Koupil jsem si dálkové ovládání od flajzara. Vysílací modul je MTX1, píšou že odběr v klidu 3uA, při vysílání 14mA, což by pro paralelní port nebyla veliká zátěž. Vysílání budu ovládat přes optočlen z paralelního portu, takže tady je to co se týče odpálení portu zabezpečené. Horší je to s napájením. Přijde mi velice nepraktické napájet to zvenčí z adapéru, když se MTX1 dá krásně schovat do krytky na port. Otázka zní jak co nejjednodušeji zabezpečit paralelní port proti poškození? Potřeboval bych nějak omezit odběr proudu. Nevím co vydrží novodobé paralelní porty, ale říká se že moc ne, je to ještě pořád tak?
Paralení port bývá zkratuvzdorný, alespoň těch 5 vstupů/výstupů s OC zcela určitě.
A jaký má smysl ten optočlen, když to s tím portem spojíš přes napájení? To tam dáš DC/DC měnič?
Bál jsem se o to. že kdyby se ten vysílací modul porouchal/došlo ke zkratu, aby mi neodešel paralelní port, ale jestli je zkratuvzdorný, tak by to bylo dobrý. Vyšší napětí asi nevyrábí, dá se napájet od 3-12V a v jednom provedení se dodává i s 3V baterkou. Ten optočlen nevím jaký má smysl, ale v návodu k tomu modulu píšou že tam má optočlen nebo jiný bezpotencionální spínací prvek.
Tak teď jsem z toho zmatenej. Teď jsem zas vygoogloval o par. portu "výstupy se nesmí zkratovat, nebo připojit na jiné výstupy"
Tak ja to teda je. Mám ještě možnost koupit paralelní řadič přes usb, takovou tu redukci, ale to bych zas mohl odpálit usb port při poruše LPT:-)
Na průmce jsme přímo do konektoru LPT strkali mezi D0-D7 a GND LEDky, bez nějakých omezovacích odporů a učili jsme se s nima v asm blikat. A těch zkratů, když se LEDky překřížily a nikdy nic neshořelo. Jo když se na LPT pustí zvenčí 30V, to jo, to odejde, ale to odejde i COM. Ale nevím jak dneska, co ty dnešní jižanské křemíky vydrží.
Ještě mám někde schovaný externí disk co se píchnul na paralelní port a napájený byl z klávesnice (měl průchozí konektor samec/samice DIN i PS2 s vyvedeným kablíkem).