UPS+baterie do auta?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
czatlantis

UPS+baterie do auta?

#1 Příspěvek od czatlantis »

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenost s používáním UPSky+baterie do auta (klasická údržbová).

Nejde mi teď o aspekty přehřívání UPS při nabíjení/běhu na baterie-to mám ošéfovaný.

Jde mi o to, jestli ty baterky vydrží aspoň nějakou slušnou dobu-jestli jim nevadí konstantní dobíjení na těch 13,6-7V.(co jsem zkoušel z auta tak na těch 13,7V do ní po týdnu teklo nějak 40mA, což je asi tak na úrovni normál. AGM/gel)

Nemáte někdo tohle v provozu? co jsem se díval, tak 12V@40Ah vychází na nějakých 1200kč a za to bych měl tak 12AH gelovku/AGM.
(samozřejmě životnost by byla asi vyšší ale stejně víc než 2-3roky nevydrží spolehlivá...navíc čert ví, co budu potřebovat za 2roky)

Díky, ocením hlavně zkušenosti ale klidně i nějakou teoretickou radu/kritiku.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Běžná otevřená autobaterie se musí hlídat, zhruba co 2 měsíce se musí kontrolovat hladina elektrolytu a měřit hustora, podle potřeby dolívat destilku nebo i kyselinu - prostě elektrolyt z otevřené baterie průběžně ubývá. Jinak nemusíš řešit vůbec nic, pokud UPSka uhlídá napětí, běžné autobaterii nic nehrozí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

A kvoli tomu to nesmie byt v obycajnej miestnosti.
czatlantis

#4 Příspěvek od czatlantis »

EKKAR píše:Běžná otevřená autobaterie se musí hlídat, zhruba co 2 měsíce se musí kontrolovat hladina elektrolytu a měřit hustora, podle potřeby dolívat destilku nebo i kyselinu - prostě elektrolyt z otevřené baterie průběžně ubývá. Jinak nemusíš řešit vůbec nic, pokud UPSka uhlídá napětí, běžné autobaterii nic nehrozí.

Hlídat elektrolyt by nebyl problém-mám to doma takže každej měsíc na to můžu mrknout.

rnbw píše:A kvoli tomu to nesmie byt v obycajnej miestnosti.

No ono to není tak žhavý s tím úbytkem elektrolytu-vždyť z toho vzniká jen minimální množství H2 a O2(z těch 50mA ho stejně moc nevznikne). Pak samozřejmě dát kousek vaty do "výfuku" na zachycení kapiček kyseliny. No stejně by to bylo v prádelně, kde táhne.

Hlavně mi šlo o to, jestli se třeba nerozsype deska vlivem koroze-že na to nejsou ty aku stavěný
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

czatlantis píše:Hlídat elektrolyt by nebyl problém-mám to doma takže každej měsíc na to můžu mrknout. No ono to není tak žhavý s tím úbytkem elektrolytu-vždyť z toho vzniká jen minimální množství H2 a O2(z těch 50mA ho stejně moc nevznikne). Pak samozřejmě dát kousek vaty do "výfuku" na zachycení kapiček kyseliny. No stejně by to bylo v prádelně, kde táhne.

Hlavně mi šlo o to, jestli se třeba nerozsype deska vlivem koroze-že na to nejsou ty aku stavěný

Ty autoaku jsou stavěný na mnohem horší zacházení, než baterie do UPS - nárazový odběr startérem v řádu stovek ampér, po naskočení motoru než stoupne napětí na deskách tak opětovné nabíjení téměř zkratovým proudem alternátoru, vibrace, kolísání teplot, trvalé ponechávání ve stavu s přibližně 75-80% nabití... Tím, že tu baterku dáš do prádelny, kde nebude mrznout a budeš na ní držet trvale napětí cca 13,7-13,8V jí vlastně pošleš do baterčího ráje... Větrání prostoru kvůli odstranění volných plynů už je jen bonus...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
czatlantis

#6 Příspěvek od czatlantis »

Jo to je pravda. Tak dík za ujištění :wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“