Čím rozpustit ABS polystyrén?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

Čím rozpustit ABS polystyrén?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Chtěl jsem si slepit krabičku na součástky z plátů rázuvzdorného polystyrénu (ABS). Nedaří se mi tu hmotu rozpustit v ničem, co mám doma k dispozici (toluen, aceton, benzín, petrolej - směs všeho dohromady), abych si vyrobil lepidlo.

Je něco jednoduše dostupného,laciného, co by rozleptalo ABS na homogenní tekutou hmotu a pak se zas odpařilo?

U jiných (podřadnějších) plastů, ze kterých jsem dělal šuplíčky, na to vždycky stačil toluen s acetonem.
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 04 říj 2009, 00:09, celkem upraveno 1 x.
Davidsev

#2 Příspěvek od Davidsev »

Pamatuju, že jsem měl doma kdysi tekutinu, kterou se Dentakryl uváděl do stavu tekutého...
Děsně to smrdělo a po vhození polystyrénu se ztratil, jenom to zasyčelo...
Ale jak se ta sra*ka jmenovala fakt nevím :?
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Co nitroředidlo? To na dost plastů zabírá :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

On to hlavně není polystyrén. Rozpouští ho toluen, lepit by se asi mohl dát i chloroformem.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Na ABS je lepidlo Ceys - lepidlo na tvrde plasty.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Sendyx píše:On to hlavně není polystyrén. Rozpouští ho toluen, lepit by se asi mohl dát i chloroformem.
Beru na vědomí, že polystyrén to není. Ale bohužel toluen na to nepůsobí. Ne že by to trochu nenaleptal, ale nevyrobím z toho husté lepidlo, které zaplní nepřesnosti na styčných plochách. Vyrábím tak něco jako "koutový svar", když lepím dvě desky na sebe.
Je to hmota, ze které se dělají přístrojové krabičky v telekomunikacích (routery, modemy apod.). Takže snad aspoň označení ABS je správně.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

rnbw píše:Na ABS je lepidlo Ceys - lepidlo na tvrde plasty.

No jo, ale to je sekunďák a vyžaduje přesné a rovné styčné plochy, což je potíž. Nedokážu je vyrobit. Proto potřebuju hustou hmotu, kterou to zapatlám.

http://drogerie-ppv.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage69.tpl&product_id=893&category_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=61&vmcchk=1&Itemid=61
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Je to ABS-kopolymer, má od PS dost odlišné vlastnosti. S toluenem se smísí, ale za horka a pod tlakem :wink: . Dá se třeba spojovat teplem a tlakem, existuje na to i přímo použitelná lepidla (Durabond a další).
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Sendyx píše:Je to ABS-kopolymer, má od PS dost odlišné vlastnosti. S toluenem se smísí, ale za horka a pod tlakem :wink: . Dá se třeba spojovat teplem a tlakem, existuje na to i přímo použitelná lepidla (Durabond a další).
Asi na to kašlu, bylo mi líto to nechat jen tak vyhodit. Krabičky-šuplíčky se hodí vždycky, ale nečekal jsem takovou odolnost ABS proti rozpuštění.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Na druhou stranu je dobře , že tento plast vymysleli , ale zkus lepit epoxidem , originál plochy zdrsnit . Jinak i vteřiňáky se prodávají jako gely a těmi by to mělo jít také slepit .
vombat
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od vombat »

Používám již výše zmíněný chloroform.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

To ABS znamená Akrylonitril-Butadien-Styren a jak už tady padlo, je to kopolymer - tedy hmota, která z více složek polymeruje najednou do stádia směsného plastu. K lepení bych zkusil použít buď už řečený chloroform, nebo roztok běžného polystyrenu v toluenu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Návštěvník

#13 Příspěvek od Návštěvník »

Na wikině píšou, že se ABS rozpouští v ketonech. Keton je třeba aceton.
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

Anonym píše:Na wikině píšou, že se ABS rozpouští v ketonech. Keton je třeba aceton.
V acetonu(byl jako první na řadě) se to rozpadlo na takové samostatné malé lupínky,něco jako krátké nudličky do polívky, ale dál to nepokračovalo. Jsou od sebe navzájem oddělené a neslepují se. Pak jsem přidal toluen. Taky nic. Pak benzín, pak petrolej (podle některých článků z netu). Je to tam všechno najednou.
Chloroform zatím nemám.
Už bych se na to vyprdnul, ale vzhledem k vaší snaze poradit snad budu muset zakoupit ještě chloroform :)

Metoda slepení roztokem běžného polystyrenu nezní taky špatně, ale obávám se, že povrch ABS to moc nerozleptá. I když, teď jsem si vzpomněl na poučku "Podobné v podobném". Třeba se to naleptá.
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

My to kdysi lepili toluenem. On ale asi nebusí být ABS jako ABS.

To, že se něco v něčem rozpouští neznamená, že to tím jde lepit.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“