Čím rozpustit ABS polystyrén?
Moderátor: Moderátoři
Čím rozpustit ABS polystyrén?
Je něco jednoduše dostupného,laciného, co by rozleptalo ABS na homogenní tekutou hmotu a pak se zas odpařilo?
U jiných (podřadnějších) plastů, ze kterých jsem dělal šuplíčky, na to vždycky stačil toluen s acetonem.
Beru na vědomí, že polystyrén to není. Ale bohužel toluen na to nepůsobí. Ne že by to trochu nenaleptal, ale nevyrobím z toho husté lepidlo, které zaplní nepřesnosti na styčných plochách. Vyrábím tak něco jako "koutový svar", když lepím dvě desky na sebe.Sendyx píše:On to hlavně není polystyrén. Rozpouští ho toluen, lepit by se asi mohl dát i chloroformem.
Je to hmota, ze které se dělají přístrojové krabičky v telekomunikacích (routery, modemy apod.). Takže snad aspoň označení ABS je správně.
rnbw píše:Na ABS je lepidlo Ceys - lepidlo na tvrde plasty.
No jo, ale to je sekunďák a vyžaduje přesné a rovné styčné plochy, což je potíž. Nedokážu je vyrobit. Proto potřebuju hustou hmotu, kterou to zapatlám.
http://drogerie-ppv.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage69.tpl&product_id=893&category_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=61&vmcchk=1&Itemid=61
Asi na to kašlu, bylo mi líto to nechat jen tak vyhodit. Krabičky-šuplíčky se hodí vždycky, ale nečekal jsem takovou odolnost ABS proti rozpuštění.Sendyx píše:Je to ABS-kopolymer, má od PS dost odlišné vlastnosti. S toluenem se smísí, ale za horka a pod tlakem. Dá se třeba spojovat teplem a tlakem, existuje na to i přímo použitelná lepidla (Durabond a další).
A kutilmile - nelituju tě
V acetonu(byl jako první na řadě) se to rozpadlo na takové samostatné malé lupínky,něco jako krátké nudličky do polívky, ale dál to nepokračovalo. Jsou od sebe navzájem oddělené a neslepují se. Pak jsem přidal toluen. Taky nic. Pak benzín, pak petrolej (podle některých článků z netu). Je to tam všechno najednou.Anonym píše:Na wikině píšou, že se ABS rozpouští v ketonech. Keton je třeba aceton.
Chloroform zatím nemám.
Už bych se na to vyprdnul, ale vzhledem k vaší snaze poradit snad budu muset zakoupit ještě chloroform
Metoda slepení roztokem běžného polystyrenu nezní taky špatně, ale obávám se, že povrch ABS to moc nerozleptá. I když, teď jsem si vzpomněl na poučku "Podobné v podobném". Třeba se to naleptá.