Zpozdene sepnuti
Moderátor: Moderátoři
Zpozdene sepnuti
potrebuji udelat modul na zpozdene sepnuti. Chtel bych to ale nejak jednoduse. Vygooglil jsem pouze zapojeni s NE555.
Cele by to melo byt na takovych 14 V (palubni napeti v aute) a sepnout by to melo cca 1 s po privedeni napajeni. Pote drzet seple dokud neodpojim napajeni. Pripravene na dalsi cyklus by to melo byt taky tak do 1 sekundy. Bude to napajet obycejne rele (ne autorele).
Poradte prosim nekdo.
Pokud by ti stačilo, že po odpojení napětí ti to bude ještě chvilku držet seplé relé a následující nový cyklus půjde tak po 4 s (když zapneš dřív, tak se zkrátí doba náběhu po zapnutí), tak to udělej následovně:
paralelně k relé dej kondík asi 5 mF a nepřipínej to přímo na napětí, ale přes odpor asi 200 Ohm - měl by stačit klasický miniaturní, ale pokud dojde ke zkratu kondíku, tak by mohl začít hořet, takže lépe 2 W mršku...
Edit: to samozřejmě platí jen pro relé s vnitřním odporem 1 kOhm a napětím 12 V
kamarád má v jeho hondě cr-v takový ten knoflík stejný jako mají stíhačky na kniplu pro likvidaci protivníků - ten prostě po nastartování odjistí a nahodí - vypadá to dost dobře
jo a on ho nemá na kniplu, ale na palubovce
nebo ideál by bylo relé na 6 V a odpor zhruba těch 200 Ohm, pak by to splňovalo i ty krátké časy na rozepnutí - podmínka relé na 6 V!
pokud nejde použít jiné relé s vysokým odporem cívky nebo s malým napětím, tak to udělej přes tu 555-ku
Zatim mockrat dekuji. Uz mam predstavu, jak to bude vypadat.
-
Jam jam
Stejne jsem chtel delat i zpozdene rozepnuti pomoci kondiku. Reseni pouze s odporem a kondikem to ma uz v sobe, takze myslim neni co resit. Urcite mi to bude bohate stacit.
Vsem zatim dekuji za rady. Az se nejak pohnu tak se jeste ozvu.
Th sensitiv Ig=0,2mA (XO202MA)
R medzi A a G ... 5-22k
C mezdi G a K 10-220MF
Rele//dioda na A a +14V
Katóda na 0V
keby bol 6V diak, to by bolo super.
Ako diag funguje tranzistor NPN s emitorom na C, koletor na G, báza v lufte. Môže to mať kus od kusa 7-9V.
Potom ten R môže mať aj 100kOhm a viac, a kapacita k tomu aj menej ako 1MF.
-asi pozde