28HD11 a mizející OSD
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
28HD11 a mizející OSD
To je nějaká klasická závada nebo mám přemýšlet, proč tlumivka shořela a nebo jsem opravil něco úplně jinýho a ta závada se vrátí ?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Začal mě na OVP 28HD11 mizet OSD a teletext, původně jsem čekal nějakej studeňák v konektorech, nakonec jsem z toho vytáhl docela slušně ohořelou tlumivku L420 v napájení na desce s display procesorem (či jak tu desku s SDA9280 vlastně nazvat správně).
To je nějaká klasická závada nebo mám přemýšlet, proč tlumivka shořela a nebo jsem opravil něco úplně jinýho a ta závada se vrátí ?
Ta tvoje deska, s tím SDA9280, je Feature BOX. Přes tl. L420 se na ní napájí úplně jiný IC (DD405 - SDA9206).
Tvoje závada nebude na F-BOXu, ale nejspíše na desce říď. uC (mikropočítače) DM201 - SDA5450M. Ten v sobě obsahuje rovněž obvody OSD a TXT
- Kontaktovat uživatele:
Tu desku jsem chtěl původně pojmenovat jako FBOX, ale přece jenom jsem zvyklej, že to bývá komplet se vším všudy a dohromady a ten zbytek TV je jen "otrok", jako jsou rozklady, zdroj, VN atd....
Tady je to rozházený do 3 desek (včetně PIPu) a bez schematu jen těžko soudit, která je ta nejhlavnější.
Ty výpadky se chovaly tak, že se po zahřátí začaly vytrhávat řádky OSD a nakonec to úplně zmizelo. Klasickej obrázek fungoval normálně.
Důležitější je vědět, zda máš telku starší, nebo novější verze: starší - korekce ) ( s tranzistory; nová - kor. ) ( s IC
Starší verzi mám jen v tišť. provedení, novější jen na CD-ROMu.
Zjisti tedy, které provedení máš - pak ti něco pošlu na E-mail
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mám jednu záhadu - na analogovým kanálu 49 (Nova, Brno), obraz jak víno, signál kolem 70dBuV - a teletext blbne jak blázen. Sice je mě na prd a kdoví, jak dlouho to blbne, ale tyhle záhady nemám rád. Na jiných kanálech funguje bez problémů, na jiné televizi taky (ale občas nějaký písmenko taky vypadne).
ZdenekHQ píše:Je to rok výroby 1999, kromě vertikálu jsou všechny pouzdra na chladiči u VN max. "třínohý" - takže, kdyby bylo kompletní schema, byl bych rád.
Tak podle r. výroby nedovedu rozeznat starší verzi od novější - poznáš podle osazení
Schéma zákl. desky, starší verze, je tu několikrát na uploadu (Schémata/TV) - stáhni si.
Novější zákl. desku a ty 3 moduly ti večer zašlu na E-mail.
Obávám se, že tu desku mikropočítače asi neopravíš - vyměňuje se celá (v PC taky nikdo "nedohledává" vadnou součástku na desce plné SMD-éček, ale mění celou). Ještě zkontrolovat kontakty konektorů !!! - OVP kdysi vydal pokyn o "napružování" (posléze výměně!) těch konektorů
K TXT: TXT většinou "blbne" ne na slabém signálu, ale naopak na silném, zvláště pokud má "duchy".
- Kontaktovat uživatele:
S tím teletextem to vypadá spíš na nějakej problém v rozvodech či přímo příjmu, to ještě najdu. Duchy tam nejsou, ale zdá se mě, že je ta Nova sice čistá, nějaká rozplizlá, jako když se zlomí stínění u koaxu nebo pootočí anténa...
Ještě dodám, že stejná anténa x-color chytá čt1 na 35K a čt2 na 52K ze stejnýho vysílače a tam není žádnej problém. Takže nějaká selektivní opičárna, zřejmě z toho, jak jsme vymalovali obývák...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A dík za to schema!