ESR měřič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

rnbw píše:Trafo 1 nie je trafo.

Kua, to si mi dal. Ja som bol v tom ze to Trafo 1 bude to co hladam.
Ma to 2 vinutia a podla velkosti by som tipol ze to je ono.
Devo70

#32 Příspěvek od Devo70 »

Nieje škoda toho zdroja s pasívnym PFC?
rnbw

#33 Příspěvek od rnbw »

Pravda, ten zdroj vyzera celkom kvalitne. Vidim nafuknuty elyt - mozno ich staci par vymenit.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Devo70 píše:Nieje škoda toho zdroja s pasívnym PFC?

Malo aj to pekny obal ale zas taky expert niesom zeby som vedel zistit co tam je chybne. Nafuknute kondiky problem vymenit nemam, ale pokial tam odislo este nieco tak som skoncil.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Presutroval som elektronicke budice ziariviek (tych co sa montuju namiesto klasickych ziaroviek) a nasiel som medzi nimi presne 1 trafko ktore ma prierez 20mm2 a velkost 16x15x5

Chlapik tu http://ludens.cl/Electron/esr/esr.html pise:
The only part that could pose problems to inexperienced builders is the transformer. I made mine using an Amidon ferrite core, type EA-77-188, which is a tiny double-E core having a cross section of 22mm2, and external dimensions of about 19x16x5mm total. I used the nylon bobbin that Amidon delivers with it, wound a primary winding consisting of 400 turns of AWG #36 wire, and as secondary I wound 20 turns of AWG #26 wire. If you have a larger or smaller core, you can adjust the turn numbers in inverse proportion to the cross section area.

Takze som pravdepodobne nasiel celkom dobreho kandidata. Ako vidno je tam uz jedno vinutie a je tam takisto vytvorena vzduchova medzera. Tu medzeru zrusim...

Netusi niekto ako by som vedel zratat kolko tam je namotanych zavitov? Odmotavat a namotavat sa mi to veru nechce, mam multimeter a vedel by som si docasne s ne555 spravit nejaky generator ak to ide nejak tak.
Namotat 20 otacok k nahodnemu poctu co tam uz je mi nepripada rozumne...

Vitam akykolvek konstruktivny napad.
Přílohy
tlmivka_20mm.jpg
(60.05 KiB) Staženo 83 x
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Devo70 píše:Nieje škoda toho zdroja s pasívnym PFC?

Podla toho co pisu tu:

http://www.endpcnoise.com/cgi-bin/e/faqpfc.html

Active PFC

The preferable type of PFC is Active Power Factor Correction (Active PFC) since it provides more efficient power frequency. Because Active PFC uses a circuit to correct power factor, Active PFC is able to generate a theoretical power factor of over 95%. Active Power Factor Correction also markedly diminishes total harmonics, automatically corrects for AC input voltage, and is capable of a full range of input voltage. Since Active PFC is the more complex method of Power Factor Correction, it is more expensive to produce an Active PFC power supply.

Passive PFC

The most common type of PFC is Passive Power Factor Correction (Passive PFC). Passive PFC uses a capacitive filter at the AC input to correct poor power factor. Passive PFC may be affected when environmental vibration occurs. Passive PFC requires that the AC input voltage be set manually. Passive PFC also does not use the full energy potential of the AC line.

tak ani nie. Active PFC je efektivnejsi...
Návštěvník

#37 Příspěvek od Návštěvník »

r1a2s3t4o5 píše:tak ani nie. Active PFC je efektivnejsi...

To je, ale pasivní PFC je pořád lepší než žádná.

A píšou tam blbosti, pasivní PFC je tlumivka.
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Pasivne PFC ma vyhodu v tom, ze sa nepokazi.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

To mi asi nic ine nezostane iba ten drot z cievky odvinut a navinut naspat aby som si bol isty ze tam mam 400 zavitov ze?
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Anonym píše:
r1a2s3t4o5 píše:tak ani nie. Active PFC je efektivnejsi...

To je, ale pasivní PFC je pořád lepší než žádná.

A píšou tam blbosti, pasivní PFC je tlumivka.

Tu som nasiel ze ten zdroj moze dosiahnut 96% ucinnosti, mozno to predsa stoji za pokus opravit to a hodit do pocitaca namiesto toho co tam mam teraz.
http://powerelectronics.com/mag/power_boosting_power_supply/
Návštěvník

#41 Příspěvek od Návštěvník »

r1a2s3t4o5 píše:Tu som nasiel ze ten zdroj moze dosiahnut 96% ucinnosti, mozno to predsa stoji za pokus opravit to a hodit do pocitaca namiesto toho co tam mam teraz.
http://powerelectronics.com/mag/power_boosting_power_supply/

Čti pořádně, 96% je účinnost té pasivní PFC, ten zdroj samotnej (co máš na stole) bude rád za 80%.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Trafko sa mi podarilo navinut (pouzil som na to ventilator s magnetom na lopatke na natacanie a kalkulacku s jazyckovym rele pripojenym na = :D ) a mohol som teda skusat.
Zistil som ze s TL064 a aj TL074 mi to funguje skoro ako ma, az nato ze mi ten uA neklesne na 0 ked to bezi. Pri pouziti TL064 to klesne viac ako pri pouziti TL074.

Na obrazku mam zapichnuty TL064.

Myslite zeby som mal znizit odpor na spatnej vazbe toho opampu z 39k na 22k trebars? V clanku pise ze treba znizit trimer zo 100k na 50k co sa mi zda blbost, ked mi staci ten trimer len pootocit.

EDIT: Prikladam schemu ESR ktoru skusam http://www.ludens.cl/Electron/esr/esr.html
Přílohy
test_esr_maly.jpg
ESR zapojeny pre testovanie
(129.57 KiB) Staženo 130 x
PavelFF

#43 Příspěvek od PavelFF »

r1a2s3t4o5 píše:Trafko sa mi podarilo navinut (pouzil som na to ventilator s magnetom na lopatke na natacanie a kalkulacku s jazyckovym rele pripojenym na = :D ) a mohol som teda skusat.
Zistil som ze s TL064 a aj TL074 mi to funguje skoro ako ma, az nato ze mi ten uA neklesne na 0 ked to bezi. Pri pouziti TL064 to klesne viac ako pri pouziti TL074.

Na obrazku mam zapichnuty TL064.

Myslite zeby som mal znizit odpor na spatnej vazbe toho opampu z 39k na 22k trebars? V clanku pise ze treba znizit trimer zo 100k na 50k co sa mi zda blbost, ked mi staci ten trimer len pootocit.

EDIT: Prikladam schemu ESR ktoru skusam http://www.ludens.cl/Electron/esr/esr.html

To vypadá na chybu v zapojení nebo ti kmitá U1B nebo i celé napájecí napětí.

Když připojíš C3 na zem, klesne výchylka měřáku na nulu?

Podle obrázku to nežere skoro žádný proud => může být chyba v napájecím napětí. Zkus zatížit výstup 78L05 nějakým odporem kolem 220-560 Ohm, jestli se to nezlepší.
Máš připojený blokovací kondenzátor C8 někde blízko U2? Nebo zkus přidat další blokovací C s krátkými vývody na U1 mezi výv.8 a 4.

Taky by mohl být vadný (svod) C6.

Jinak už nevím.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

PavelFF píše:To vypadá na chybu v zapojení nebo ti kmitá U1B nebo i celé napájecí napětí.

Když připojíš C3 na zem, klesne výchylka měřáku na nulu?

Podle obrázku to nežere skoro žádný proud => může být chyba v napájecím napětí. Zkus zatížit výstup 78L05 nějakým odporem kolem 220-560 Ohm, jestli se to nezlepší.
Máš připojený blokovací kondenzátor C8 někde blízko U2? Nebo zkus přidat další blokovací C s krátkými vývody na U1 mezi výv.8 a 4.

Taky by mohl být vadný (svod) C6.

Jinak už nevím.

Ked pripojim C3 k zemi, tak mi merak ide na nulu.

320 odpor ako zataz na tych 5V zmenilo odber na 20mA bez odporu to je 4.68mA

C8 je pripojeny hned pri 5V stabilizatore, ktory som zmenil a je to LE50 low drop 0.2V
Podla pdf-ka som C8 zmenil na 2.2uF a C9 na 0.1uF, ked namiesto C8 dam 10uF nezmeni to nic.

pridanie 20k odporu ku R8 nezrusi vychylku na meraku.

na ten 10R odpor na seba namoce asi ...

Takze som tam mal zle zapojeny jeden z tych 10R odporov.
ESR merak uz slape ako ma :)

Dik za pomoc, niekedy staci ze sa na to pozrie niekto iny...

EDIT: skusil som do obvodu nahodit TL074 namiesto TL064 a zerie 2x viac 9.46mA a vyzera ze TL064 je o dost citlivejsi (sudim podla vychylky na uA, este som ju neociachoval)
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Takze sa mi podarilo vcera zbastlit krabicku, ked budem mat viac casu tak do toho hodim tu elektroniku. Krabicka ma miesto na 9V bateriu s ktorou to planujem pouzivat. Mozno pridam este moznost externeho napajania...

Samozrejme to treba este ociachovat.
Co mam na to pouzit? Odporovy drot + odmerat to merakom kde mam rozne hodnoty R?
Přílohy
esr_merak_fin_sm.jpg
(155.3 KiB) Staženo 88 x
esr_merak_na_nule_skoro.jpg
(91.63 KiB) Staženo 90 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“