Chladič z mosazi

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Chladič z mosazi

#1 Příspěvek od Skay »

Zdravim

Chtěl bych se zeptat zdali má vůbec smysl vyrábět chladič z mosazi když jsem se na wiki dočetl, že v porovnání s hliníkem má téměř poloviční tepelnou vodivost ? Znamená to tedy, že chladič odvede poloviční výkon od chlazené součástky než kdyby byl vyroben z hliníku ? :o Mosaz pouze z estetických důvodů.
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Tak měď a pomosazit.Hliník jen tak nepomosazíš,navíc měď je nejdostupnější a dobrý vodič tepla.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Skay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Skay »

Sandal píše:Tak měď a pomosazit.Hliník jen tak nepomosazíš,navíc měď je nejdostupnější a dobrý vodič tepla.

To souhlasim ale závity do ní se dělají špatně. Bude to něco ve stylu šasi a zároveň chladiče. Takže to stočim asi z duralu, a přeleštim. Sice to nebude tak pěkně zlatý ale co nadělam. Funkce před estetikou musí mít přednost.
Návštěvník

#4 Příspěvek od Návštěvník »

Měď je dobrý vodič (tepla), hliník je dobrý chladič.
pajosek dva

#5 Příspěvek od pajosek dva »

Anonym píše:Měď je dobrý vodič (tepla), hliník je dobrý chladič.
Tak teď jsi mi připoměl bývalou tchýni.Kdysi jsme se bavili o zateplení domu a ona prohlásila,:"vedení tepla a vedení chladu je rozdíl".Na další argumenty už mi nazbývalo sil. :lol:
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

Nojo měď je bláto ale dá se to obrábět když se ví jak na to.Ostrý závitníky,nejlíp do slepejch děr.To jsou takový ty kroucený.Díru udělat o něco málo větší než má bejt.A mazat petrolejem a neustále na závitník tlačit.Nejlíp to jde ve vrtačce s reverzní makovicí.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

A kdo píše něco o vedení chladu? Měď je dobrý vodič tepla, ale hliník má několikrát větší tepelnou kapacitu a hlavně má mikroporézní povrch a tak umí to teplo lépe vyzařovat. Takže měď je dobrá na odvedení (rozvedení) tepla a hliník na jeho vyzařování do okolí. Proč asi chladiče na procesorech, třeba na P IV, mají měděné jádro a hliníková žebra. Naštěstí se to neodvíjí od toho, jestli jsi to ty pochopil nebo ne.
pajosek dva

#8 Příspěvek od pajosek dva »

Anonym píše:A kdo píše něco o vedení chladu? Měď je dobrý vodič tepla, ale hliník má několikrát větší tepelnou kapacitu a hlavně má mikroporézní povrch a tak umí to teplo lépe vyzařovat. Takže měď je dobrá na odvedení (rozvedení) tepla a hliník na jeho vyzařování do okolí. Proč asi chladiče na procesorech, třeba na P IV, mají měděné jádro a hliníková žebra. Naštěstí se to neodvíjí od toho, jestli jsi to ty pochopil nebo ne.
Já to pochopil,jen mi to tu tchýni trošku připomělo. :lol:
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

Skay píše:
Sandal píše:Tak měď a pomosazit.Hliník jen tak nepomosazíš,navíc měď je nejdostupnější a dobrý vodič tepla.

To souhlasim ale závity do ní se dělají špatně. Bude to něco ve stylu šasi a zároveň chladiče. Takže to stočim asi z duralu, a přeleštim. Sice to nebude tak pěkně zlatý ale co nadělam. Funkce před estetikou musí mít přednost.

Tak, pokud ti jde o "dizajn" - kdybys sehnal firmu, která dělá elox, tak bys to mohl mít i "zlaté" - navíc bys měl výhodu, že to "nazajde" (neztmavne, příp. nezezelená) v agresivnějším prostředí :roll:
Honza - kokúň

#10 Příspěvek od PLV »

Sákryš! To jsou mi novinky! Takže podle vás je asi nejlepší k chlazení šamot. Ten má velkou tepelnou kapacitu. :roll:
Netřep se mnou!
Návštěvník

#11 Příspěvek od Návštěvník »

PLV píše:Sákryš! To jsou mi novinky! Takže podle vás je asi nejlepší k chlazení šamot. Ten má velkou tepelnou kapacitu. :roll:

Spíš než šamot je na chlazení lepší voda nebo vodík či hélium.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Mosaz mi připomíná secesní koupelny nebo lampičky na hřbitově, kliky na dveřích, ale že by se nějak uplatnila na zesilovači v 21. století? :roll:
co to je za umělecký styl?
Zatím mě napadá jen design stylu Petříkova pivní pípa... ale tam není celkem nutno chladit, spíš chránit před implozí.

Jestli má Ms poloviční tepelnou vodivost než Al, pořád máš možnost adekvátně zvětšit tloušťku chladiče, plochu, počet žeber, černit rubovou stranu pokud to jde
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Měď při správném legování bude tvrdá, dají se do ní řezat závity, dá se obrábět. Mimochodem se chladiče z mědi dělají, dokonce i poměrně masivní (jenom jsou těžké a drahé).
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

A co použít beryliovou keramiku?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Stavíte raketoplán ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“