ORAVA C462

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
soucek

ORAVA C462

#1 Příspěvek od soucek »

Viděl už někdo podobnou závadu? Obraz se mírně vlní,jako kdyby tam pronikala padesátka se sítě, pomalu odshora dolů. V tom pohyblivém pásu se obraz zešikmuje,dobře je to vidět na teletextu. Samozřejmě to není vyschlým elytem v napaječi ant.zesilovače. Zatím byly měněny všechny elyty ve zdroji,vertikálu a v bázi výkonového tranzistoru horizontálu.
Hill
Administrátor

tak znovu

#2 Příspěvek od Hill »

vyměnit první elektrolyt za usměrňovačem. To vypadá, že vadný byl nahrazen vadným
soucek

#3 Příspěvek od soucek »

Dobrá,zkusím toho "buřta" vyměnit. Ale myslím si,že to ono nebude... uvidíme.
soucek

#4 Příspěvek od soucek »

Zatím se nedaří,dal jsem tam síťový elyt s dvounásobnou kapacitou a vyměnil Gretze. V tom pomalu postupujícím neviditelném pruhu se obraz chvěje a je neklidný. Celé to trvá asi 5sec. než to přejde odshora dolů.
Hill
Administrátor

co zbývá?

#5 Příspěvek od Hill »

Lepší nápad nemám, tak uvedu dva případy, kdy se to chovalo podobně:

Vlnil se mi obraz, když se odněkud dostalo do kabelovky poměrně dost tvrdých asi 8V proti zemi a na video jsem měl připojený zesilovač s nulákem. Ten koax se přitom docela slušně hřál.

Další případ - zkrat jednoho z kondenzátorů mezi oddělenou a neoddělenou zemí ("přes zdroj"). Stálo by za to zkontrolovat, jestli oddělená zem není spojená se sítí. Chová se to stejně, jako ve výše uvedeném případě, jen ten plášť koaxiálu dostává šťávu z televize.

A vůbec: text to dělá, obraz to dělá: dělá to i v režimu MIX? Nebo drží jen text a obraz pod ním plave? Pak by to ukazovalo na přeslech mezi výstupem textového modulu a výstupem video, nejčastěji kvůli studeňáku na signálové zemi
Přeslech mezi TV a vstupem scart jsem zažil jen u jedné světové značky, co používá Wega Trinitron: pokud si scart8 neřekl o přepnutí, byl pod TV obrazem slabě vidět program naladěný na videu (když bylo zapnuté).
soucek

#6 Příspěvek od soucek »

Díky moc za tyhle nápady.Také mě už před tím nějak napadlo,že to by to mohlo být nějak galvanicky špatně oddělené od sítě.Co třeba trafo ve spínaném zdroji? Nemohl by tam být zhoršený izolační odpor mezi primárem a sekundárem? Jen tak mimochodem,kolik má správně dávat tenhle zdroj pro "krmení" horizontálu ? Zaměřím se nyní na všechny možnosti ,kudy by si to mohlo najít cestu na sekundární stranu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Je možné, že to dělá C114 (6n8) v impulsním zdroji, pokud je tam 4n7, dej tam 6n8. Je téměř vyloučené, aby to dělalo impulsní trafo, to síťové elko dej na původní hodnotu, byl by příliž velký proudový náraz při zapnutí, trpí graetz. Pokud to nebude tím C114, tak už ti asi pomůže jen měřit osciloskopem.
Návštěvník

#8 Příspěvek od Návštěvník »

Zkus si CE v obvodu omezovače jasu.......
kimi

#9 Příspěvek od kimi »

jezevec píše:Je možné, že to dělá C114 (6n8) v impulsním zdroji, pokud je tam 4n7, dej tam 6n8. Je téměř vyloučené, aby to dělalo impulsní trafo, to síťové elko dej na původní hodnotu, byl by příliž velký proudový náraz při zapnutí, trpí graetz. Pokud to nebude tím C114, tak už ti asi pomůže jen měřit osciloskopem.

Máš pravdu jezevče je to na 100% tím 6k8 ,už jsem to měl několikrát a na poprvý je to pěkný výdrb pokud nečteš servisní oběžníky :lol: :lol: :lol:
soucek

#10 Příspěvek od soucek »

Díky,díky ale zastavte. Napájecí zdroj jsem v podstatě "postavil" znova až na trafo. Všechny součástky jsou tam daný jiný a nic! Obraz se stále vesele vlní. Asi to vzdám,protože si na tom vylámalo pár lidí zuby,budu další v řadě. Ale asi budu první, kdo na tom strávil nejvíc času.
pit

#11 Příspěvek od pit »

jestli to chceš spravit tak si pořádně přečti co napsal JEZEVEC a KIMI pak ti to bude snad jasné
kimi

#12 Příspěvek od kimi »

Pak se chce na to :toilet: když na to nemáš
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“