sa uz neraz zmienoval, pustil som sa konecne do zosilovaca s EL81, zatial len v teoretickej rovine, ale potreboval by som Vase schvalenie, kedze prvykrat navrhujem nieco take s touto elektronkou, aj koncovy stupen s elektronkami vobec.
Pouzit by som chcel vystupne trafo pre EL34 PP, ktore ma oproti 2,5k original trafu pre EL81 hodnotu Ra-a 4k. Niekde som cital ze fungovat by to malo normalne, pokial sa budem drzat hodnot v katalogu, akurat sa zhorsi ucinnost.
Katalogovy list elektronky je tu http://i177.photobucket.com/albums/w214 ... e/EL81.gif a trochu podrobnejsi co sa tyka navrhu tohto zosilovaca tu http://frank.pocnet.net/sheets/010/e/EL81.pdf v casti udajov pre zosilovac v B triede.
Moj navrh schemy je tu http://i177.photobucket.com/albums/w214 ... C06216.jpg Zapojenie je klasicke, pouzil by som pevne predpatie Ug1 podla katalogu -31,5V. Prvym takym ani nie problemom, na ktory som narazil, bolo zapojenie G2. Prvy sposob by bolo zapojenie so spolocnym Rg2 (podla katalogu 1k) pre obe G2 elektroniek, druhy s Rg2 pre kazdu G2 elektroniek, a ma napadlo este pre tento ucel vyuzit odbocky na primare VT , mali by byt v 43% vinutia. Co by bolo najvhodnejsie?
V pripade zapojeni cez Rg2, by bolo privedene napatie 200V (podla katalogu), co by sa mne zdalo aj najvhodnejsie. A to preto, kedze v mieste Ub na primaru trafa, by som pravdepodobne musel pripojit vyssie napatie ako pre original VT, a tym by aj na mriezkach bolo vyssie napatie ako 200V. Chcel by som to urobit tak, ze by som na Ub zapojil regulovatelny zdroj, a zvysoval napatie, pokial by som na elektronke nedostal Ua podla katalogu 200V, pri danom Ia.
Ako budic/invertor by som pouzil toto http://i177.photobucket.com/albums/w214 ... vertor.jpg kde by som chcel este zaintegrovat aj spatnu vazbu (FB) z vystupu. Snad to zvladnem s pomocou Lukesa, aj s Vami :) Ak nie inspiroval by som sa nejakym zapojenim pre EL84, kde by bola integrovana aj spatna vazba.
Za rady a namietky dakujem.
mmjuz

#2 Příspěvek od mmjuz »

Odpor R11 v katodě horní poloviny invertoru má být skutečně potenciomter 1M, jak je napsané v textu pod obrázkem? Respektive v seznamu součástek...
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

EL81 /PL81/ jsou elektronky charakterem velmi podobné např. EL36, čili s velmi nízkým Ri. S výstupním trafem pro EL84 s nimi nedosáhneš ani polovičního výkonu, jaké by byly schopny dodat.
Jednu dobu jsem s nimi pracoval a dokonce jsem s nimi vyrobil i čtyři kytarová komba, poslední dvě se dvěma paralelními dvojicemi a vlastními výstupáky. Jsou schopny při dobrém přizpůsobení dávat obdivuhodný výkon /až 22W na pár/, ale má to několik podmínek. První je, že Ug2 musí být zcela nezávislé na Ua, to znamená, že nesmí současně s Ua při vybuzení klesat, druhá podmínka je, že Ua nikdy nesmí klesnout pod napětí Ug2, jinak to zničí druhé mřížky a třetí je, že předpětí -Ug1 musí být velmi tvrdé a pochopitelně rovněž zcela nezávislé na ostatních napětích.
Z toho všeho vyplývá, že EL81 nejsou příliš vhodné pro tzv. ultralineární zapojení, tj. g2 na odbočky 43% výstupáku. Velmi citelně tím klesne výkon a zkreslení se příliš nesníží.
Zapojení kompletního koncového stupně se čtyřmi EL81 je v knize "Miniaturní elektronky" autorů Zuzánek-Kubát-Deutsch, jde o jednu z knih trilogie "Miniaturní elektronky", nedávno jsem ji viděl dokonce i na Aukru.

Navíjecí předpis na výstupák bych Ti mohl dát, ale nedám. Důvod? Nic by ses tak nenaučil, když si ho spočítáš sám a blbě, tak ti to vyfackuje a příště budeš pečlivější a budeš líp počítat.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od zdenoeddie »

Na ten invertor sa este pozriem blizsie, este som ho nepouzil nikde tak uvidim.
sinclair- dik za reakciu, tie podmienky vsetky budu dodrzane, nakoniec takto to mam aj navhnute. akurat ten vystupak no, ale tak uvidime.
a ten navijaci predpis by si mi mohol dat :wink: , ked to spocitam a blbo, tak to fackovanie ma vyjde dost draho, teda v blatnej sa nemusia bat ze ostanu bez prace :?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Ty máš EL 81 nové nebo chceš experimentovat s použitými?

To Sinclair: Možná by mu trošku pomohlo zvýšit Ua a snížit Ia,tak aby zůstala výkonová ztráta stejná,ale zvýšil by se mu Ra.Snad by měl trošku lepší podmínky pro použití těch výstupáků,které má.Na druhou stranu je pravda,že dobré sladění výstupáku a lampy je asi základ. No je to jen nápad.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Jak je na tom tahle lahev s linearitou a kolik % zkreslení se dá čekat při těch 22 W?
mmjuz

#7 Příspěvek od mmjuz »

Výstupák na EL84 mívá impedanci primáru tak 7000 - 8000 ohmů, ale on píše, že chce použít výstupák pro EL34, který bude mít 4000 ohmů. Navíc bude výkonově předimenzovaný, když se nebude jednat o nějakou čínskou atrapu, tak může poměr vylepšit tím, že na 8 ohmový výstup připojí 4 ohmovou bednu. Tím pádem by už byl schopen se na ten plný výkon dostat. Nebo je v tom ještě nějaký zádrhel?
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zdenoeddie »

mmjuz: pozor jedna sa o EL81 nie EL84, na tie mam origos vystupaky, ako stare tesla, tak aj nove

pajosek: lampy mam cisto nove tie by som pouzil uz vo finalnom zapojeni, na experimentovanie by som pouzil pouzite PL81, ale schopne provozu

crifodo: podla katalogu pri 20W je k=5,5% ale 20W z nich urcite nebudem tahat. Pocitam tak max do tych 15W
mmjuz

#9 Příspěvek od mmjuz »

Jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš na konec s EL81 použít výstupák pro EL34. Jak píšeš. Dále píšeš, že EL81 potřebují vstupní impedanci trafa 2,5kohmu a trafo na EL34 má 4kohmy. EL81 neznám, ale věřím tomu, co píšeš a nechce se mi to hledat někde po netu. Pokud je to tak, tak ten trafák s 4000 ohmy by se dal použít a pro upravení poměru pro 2500 ohmy bych asi zapojil výstupy jak jsem psal. Tím by se měl proud v trafu zhruba zdvojnásobit a Ty bys měl plný výkon. Jináč z toho dostaneš jen polovičku. Je to jen prostá úvaha. Předpokládám, že mě v případě že je to blbost někdo opraví a věc osvětlí. Samotného mě to zajímá. Mám tu výstupáček 7000 ohmů - 5 ohmů a chci ho dát do single ended pro 1ks 6L6GA a abych z ní dostal plný výkon, tak chci použít repro Luxor z 50. let které má 3 ohmy. Už jsem to takhle jednou řešil s výstupákem Fender Tweed 59´ Deluxe s 8000 ohmy, který jsem dal do zesilovače s 2 X 6P3S. V provozu je na celém vinutí sekundáru ( tzn. v originále pro 16 ohmů ) zapojený box 8 ohmů a hraje to skoro rok bez problémů.
masar

#10 Příspěvek od masar »

mmjuz píše:... Mám tu výstupáček 7000 ohmů - 5 ohmů a chci ho dát do single ended pro 1ks 6L6GA a abych z ní dostal plný výkon, tak chci použít repro Luxor z 50. let které má 3 ohmy. Už jsem to takhle jednou řešil s výstupákem Fender Tweed 59´ Deluxe s 8000 ohmy, který jsem dal do zesilovače s 2 X 6P3S. V provozu je na celém vinutí sekundáru ( tzn. v originále pro 16 ohmů ) zapojený box 8 ohmů a hraje to skoro rok bez problémů.

A co akustický výkon, není snad přednější? Jaká byla citlivost reproduktoru z padesátých let? :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

mmjuz píše:. V provozu je na celém vinutí sekundáru ( tzn. v originále pro 16 ohmů ) zapojený box 8 ohmů a hraje to skoro rok bez problémů.
To je právě ten problém,hraje to bez problémů.Můžeš postavit zesák s jakýmikoliv lampami a použít k nim i ten nejmíň vhodný výstupák a bude to hrát"bez problémů". Problém nastane až v momentě,když provedeš měření zkreslení ,výkonu atd. Některé ucho stráví cokoliv,ale realita je někde jinde.
Je to každého věc,ale já stále tvrdím:" Používejte lampy pro ten účel,pro který byly vyrobeny". A dodávám: " a použijte přesný výstupák." teda pokud Vám nejde jen o takové to domácí žvýkání.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od zdenoeddie »

ok panove, zatial dakujem, odskusam uvidime
tie G2 zapojim sposobom ze pre kazdu bude osobitny Rg2.
mmjuz

#13 Příspěvek od mmjuz »

Zapomněl jsem dodat, že se v mém případě jedná o kytarové aparáty. Výstupák od Mercury Magnetic Fender Deluxe hraje s ruskými 6P3S a východoněmeckými 2ks RFT L3060PB velice pěkně. Věřím, že ani Neil Young by nepohrdnul. Jsem přesvědčený, že kdybych koupil v Tube Town nějaký laciný výstupák a k tomu dal doporučené elky třeba JJ electronic, těžko bych dosáhnul podobného výsledku.
Repro z 50. let s AlNiCo magnetem bude mít i za dalších padesát let většinou vyšší citlivost než třeba dnes vyrobený Celestion v Číně s nekvalitním brazilským feritem za dva, tři roky provozu.
masar

#14 Příspěvek od masar »

mmjuz píše: Repro z 50. let s AlNiCo magnetem bude mít i za dalších padesát let většinou vyšší citlivost než třeba dnes vyrobený Celestion v Číně s nekvalitním brazilským feritem za dva, tři roky provozu.

Proti gustu žádný dišputát. :wink:
mmjuz

#15 Příspěvek od mmjuz »

To je naprosto jednoduché. Vezmi bednu osazenou třeba Goodmans Audiom, které cca v letech 58 - 65 osazoval Vox do svých komb, nebo třeba Jensena, či JBL z nějakého historického Fendera, nebo klidně východoněmecký EGB P540 ( 1957 - 58 ), klidně i RFT L3060PB, nebo jeho předchůdce L3452PBK a postav to vedle nějaké hrůzy alá Engl 4 X 12´´ Celestion V30 a porovnej ten zvuk. Ovšem nutno použít kvalitní zesilovač a kytaru. Se všemi výše jmenovanými repry mám osobní zkušenost a vím co tu smolím.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“