Přebývající tranzistor?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pepe363

Přebývající tranzistor?

#1 Příspěvek od pepe363 »

zdravím...mám schéma zapojení na obrázku který jsem sem připojil... zdá se mi to, nebo ta dvojice bipolárních tranzistorů tam přebývá?
Přílohy
zapojení.jpg
(31.12 KiB) Staženo 125 x
Návštěvník

#2 Příspěvek od Návštěvník »

pepe363 píše:zdravím...mám schéma zapojení na obrázku který jsem sem připojil... zdá se mi to, nebo ta dvojice bipolárních tranzistorů tam přebývá?

No pokud je R2 takhle velký, tak jo, jsou tam zbytečně.
radek89

#3 Příspěvek od radek89 »

Jedná se o zapojení tzv. totemového budiče, který se používá jako koncový stupeň číslicových IO a urychluje tak přechod z H úrovně do L a naopak a tím dělá strmější hrany. V tomto zapojení dle mého názoru zbytečné.
Návštěvník

#4 Příspěvek od Návštěvník »

Anonym píše:No pokud je R2 takhle velký, tak jo, jsou tam zbytečně.

Mělo tam být R24, ta 4 mi nějak utekla :oops:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Už jsem viděl i větší blbosti.

Např. odpor v gate přemostěný kondíkem, aby to rychleji spínalo, když už to tím odporem "brzdíme" :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Jurik-EB

Re: Přebývající tranzistor?

#6 Příspěvek od Jurik-EB »

pepe363 píše:zdravím...mám schéma zapojení na obrázku který jsem sem připojil... zdá se mi to, nebo ta dvojice bipolárních tranzistorů tam přebývá?

Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

Jurik-EB píše:Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.

A od kdy hradlo MOSFETu připojené přes 220Ohmů přetíží výstup 555ky? A šlo by popsat (vysvětlit) to napěťové přizpůsobení chodu Fetu?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

Re: Přebývající tranzistor?

#8 Příspěvek od pajosek2 »

Jurik-EB píše:

Záleží na tom co se od tohoto zapojení vyžaduje. Pokud se má k němu připojit větší zátěž, pak je těch dvou tranzistorů zapotřebí jelikož nedochází k přetížení výstupu z 555ky a zároveň napěťově přizpůsobují chod Fetu, pakliže chcete připojit pouze nějaký logický člen (eventuálně nepříliš proudově náročné analogové spotřebiče) pak jsou ty dva tranzistory opravdu zbytečné.
Jak přetížit? Vždyť je tam FET a ten tu 555ku asi nepřetíží při jakékoliv zátěži. Nemůžou tam ty trandy být kvůli rychlejšímu vybíjení/nabíjení náboje na Gate?

Edit: byl jsem předběhnut anonymem/mkou
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Jurik-EB

#9 Příspěvek od Jurik-EB »

Pokud je na Fetu vyšší napětí a dojde k jeho zničení (vnitřní zkrat mezi ovládací elektrodou a přivedeném napětím) prošel by proud přez 555ku. Takto by to odnesl jen tranzistor který směřuje k zemi.
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

Jurik-EB píše:Pokud je na Fetu vyšší napětí a dojde k jeho zničení (vnitřní zkrat mezi ovládací elektrodou a přivedeném napětím) prošel by proud přez 555ku. Takto by to odnesl jen tranzistor který směřuje k zemi.

A to je to napěťové přizpůsobení nebo nějaká nová teorie o účelu těch tranzistorů?
Jurik-EB

#11 Příspěvek od Jurik-EB »

Pokud chceme mezi IO a FET vložit oddělovací člen který má chránit IO potom ho musíme zkonstrulovat tak aby byl pomocí IO sám řízen a na druhou stranu aby on mohl řídit (spínat) FET. Pak tomu můžeme říkat napěťový přizpůsobovací člen.
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

Jurik-EB píše:Pokud chceme mezi IO a FET vložit oddělovací člen který má chránit IO potom ho musíme zkonstrulovat tak aby byl pomocí IO sám řízen a na druhou stranu aby on mohl řídit (spínat) FET. Pak tomu můžeme říkat napěťový přizpůsobovací člen.

Ale já pořád nechápu, co jako napěťově přizpůsobuje. Proč mu teda neříkáte oddělovací, ochranný, proč přizpůsobovací? To jako napěťově přizpůsobuje proražený MOSFET 555ce?
Jurik-EB

#13 Příspěvek od Jurik-EB »

Máš pravdu
workhard
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od workhard »

Anonym píše: To jako napěťově přizpůsobuje proražený MOSFET 555ce?

Bod za vylepšení mé nálady :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Jurik-EB

#15 Příspěvek od Jurik-EB »

Pokud ti šlo jen o to.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“