Tesla sólo 638 A - praskání na UNIV vstupu
Moderátor: Moderátoři
-
Aligues
Tesla sólo 638 A - praskání na UNIV vstupu
Po dlouhé době se mi stala nemilá věc. Na mé tesle sólo 638A začlo praskat v reprácích na UNIV vstupu (dělá to jen na něm) ostatní vstupy a rádio hrají bez problémů. Nevíte čím to může být?
Dále bych se rád zeptal jak vyčistit potenciometri (při pohybu v nich chrčí). Nebo se na to všechno mám vykašlat a postavit si nějaký nový zesák?
Díky všem za rady...
K UNIV. vstupe... Ja som na mojom Sóle zažil podobný problém, pomohla mi výmena kondenzátoru tuším C8 alebo C9( schému máte tu http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0001873)...
K potenciometrom: Ja osobne ich rozoberám, najprv vyčistím vatou namočenou v Alpe, nechám preschnúť a potom prečistím vatou namočenou v Diave( je to komplikované, ale účinné!)...
Potom som počul že napr. lekárskou striekačkou nakvapkáte do potenciometra pár kvapiek Isopropylalkoholu, Diavy alebo Kontaktolu, potom trošku pootáčate a malo by to byť OK...
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Gadzo_z_Presova píše:Určite to nevyhadzujte, je to dobré rádio (výšky síce nie sú žiadna sláva, ale inak je super)...
K UNIV. vstupe... Ja som na mojom Sóle zažil podobný problém, pomohla mi výmena kondenzátoru tuším C8 alebo C9( schému máte tu http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0001873)...
K potenciometrom: Ja osobne ich rozoberám, najprv vyčistím vatou namočenou v Alpe, nechám preschnúť a potom prečistím vatou namočenou v Diave( je to komplikované, ale účinné!)...
Potom som počul že napr. lekárskou striekačkou nakvapkáte do potenciometra pár kvapiek Isopropylalkoholu, Diavy alebo Kontaktolu, potom trošku pootáčate a malo by to byť OK...
Tak Alpu bych v žádném případě nedoporučoval.Obsahuje Mentol a ten odporovou dráhu pořádně za..re.
Toto řešení je o mnoho lepší.
Já osobně používám kontaktol,který otvorem v potenciometru nastříkám dovnitř,potom protáčím potenciometrem,aby se dráha pročistila.Až to vyschne,tak vyzkouším.Když to ještě něco málo škvrčí,celé zopakuji.Když ani pak nepomůže,tak hold vyměnit za nový.
-
Aligues
Oldradio píše:U těchto potenciometrů (TP160) kupodivu nechrastí ani tak odporová dráha, jako sběrač prostředního vývodu běžce. Diava dokáže zázraky
Moje řeč, také to pokud chci rychle odstranit chrastění řeším leštěnkou, nejlepší ve své době byla ta bílá leštěnka, nebo i trafoolej. Pokud už poťák rozeberu, tak mu očistím dráhu i běžec, nejlépe na sucho a pak namažu modrou indulínou a je to v pohodě
Kontaktol je dobrý, ale po čase vyschne a začne to znovu
-
Aligues
A kutilmile - nelituju tě
-
Aligues
-
Aligues