rnbw píše:Trafo 1 nie je trafo.
Kua, to si mi dal. Ja som bol v tom ze to Trafo 1 bude to co hladam.
Ma to 2 vinutia a podla velkosti by som tipol ze to je ono.
Moderátor: Moderátoři
The only part that could pose problems to inexperienced builders is the transformer. I made mine using an Amidon ferrite core, type EA-77-188, which is a tiny double-E core having a cross section of 22mm2, and external dimensions of about 19x16x5mm total. I used the nylon bobbin that Amidon delivers with it, wound a primary winding consisting of 400 turns of AWG #36 wire, and as secondary I wound 20 turns of AWG #26 wire. If you have a larger or smaller core, you can adjust the turn numbers in inverse proportion to the cross section area.
Devo70 píše:Nieje škoda toho zdroja s pasívnym PFC?
Active PFC
The preferable type of PFC is Active Power Factor Correction (Active PFC) since it provides more efficient power frequency. Because Active PFC uses a circuit to correct power factor, Active PFC is able to generate a theoretical power factor of over 95%. Active Power Factor Correction also markedly diminishes total harmonics, automatically corrects for AC input voltage, and is capable of a full range of input voltage. Since Active PFC is the more complex method of Power Factor Correction, it is more expensive to produce an Active PFC power supply.
Passive PFC
The most common type of PFC is Passive Power Factor Correction (Passive PFC). Passive PFC uses a capacitive filter at the AC input to correct poor power factor. Passive PFC may be affected when environmental vibration occurs. Passive PFC requires that the AC input voltage be set manually. Passive PFC also does not use the full energy potential of the AC line.
Anonym píše:r1a2s3t4o5 píše:tak ani nie. Active PFC je efektivnejsi...
To je, ale pasivní PFC je pořád lepší než žádná.
A píšou tam blbosti, pasivní PFC je tlumivka.
r1a2s3t4o5 píše:Tu som nasiel ze ten zdroj moze dosiahnut 96% ucinnosti, mozno to predsa stoji za pokus opravit to a hodit do pocitaca namiesto toho co tam mam teraz.
http://powerelectronics.com/mag/power_boosting_power_supply/
r1a2s3t4o5 píše:Trafko sa mi podarilo navinut (pouzil som na to ventilator s magnetom na lopatke na natacanie a kalkulacku s jazyckovym rele pripojenym na =) a mohol som teda skusat.
Zistil som ze s TL064 a aj TL074 mi to funguje skoro ako ma, az nato ze mi ten uA neklesne na 0 ked to bezi. Pri pouziti TL064 to klesne viac ako pri pouziti TL074.
Na obrazku mam zapichnuty TL064.
Myslite zeby som mal znizit odpor na spatnej vazbe toho opampu z 39k na 22k trebars? V clanku pise ze treba znizit trimer zo 100k na 50k co sa mi zda blbost, ked mi staci ten trimer len pootocit.
EDIT: Prikladam schemu ESR ktoru skusam http://www.ludens.cl/Electron/esr/esr.html
PavelFF píše:To vypadá na chybu v zapojení nebo ti kmitá U1B nebo i celé napájecí napětí.
Když připojíš C3 na zem, klesne výchylka měřáku na nulu?
Podle obrázku to nežere skoro žádný proud => může být chyba v napájecím napětí. Zkus zatížit výstup 78L05 nějakým odporem kolem 220-560 Ohm, jestli se to nezlepší.
Máš připojený blokovací kondenzátor C8 někde blízko U2? Nebo zkus přidat další blokovací C s krátkými vývody na U1 mezi výv.8 a 4.
Taky by mohl být vadný (svod) C6.
Jinak už nevím.