Čím rozpustit ABS polystyrén?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Já to zkouším tak, že, působí-li na to nitroředidlo, nebo aceton, jde o polystyren a jeho roztokem to také zase slepím. Pokud se ani aceton nechytá, jde o plexi nebo polykarbonát a dojde na pružně namíchaný Lepox, podložku a nýty, pájkou zatavené sponky a podobně (to podle předpokládaného zatížení dílu). A stejně už to pak není ono.
Některé hmoty obsahují plniva jako keramickou moučku, uhlíková vlákna a jiné armatury a ty pochopitelně i po naleptání povrchu ve spoji překáží a brání stažení spoje do dostatečně jemé linky, kdy je spoj nejpevnější.
Člověk se pak musí opravdu rozhodnout, zda to má ještě cenu.
Podle mne to mělo cenu v době, kdy slušný kazeťák stál 4-6 měsíčních platů a utrhl se v něm jeden distanční sloupek, jehož zajištění zvenčí by narušilo design předního panelu. Tak s tím se vyplatilo se vyvztekat.
Ze služby výzkumu v roce 1992 vznikla firma SLUVIS a.s. viz http://rejstrik-firem.kurzy.cz/rejstrik ... 79-sluvis/
Na jejich úžasnym webu http://www.sluvis.wz.cz/ se dá najít http://www.sluvis.wz.cz/chemie.html kde to vypadá, že je většina sajrajtů co vyráběla Služba výzkumu, ale teď to dělá nějaký Dr.Miroslav Lébl, CSc. pod nálepkou laboratoř Experima
Jinak http://www.elchemco.cz/main.htm taky dělá podobný záležitosti
Při pokusech o rozpuštění nějaké podobně probarvené hmoty (jako má budoucí krabička) jsem zjistil , že například elektroinstalační ochranné lišty se rozpustit nedají, ale nasáknou toluen jako houba a nabobtnají. Klávesnice od PC se taky nerozpouští. Nakonec byl v kontejneru vyhozený starý foťák fixfokus, který se rozpustil velmi ochotně. Bohužel je černý, zatímco krabička světle šedá, takže lepení je hodně vidět.
PavelFF píše:Pro info: Nakonec jsem vzdal snahu rozpustit ABS na homogenní kaši a použil jsem EKKAROVU radu , lepit to obyčejným polystyrénem rozpuštěným v toluenu s acetonem... nakonec byl v kontejneru vyhozený starý foťák fixfokus, který se rozpustil velmi ochotně. Bohužel je černý, zatímco krabička světle šedá, takže lepení je hodně vidět.
Zkus použít kus pěnového polystyrénu, pokud možno NE toho fasádového na zateplení - nejlepší jsou takové ty obalové tvarovky, kterými výrobci obkládají nejrůznější elektroniku, aby nehrkala ve škatuli jako mozek blondýnky ve slepičí hlavě. Ten fasádový má totiž nehořlavou úpravu a nevím, co by to udělalo při lepení, ten obalový ale po rozpuštění dá čirý roztok, který spíš není vidět nebo na sebe vezme barvu podkladové hmoty. Při rozpouštění se to musí míchat a pak nechat odstát, aby z toho vyprchaly bublinky.
Takto vyrobené lepidlo se dá překvapivě i přibarvit - vezme se lihový fix, zevnitř se vyškubne taková ta vatová náplň nacucaná vlastní barvou a nechá se vylouhovat v troše izopropanolu, popřípadě v acetonu - roztokem se pak barví patlanice z polystyrénu a ředidla jako malířské barvy tónovací pastou. Barvy lze samozřejmě i míchat - fantazii se meze nekladou.
Díky za rady. Předpokládám, že ten polystyrén je tzv. "pískátko". Tak jsme tomu říkali jako děti kvůli zvuku, který to vydávalo, když se na to plivlo a jezdilo s tím po skle.EKKAR píše:PavelFF píše:Pro info: Nakonec jsem vzdal snahu rozpustit ABS na homogenní kaši a použil jsem EKKAROVU radu , lepit to obyčejným polystyrénem rozpuštěným v toluenu s acetonem... nakonec byl v kontejneru vyhozený starý foťák fixfokus, který se rozpustil velmi ochotně. Bohužel je černý, zatímco krabička světle šedá, takže lepení je hodně vidět.
Zkus použít kus pěnového polystyrénu, pokud možno NE toho fasádového na zateplení - nejlepší jsou takové ty obalové tvarovky, kterými výrobci obkládají nejrůznější elektroniku, aby nehrkala ve škatuli jako mozek blondýnky ve slepičí hlavě. Ten fasádový má totiž nehořlavou úpravu a nevím, co by to udělalo při lepení, ten obalový ale po rozpuštění dá čirý roztok, který spíš není vidět nebo na sebe vezme barvu podkladové hmoty. Při rozpouštění se to musí míchat a pak nechat odstát, aby z toho vyprchaly bublinky.
Takto vyrobené lepidlo se dá překvapivě i přibarvit - vezme se lihový fix, zevnitř se vyškubne taková ta vatová náplň nacucaná vlastní barvou a nechá se vylouhovat v troše izopropanolu, popřípadě v acetonu - roztokem se pak barví patlanice z polystyrénu a ředidla jako malířské barvy tónovací pastou. Barvy lze samozřejmě i míchat - fantazii se meze nekladou.
Příště zkusím pěnový polystyrén, ale už to mám hotové. Zapatlal jsem to nejdřív černou hmotou a pak ještě navrch světlou z výstražné plastové tabulky "Nezapínat, na zařízení se pracuje!" . Není to nic ke chlubení, ale účel to splnilo.
PavelFF píše:Díky za rady. Předpokládám, že ten polystyrén je tzv. "pískátko". Tak jsme tomu říkali jako děti kvůli zvuku, který to vydávalo, když se na to plivlo a jezdilo s tím po skle...
Jo, je to "WONO"...
Mě to baví dodnes, když se dostanu k pískátku a sklu. Bohužel okolí to příliš nadšeně nepřijímá.EKKAR píše:PavelFF píše:Díky za rady. Předpokládám, že ten polystyrén je tzv. "pískátko". Tak jsme tomu říkali jako děti kvůli zvuku, který to vydávalo, když se na to plivlo a jezdilo s tím po skle...
Jo, je to "WONO"...