Přebývající tranzistor?
Moderátor: Moderátoři
Přebývající tranzistor?
- Přílohy
-
zapojení.jpg- (31.12 KiB) Staženo 125 x
-
Návštěvník
-
radek89
-
Návštěvník
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Např. odpor v gate přemostěný kondíkem, aby to rychleji spínalo, když už to tím odporem "brzdíme"
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Re: Přebývající tranzistor?
pepe363 píše:zdravím...mám schéma zapojení na obrázku který jsem sem připojil... zdá se mi to, nebo ta dvojice bipolárních tranzistorů tam přebývá?
Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.
-
Návštěvník
Jurik-EB píše:Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.
A od kdy hradlo MOSFETu připojené přes 220Ohmů přetíží výstup 555ky? A šlo by popsat (vysvětlit) to napěťové přizpůsobení chodu Fetu?
Re: Přebývající tranzistor?
Jak přetížit? Vždyť je tam FET a ten tu 555ku asi nepřetíží při jakékoliv zátěži. Nemůžou tam ty trandy být kvůli rychlejšímu vybíjení/nabíjení náboje na Gate?Jurik-EB píše:pepe363 píše:zdravím...mám schéma zapojení na obrázku který jsem sem připojil... zdá se mi to, nebo ta dvojice bipolárních tranzistorů tam přebývá?
Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.
Edit: byl jsem předběhnut anonymem/mkou
Nemám zájem o korekci pravopisu.
-
Návštěvník
-
Návštěvník
Jurik-EB píše:Pokud chceme mezi IO a FET vložit oddělovací člen který má chránit IO potom ho musíme zkonstrulovat tak aby byl pomocí IO sám řízen a na druhou stranu aby on mohl řídit (spínat) FET. Pak tomu můžeme říkat napěťový přizpůsobovací člen.
Ale já pořád nechápu, co jako napěťově přizpůsobuje. Proč mu teda neříkáte oddělovací, ochranný, proč přizpůsobovací? To jako napěťově přizpůsobuje proražený MOSFET 555ce?