Napájení z paralelního portu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
parport0x0

Napájení z paralelního portu

#1 Příspěvek od parport0x0 »

Koupil jsem si dálkové ovládání od flajzara. Vysílací modul je MTX1, píšou že odběr v klidu 3uA, při vysílání 14mA, což by pro paralelní port nebyla veliká zátěž. Vysílání budu ovládat přes optočlen z paralelního portu, takže tady je to co se týče odpálení portu zabezpečené. Horší je to s napájením. Přijde mi velice nepraktické napájet to zvenčí z adapéru, když se MTX1 dá krásně schovat do krytky na port. Otázka zní jak co nejjednodušeji zabezpečit paralelní port proti poškození? Potřeboval bych nějak omezit odběr proudu. Nevím co vydrží novodobé paralelní porty, ale říká se že moc ne, je to ještě pořád tak?
Návštěvník

#2 Příspěvek od Návštěvník »

Paralení port bývá zkratuvzdorný, alespoň těch 5 vstupů/výstupů s OC zcela určitě.
A jaký má smysl ten optočlen, když to s tím portem spojíš přes napájení? To tam dáš DC/DC měnič?
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

A ten vysílací modul vyrábí nějaké vyšší napětí nebo čeho se vlastně bojíš, když je to bezdrát?
parport0x0

#4 Příspěvek od parport0x0 »

Bál jsem se o to. že kdyby se ten vysílací modul porouchal/došlo ke zkratu, aby mi neodešel paralelní port, ale jestli je zkratuvzdorný, tak by to bylo dobrý. Vyšší napětí asi nevyrábí, dá se napájet od 3-12V a v jednom provedení se dodává i s 3V baterkou. Ten optočlen nevím jaký má smysl, ale v návodu k tomu modulu píšou že tam má optočlen nebo jiný bezpotencionální spínací prvek.
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Já jsem slyšel sice opak o paralelním portu, ale hádat se nebudu.
Spíš sériový port má proudové omezení.
DRAKE

#6 Příspěvek od DRAKE »

Pkud vim tak seriovej port ma tak vekej vnitříní odpor že i při zkratu tam nic neteče.
Ježíš na kříži zaplatil za naše hříchy a tím nás osvobodil od věčné smrti. Platí i pro bastliře :-).
parport0x0

#7 Příspěvek od parport0x0 »

Tak teď jsem z toho zmatenej. Teď jsem zas vygoogloval o par. portu "výstupy se nesmí zkratovat, nebo připojit na jiné výstupy"
Tak ja to teda je. Mám ještě možnost koupit paralelní řadič přes usb, takovou tu redukci, ale to bych zas mohl odpálit usb port při poruše LPT:-)
Hanizek

#8 Příspěvek od Hanizek »

Ve škole mě učili, že paralelní port zkratuvzdorný není!
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

Na průmce jsme přímo do konektoru LPT strkali mezi D0-D7 a GND LEDky, bez nějakých omezovacích odporů a učili jsme se s nima v asm blikat. A těch zkratů, když se LEDky překřížily a nikdy nic neshořelo. Jo když se na LPT pustí zvenčí 30V, to jo, to odejde, ale to odejde i COM. Ale nevím jak dneska, co ty dnešní jižanské křemíky vydrží.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Preco by sa vysielaci modul sam od seba skratoval?
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

Ve škole vždy říkali. COM vydrží cokoliv LPT odejde jn se na něj člověk blbě podívá.
Internet - metla lidstva
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od PvvS »

Seriak sem menil vetsinou az kdyz ho cizi napeti ustrelilo z desky, paralelky stacilo odpalit spatnym kabelem ..
parport0x0

#13 Příspěvek od parport0x0 »

Tak jdu na to. Musím propojit všechny země nebo mi stačí použít jen dvě? (Jednu z napájení modulu a jednu z optočlenu)
Yarda1

#14 Příspěvek od Yarda1 »

Ještě mám někde schovaný externí disk co se píchnul na paralelní port a napájený byl z klávesnice (měl průchozí konektor samec/samice DIN i PS2 s vyvedeným kablíkem).
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“