Tesla Opereta
Moderátor: Moderátoři
Oldradio píše:Vážení, koukněte se řádně na zapojení Operety a zjistíte, proč nehraje na VKV OIRT žádné stanice, neb má o jeden zesilovací stupeň míň, než ostatní rádia, takže je tupější k zrcadlovým kmitočtům. Chybí ji ECH81 a trioda ECC85 je na AM pásmu zapojena jako aditivní směšovač a na FM klasicky, ale právě bez jednoho mf stupně, který by v lepším rádiu zastupovala ECH81.
do asi bude duvod, proc mi nehraje carioca a lyra. neda se udelat elkovej predzesik (jednoduchej) a zapojit to mezi radio a antenu?
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
CZJKP1 píše:Zde je ještě návrh dipolů z té druhé knihy Tomáš Český, jsou tam ještě jiné návrhy pro VKV ale nebudu to zatím skenovat protože mě je jasné že nebudeš skládat pro VKV 3, 4, 5, 6, 9 prvkovou anténu protože by to bylo složité, ale že uděláš tu nejjednoduší. Samozřejmě bude li zájem mohu oskenovat i to ostatní
Zde jsem oskenoval jak tu někdo uváděl ten dipol z TV dvojlinky a klasický dipol
MYSLÍM ŽE TÍMTO MÁŠ VYSTARÁNO, ŽE TO BUDE NEJLEPŠÍ
no tak to pokud dobre pocitam ten diopol podle prvniho obrazku bude dlouhy 2m a to pisou, ze se da do okna.
ja potrebuji chytat 71Mhz impuls a to je 4m (delka vlny zhruba)/2 = 200cm 200/2 = 100cm takze budu myt antenu s ramenem 100cm a dlouhou 2m v okne?
BLBOST! asi to blbe pocitam. jak to mam teda udelat?
- Přílohy
-
Dipól VKV.JPG- (80.85 KiB) Staženo 173 x
A kutilmile - nelituju tě
mam dat i ten sym. clen i k radiu ne?
jinak carioca hraje hlasite na dva telesk. pruty k radiim ale musej se spravne natocit pro danou stanici.
jak spocitam zrcadlovou frekvenci z normalni frekvence? treba impuls mi hraje na 71Mhz a na kolikati treba evropa 2?
A s tou zrcadlovou frekvencí si pleteš pojmy - zrcadlová frekvence vzniká ve směšovači při aditivním mixu signálu z prvního vstupního obvodu se signálem místního oscilátoru. Jednou se ty frekvence sečtou, podruhé odečtou. Rozdíl se používá jako mf - a "zrcadlo" se může objevit v momentě, kdy z antény leze kromě signálu o mf pod frekvencí oscilátoru (běžná praxe - oscilátor se "posazuje" o mezifrekvenční kmitočet nad přijímaný) i signál o 2 mezifrekvenční kmitočty výš. Tedy při příjmu kmitočtu 87,5MHz je oscilátor na 98,2MHz a pokud by se na anténě vyskytl nějaký signál s kmitočtem 108,9MHz, tak by se mohl "namotat" do příjmu. Sám vidíš, že je to v případě FM pásma nesmysl, protože vysílač s nejvyšším kmitočtem se podle normy může vyskytovat nejvýše na 107,9MHz...
Jinak E2 je v Praze na 88,2MHz a v Olomouci tuším na 99,3MHz.
A kutilmile - nelituju tě
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Rádio tím aspoň neztratí na sběratelské hodnotě pro budoucí generace.
milan222 píše:CZJKP1 píše:Zde je ještě návrh dipolů z té druhé knihy Tomáš Český, jsou tam ještě jiné návrhy pro VKV ale nebudu to zatím skenovat protože mě je jasné že nebudeš skládat pro VKV 3, 4, 5, 6, 9 prvkovou anténu protože by to bylo složité, ale že uděláš tu nejjednoduší. Samozřejmě bude li zájem mohu oskenovat i to ostatní
Zde jsem oskenoval jak tu někdo uváděl ten dipol z TV dvojlinky a klasický dipol
MYSLÍM ŽE TÍMTO MÁŠ VYSTARÁNO, ŽE TO BUDE NEJLEPŠÍ
no tak to pokud dobre pocitam ten diopol podle prvniho obrazku bude dlouhy 2m a to pisou, ze se da do okna.
ja potrebuji chytat 71Mhz impuls a to je 4m (delka vlny zhruba)/2 = 200cm 200/2 = 100cm takze budu myt antenu s ramenem 100cm a dlouhou 2m v okne?
BLBOST! asi to blbe pocitam. jak to mam teda udelat?
Jak vidíte tu knihu mám taky, mám obě T.Český i M.Český když mě řeknete co mám oskenovat, tak to oskenuji