Zpozdene sepnuti

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
LucasCZE

Zpozdene sepnuti

#1 Příspěvek od LucasCZE »

Zdravim,

potrebuji udelat modul na zpozdene sepnuti. Chtel bych to ale nejak jednoduse. Vygooglil jsem pouze zapojeni s NE555.

Cele by to melo byt na takovych 14 V (palubni napeti v aute) a sepnout by to melo cca 1 s po privedeni napajeni. Pote drzet seple dokud neodpojim napajeni. Pripravene na dalsi cyklus by to melo byt taky tak do 1 sekundy. Bude to napajet obycejne rele (ne autorele).

Poradte prosim nekdo.
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

Pokud kladeš tyhle nároky, tak se drž třeba té 555-ky...
Pokud by ti stačilo, že po odpojení napětí ti to bude ještě chvilku držet seplé relé a následující nový cyklus půjde tak po 4 s (když zapneš dřív, tak se zkrátí doba náběhu po zapnutí), tak to udělej následovně:
paralelně k relé dej kondík asi 5 mF a nepřipínej to přímo na napětí, ale přes odpor asi 200 Ohm - měl by stačit klasický miniaturní, ale pokud dojde ke zkratu kondíku, tak by mohl začít hořet, takže lépe 2 W mršku...

Edit: to samozřejmě platí jen pro relé s vnitřním odporem 1 kOhm a napětím 12 V
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

nevím k čemu to chceš, ale v autě už jsem viděl možná lepší řízení se zpožděním - ruční
kamarád má v jeho hondě cr-v takový ten knoflík stejný jako mají stíhačky na kniplu pro likvidaci protivníků - ten prostě po nastartování odjistí a nahodí - vypadá to dost dobře :-)

jo a on ho nemá na kniplu, ale na palubovce :-)
LucasCZE

#4 Příspěvek od LucasCZE »

Tohle reseni by mi stacilo a libi se mi vic nez obvod s 555. Problem bude ale asi ve vnitrnim odporu rele. Zmeril jsem ho a ma 250 Ohmu. Taky jsem zmeril autorele co tu mam a to ma 70 Ohmu. Nesla by na tech 250 Ohmu upravit kapacita kondiku nebo ten odpor?

EDIT: Musim to mit udelane automaticky.
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

no ono by jsi musel snížit ten předřadný odpor, tím pádem by jsi musel zvednout kapacitu kondíku, ale to už by bylo v šílených hodnotách...

nebo ideál by bylo relé na 6 V a odpor zhruba těch 200 Ohm, pak by to splňovalo i ty krátké časy na rozepnutí - podmínka relé na 6 V!

pokud nejde použít jiné relé s vysokým odporem cívky nebo s malým napětím, tak to udělej přes tu 555-ku
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od GeorgeB »

Časovací RC článek přece může spínat nějaké miniaturní relé(například jazýčkové) a teprve spínací kontakt tohoto relé bude spínat (v úvodu zmiňované) výkonové relé. Výhoda je, že to nebude náchylný na napěťový špička na napájení a podobně.
LucasCZE

#7 Příspěvek od LucasCZE »

Ale ja nikde nepsal, ze tam bude vykonove rele. Psal jsem obycejne - tim jsem myslel jakekoliv prepinaci rele (jedina podminka je, ze musi byt prepinaci). A to s vnitrnim odporem 250 Ohmu mam doma, ale muzu klidne poridit jine. Pres tyden zajdu do mistniho elektra a necham si zmerit, co tam maji za rele.

Zatim mockrat dekuji. Uz mam predstavu, jak to bude vypadat.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od GeorgeB »

LucasCZE píše:Ale ja nikde nepsal, ze tam bude vykonove rele.

Pojmem "výkonové" a "miniaturní" jsem chtěl odlišit od sebe dvě použitá relé v mém návrhu. neboli udělat takový "posilující" spínač, který sepne ono relé s menším odporem cívky a přepínacím kontaktem.
LucasCZE

#9 Příspěvek od LucasCZE »

Jasne uz to chapu.
Jam jam

#10 Příspěvek od Jam jam »

a co na ten RC článejk zavěsit bázi tranďáku, kolektor na napájení, emitor na relé (NPN). Bude to celkem nezávislé na odběru relé, resp. se ta závislost podělí hfe a bude stačit mnohem menší kapacita.
alles

#11 Příspěvek od alles »

nevím teda co to bude spínat, ale při větších proudech se časem to relé upeče, bylo by dobré použít alepoň SKO se dvěma trandama aby se to spínalo rychleji
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jo drž se té 555-ky . Na posílení výstupu dáš trand , NPN nebo PNP , jestli potřebuješ negaci výstupu a nezapomeň na ochrannou diodu . Takto můžeš použít relé , jaké máš . Ten trand na výstupu pracuje ve spínacím režimu .
LucasCZE

#13 Příspěvek od LucasCZE »

Rele se urcite neupece. O to strach nemam. Proud tam bude velmi maly.

Stejne jsem chtel delat i zpozdene rozepnuti pomoci kondiku. Reseni pouze s odporem a kondikem to ma uz v sobe, takze myslim neni co resit. Urcite mi to bude bohate stacit.

Vsem zatim dekuji za rady. Az se nejak pohnu tak se jeste ozvu.
LucasCZE

#14 Příspěvek od LucasCZE »

Tak jsem sehnal rele na 6 V, ale s vnitrnim odporem pouze 100 Ohmu. Nicmene jsem to zkusil a rozchodil. Kdyby nekoho zajimaly hodnoty tak kondik 4700 uF a odpor 130 Ohmu. Sice to sepne uz tak za 0,5 s (po odpojeni napajeni to taky pridrzi jeste cca 0,5 s), ale bohate mi to staci. Jeste jednou vsem, ale hlavne Custovi, dekuji! 8-)
procesor

#15 Příspěvek od procesor »

Jeden Thyristorček R,C a to relé s diodou.
Th sensitiv Ig=0,2mA (XO202MA)
R medzi A a G ... 5-22k
C mezdi G a K 10-220MF
Rele//dioda na A a +14V
Katóda na 0V
keby bol 6V diak, to by bolo super.
Ako diag funguje tranzistor NPN s emitorom na C, koletor na G, báza v lufte. Môže to mať kus od kusa 7-9V.
Potom ten R môže mať aj 100kOhm a viac, a kapacita k tomu aj menej ako 1MF.

-asi pozde :D
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“