Tesla Opereta

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Oldradio »

Vážení, koukněte se řádně na zapojení Operety a zjistíte, proč nehraje na VKV OIRT žádné stanice, neb má o jeden zesilovací stupeň míň, než ostatní rádia, takže je tupější k zrcadlovým kmitočtům. Chybí ji ECH81 a trioda ECC85 je na AM pásmu zapojena jako aditivní směšovač a na FM klasicky, ale právě bez jednoho mf stupně, který by v lepším rádiu zastupovala ECH81.
milan222

#32 Příspěvek od milan222 »

Oldradio píše:Vážení, koukněte se řádně na zapojení Operety a zjistíte, proč nehraje na VKV OIRT žádné stanice, neb má o jeden zesilovací stupeň míň, než ostatní rádia, takže je tupější k zrcadlovým kmitočtům. Chybí ji ECH81 a trioda ECC85 je na AM pásmu zapojena jako aditivní směšovač a na FM klasicky, ale právě bez jednoho mf stupně, který by v lepším rádiu zastupovala ECH81.

do asi bude duvod, proc mi nehraje carioca a lyra. neda se udelat elkovej predzesik (jednoduchej) a zapojit to mezi radio a antenu?
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
milan222

#33 Příspěvek od milan222 »

CZJKP1 píše:Zde je ještě návrh dipolů z té druhé knihy Tomáš Český, jsou tam ještě jiné návrhy pro VKV ale nebudu to zatím skenovat protože mě je jasné že nebudeš skládat pro VKV 3, 4, 5, 6, 9 prvkovou anténu protože by to bylo složité :roll: , ale že uděláš tu nejjednoduší. Samozřejmě bude li zájem mohu oskenovat i to ostatní

Zde jsem oskenoval jak tu někdo uváděl ten dipol z TV dvojlinky a klasický dipol

Obrázek

MYSLÍM ŽE TÍMTO MÁŠ VYSTARÁNO, ŽE TO BUDE NEJLEPŠÍ

Obrázek

no tak to pokud dobre pocitam ten diopol podle prvniho obrazku bude dlouhy 2m a to pisou, ze se da do okna.

ja potrebuji chytat 71Mhz impuls a to je 4m (delka vlny zhruba)/2 = 200cm 200/2 = 100cm takze budu myt antenu s ramenem 100cm a dlouhou 2m v okne?
BLBOST! asi to blbe pocitam. jak to mam teda udelat?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od otakarv »

Jestli chceš a máš zájem o rozměry těchto nahrážkových antén,tak napiš mail(třeba na SZ).Oskenoval jsem to z knihy M.Český-Antény pro příjem rozhlasu a televize.Soubory mi nejdou upnout na Bastlírnu,neboť jsou moc velké a nevím jak bych to měl jinak udělat.Na mail se to vejde.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od otakarv »

To "milan222" Poslal jsem Ti to několika maily.
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

Dvoulinku 300Ω už asi neseženeš - už se pokud vím nevyrábí a neprodává. Ale můžeš si ubastlit obyčejný skládaný dipól - vzít obyčejný izolovaný instalační drát nebo lépe jeden izolovaný drát vytažený z kabelu CySy (lankový), ze sololitu nebo tenké (4-5mm silné) překližky uděláš "kostru" a ten vodič na ni namotáš jednou dokola podle nákresu. Nezapomenout na symetrizační člen ("elevátor") 300Ω/75Ω - a můžeš to svést koaxem k přijímači. Z kmitočtu 71MHz vyplývá vlnová délka 4,22m, takže delší rozměr "antény" bude 211cm - což do běžného okna asi nedáš, navíc moderní plastová okna mají kovovou výztuž a pokovená skla (determální účinek), takže každopádně bude mnohem lepší takovou anténu zaizolovat proti vlhkosti například ponořením do Resistinu Car nebo podobné neagresivní konzervační hmoty a umístit na vnější stěně stavby.
Přílohy
Dipól VKV.JPG
(80.85 KiB) Staženo 173 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
milan222

#37 Příspěvek od milan222 »

tak diky aspon priste budu vedet, jak udelat lepsi antenu.
mam dat i ten sym. clen i k radiu ne?

jinak carioca hraje hlasite na dva telesk. pruty k radiim ale musej se spravne natocit pro danou stanici. :prst:
jak spocitam zrcadlovou frekvenci z normalni frekvence? treba impuls mi hraje na 71Mhz a na kolikati treba evropa 2?
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

Ano, pokud má rádio symetrický vstup 300Ω, tak se musí ke svodu připojit přes další symetrizaci. Jinak té nutnosti natáčení antény směrem k vysílači se nediv, i ten nejobyčejnější dipól je směrový.
A s tou zrcadlovou frekvencí si pleteš pojmy - zrcadlová frekvence vzniká ve směšovači při aditivním mixu signálu z prvního vstupního obvodu se signálem místního oscilátoru. Jednou se ty frekvence sečtou, podruhé odečtou. Rozdíl se používá jako mf - a "zrcadlo" se může objevit v momentě, kdy z antény leze kromě signálu o mf pod frekvencí oscilátoru (běžná praxe - oscilátor se "posazuje" o mezifrekvenční kmitočet nad přijímaný) i signál o 2 mezifrekvenční kmitočty výš. Tedy při příjmu kmitočtu 87,5MHz je oscilátor na 98,2MHz a pokud by se na anténě vyskytl nějaký signál s kmitočtem 108,9MHz, tak by se mohl "namotat" do příjmu. Sám vidíš, že je to v případě FM pásma nesmysl, protože vysílač s nejvyšším kmitočtem se podle normy může vyskytovat nejvýše na 107,9MHz...

Jinak E2 je v Praze na 88,2MHz a v Olomouci tuším na 99,3MHz.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od pajosek2 »

Já osobně bych se na výrobu antény v dnešní době vykašlal.Pokud máš v místnosti,kde to provozuješ vyvedenou anténí účastnickou zástrčku,tak to vyveď z ní. Někdy stačí vyvést ze zástrčky kus drátu,který Ti do místnosti vyzáří signál jako anténa a Ty pak na podobný kus drátu zapojeného do ant zdířky rádia přijímáš signál. On ten VKV signál se protlačí po zesílení i z běžné televizní antény,pokud tam nemáš selektivní zesilovače.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Oldradio »

Nejjednodušší způsob, jak rozehrát VKV s východní normou,je použít konvertor, třeba TES http://www.teselektronika.cz/tes_soubory/tes22.html
Rádio tím aspoň neztratí na sběratelské hodnotě pro budoucí generace.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od CZJKP1 »

milan222 píše:
CZJKP1 píše:Zde je ještě návrh dipolů z té druhé knihy Tomáš Český, jsou tam ještě jiné návrhy pro VKV ale nebudu to zatím skenovat protože mě je jasné že nebudeš skládat pro VKV 3, 4, 5, 6, 9 prvkovou anténu protože by to bylo složité :roll: , ale že uděláš tu nejjednoduší. Samozřejmě bude li zájem mohu oskenovat i to ostatní

Zde jsem oskenoval jak tu někdo uváděl ten dipol z TV dvojlinky a klasický dipol

Obrázek

MYSLÍM ŽE TÍMTO MÁŠ VYSTARÁNO, ŽE TO BUDE NEJLEPŠÍ

Obrázek

no tak to pokud dobre pocitam ten diopol podle prvniho obrazku bude dlouhy 2m a to pisou, ze se da do okna.

ja potrebuji chytat 71Mhz impuls a to je 4m (delka vlny zhruba)/2 = 200cm 200/2 = 100cm takze budu myt antenu s ramenem 100cm a dlouhou 2m v okne?
BLBOST! asi to blbe pocitam. jak to mam teda udelat?

Jak vidíte tu knihu mám taky, mám obě T.Český i M.Český když mě řeknete co mám oskenovat, tak to oskenuji
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“