No tady (
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/hasici/izs/bojrad/ml_n14.pdf ) - v bojovém řádu jednotek požární ochrany, oddíl nebezpečí úrazu elektrickým proudem, jsou ochrané pásma sepsané (8. bod) a v 15. bodě je doslova napsané: "V ochranném pásmu elektrického vedení a stanic je zakázáno provádět činnosti ohrořující spolehlivost a bezpečnost jejich provozu nebo životy, zdraví a majetek osob." , a v 13. bodě je " Z hlediska taktiky při zásahu ochrana životu a zdraví hasičů před nebezpečím ůrazu elektrickým proudem spočívá v: b)
omezení pobytu v prostoru ochrané pásma , ve volbě bezpečné vzdálenosti od zařízení a vedení pod elektrickým napětím", takže ochranné pásma platí víceméně i pro práce hasičů (samozřejmě, že když je zásah "na ostro" s možností zranění nebo úmrtí osob, tak se nějaké pravidla porušit (po úvaze velitele) můžou, ale je nutné udělat nějaké protiopatření - třeba se může táhnout hadicové vedení pod trakčním vedením na železnici, ale mělo by být vedené pod kolejemi a minimálně zaházené štěrkem (z důvodu prasknutí hadice)), ale při cvičení je myslím zbytečné se vystavovat riziku úrazu a pro přístě by to mohli spáchat někde jinde - ono to není jen o prasknutí hadice (voda až tak moc navrch nevyletí), hadice se můžou i rozpojit (zvlášť, když má někdo opilované spojky na soutěž, aby šly rychleji spojit - měly by tam být sice pojistky, ale člověk nikdy neví), a nebo stačí, když hasič s proudnicí uklouzne na blatě a hned může trefit něco, co není úplně O.K. (a výtlak mašiny by měl stačit na trefení něčeho, co je 12 - 13 metrů vysoko) - prostě je riziko už dost vysoké (na cvičení).
P.S: profík nejsem (jen SDH), ale školením jsem prošel (a taky jsem něco pochytil od těch, co se hasičským řemeslem živí), tak doufám, že jsem nenapsal nějakou blbost