Chtěl bych se zeptat zdali má vůbec smysl vyrábět chladič z mosazi když jsem se na wiki dočetl, že v porovnání s hliníkem má téměř poloviční tepelnou vodivost ? Znamená to tedy, že chladič odvede poloviční výkon od chlazené součástky než kdyby byl vyroben z hliníku ?
Chladič z mosazi
Moderátor: Moderátoři
Chladič z mosazi
Chtěl bych se zeptat zdali má vůbec smysl vyrábět chladič z mosazi když jsem se na wiki dočetl, že v porovnání s hliníkem má téměř poloviční tepelnou vodivost ? Znamená to tedy, že chladič odvede poloviční výkon od chlazené součástky než kdyby byl vyroben z hliníku ?
Sandal píše:Tak měď a pomosazit.Hliník jen tak nepomosazíš,navíc měď je nejdostupnější a dobrý vodič tepla.
To souhlasim ale závity do ní se dělají špatně. Bude to něco ve stylu šasi a zároveň chladiče. Takže to stočim asi z duralu, a přeleštim. Sice to nebude tak pěkně zlatý ale co nadělam. Funkce před estetikou musí mít přednost.
-
pajosek dva
-
Návštěvník
-
pajosek dva
Já to pochopil,jen mi to tu tchýni trošku připomělo.Anonym píše:A kdo píše něco o vedení chladu? Měď je dobrý vodič tepla, ale hliník má několikrát větší tepelnou kapacitu a hlavně má mikroporézní povrch a tak umí to teplo lépe vyzařovat. Takže měď je dobrá na odvedení (rozvedení) tepla a hliník na jeho vyzařování do okolí. Proč asi chladiče na procesorech, třeba na P IV, mají měděné jádro a hliníková žebra. Naštěstí se to neodvíjí od toho, jestli jsi to ty pochopil nebo ne.
Skay píše:Sandal píše:Tak měď a pomosazit.Hliník jen tak nepomosazíš,navíc měď je nejdostupnější a dobrý vodič tepla.
To souhlasim ale závity do ní se dělají špatně. Bude to něco ve stylu šasi a zároveň chladiče. Takže to stočim asi z duralu, a přeleštim. Sice to nebude tak pěkně zlatý ale co nadělam. Funkce před estetikou musí mít přednost.
Tak, pokud ti jde o "dizajn" - kdybys sehnal firmu, která dělá elox, tak bys to mohl mít i "zlaté" - navíc bys měl výhodu, že to "nazajde" (neztmavne, příp. nezezelená) v agresivnějším prostředí
co to je za umělecký styl?
Zatím mě napadá jen design stylu Petříkova pivní pípa... ale tam není celkem nutno chladit, spíš chránit před implozí.
Jestli má Ms poloviční tepelnou vodivost než Al, pořád máš možnost adekvátně zvětšit tloušťku chladiče, plochu, počet žeber, černit rubovou stranu pokud to jde