jednoduché radio

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Superreakční přijímač jako zdroj rušení, to platilo v době kdy u nás vysílalo pár stanic a rakušáci se chytali na devítiprvkové Yagi při mezní citlivosti. Dneska je éter zasviněný samou lokální stanicí která překračuje povolený výkon a střední úroveň modulace je o 12 dB nařvanější než tehdejší. Poslouchá se na prut. V tom zachytit µW rušení od superreakčáku by bylo spíš umění.
breta1

#17 Příspěvek od breta1 »

BIPOLAR píše:Ten tovární tuner laděný třema ferity, nabízí TIPA za 39kč a má ho skladem. Otázka je, zda mu nenakládáme moc velké "břemeno" :( .

Jde to prosím najít na jejich stránkách - nedaří se mi...
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

No jo , ale to předpokládáš zase další dvě dovednosti : a)jednat na SD a b) identifikovat všechny vodiče k desce , přičemž některé ani k radiu nepatří .
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud použije továrně sladěnej tuner, tak doladit jediný LC obvod v demodulátoru je hračkou i bez měřáků. Horší je ladit takový poměrový detektor.
BIPOLAR

#20 Příspěvek od BIPOLAR »

breta1 píše:
BIPOLAR píše:Ten tovární tuner laděný třema ferity, nabízí TIPA za 39kč a má ho skladem. Otázka je, zda mu nenakládáme moc velké "břemeno" :( .

Jde to prosím najít na jejich stránkách - nedaří se mi...
Tak se pánové omlouvám, zaměnil jsem Tipu za Hadex. V nabídce ten tuner má HADEX, pod označením M006 v nabídce "výprodejové TV a MGF moduly " pod hlavičkou "STAVEBNICE,MODULY,MÉDIA" :oops: :D
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Jako normálně na uploadu , welemana zná , ale - soubor má poškozenou hlavičku . Je to škoda , takových nedostupných informací .
BIPOLAR

#22 Příspěvek od BIPOLAR »

Artaban001 píše:Pokud použije továrně sladěnej tuner, tak doladit jediný LC obvod v demodulátoru je hračkou i bez měřáků. Horší je ladit takový poměrový detektor.
Když použije ker.filtr 10.7MHz v MF s např. TBA120U, tak může místo LC demodulátoru použít ker. diskriminátor 10.7MHz, i když za cenu o málo většího zkreslení. Oprava - místo TBA120U = TBA120T, sorry :roll: .
Naposledy upravil(a) BIPOLAR dne 25 zář 2009, 11:34, celkem upraveno 1 x.
dbarvik

#23 Příspěvek od dbarvik »

a nebo je něco uplne lehkého k sestrojení ale aby to nebyla baterie+žárovka nebo baterie+spínač+ žárovka a aby mi to k něčemu bylo nebo tak něco a chci se zeptat jak je těžké a kolik součástek přibližně obsahuje přijímač a vysílač aby jsem se mohl spojit s kámošem na 700m
BIPOLAR

#24 Příspěvek od BIPOLAR »

dbarvik píše:a nebo je něco uplne lehkého k sestrojení ale aby to nebyla baterie+žárovka nebo baterie+spínač+ žárovka a aby mi to k něčemu bylo nebo tak něco a chci se zeptat jak je těžké a kolik součástek přibližně obsahuje přijímač a vysílač aby jsem se mohl spojit s kámošem na 700m
Ty si z nás děláš srandu co ?? Až postavíš to rádio, tak se optej na další, ale v jiném vláknu :evil: .
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#25 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Ja som pred casom staval superreakcny prijimac s KF521 MOS FETom a KC507 podla AR, tusim z rubriky R15. Neviem presne ake cislo, no bola tam chyba v zapojeni.
Substrat tranzistora treba spojit so Source, a potom to uz bezi.
Velmi dobre taktiez chodi tuner vyuzivajuci takzvany pocitaci detektor.
Ten obsahuje minimalny pocet indukcnosti.
Tusim je to na strankach www.cq.sk, alebo www.svetelektro.com

http://svetelektro.com/clanky/poznate-t ... e-154.html

K tomuto existoval i dakde v knizke plosny spoj, treba pohladat, velmi dobre to chodilo.
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

dbarvik píše:a nebo je něco uplne lehkého k sestrojení ale aby to nebyla baterie+žárovka nebo baterie+spínač+ žárovka a aby mi to k něčemu bylo nebo tak něco a chci se zeptat jak je těžké a kolik součástek přibližně obsahuje přijímač a vysílač aby jsem se mohl spojit s kámošem na 700m

Vf technika není moc lehká pro začátečníka a na počtu součástek ani tak moc nezáleží. Takže jestli se chceš někam dostat, tak jen doporučuju začít od základů a každý poznatek si pěkně osahat, abys věděl co děláš a proč to funguje.
Jinak si kupte radši nějaká chrastítka PMR a na kámoše se dovoláš, akorát to nemá nic společného s bastlením.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Habesan »

Proboha, kapesní rádia s čínským klonem obvodu TDA7088T se dávala i k Marťánkům! Před pár lety to bylo úplně všude, a dneska je rádio v každém průměrném mobilu.
Artaban001

#28 Příspěvek od Artaban001 »

Zde jsem vytáhl schéma z Uploadu. Pokud se použije FM tuner laděnej feritama, obvod je ještě jednodušší. Já jsem navíc použil FM MF piezokeramický filtr (10,7MHz) protože mi přišlo škoda zabít kvalitní FM tuner (má to malou selektivitu).

v poznámce je úprava pro FM mezifrekvenční filtr.
Hodně zdaru a ať se něco přiučíš (pak si časem vyrobíš svou FM jednotku a na tomto si ji oživíš. Doporučuji TA7358AP - viz datasheet)
Přílohy
poznamka.txt
(1.22 KiB) Staženo 115 x
radio VELLEMAN.jpg
(240.27 KiB) Staženo 210 x
BIPOLAR

#29 Příspěvek od BIPOLAR »

Někdy v polovině 90tých let, byl v AR uveřejněn návod na stavbu přijímače VKV s IO U2510B. Plošňák obsahoval i vyleptané cívky a výstupní výkon byl udáván 1W. Jestli to můžete někdo najít, tak by to stálo za ukázku - já to AR již nemám. Dost jednoduché je také použití vstupní jednotky z Hadexu s TDA1083 (A283), s výstupním výkonem 0.3W. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“