Split trafo PET40-14B
Moderátor: Moderátoři
Split trafo PET40-14B
dakujem a prosim o pomoc
Uprava je popisana na jednej strane a na druhej strane je plosny spoj so znazornenou upravou.
Uprava je uplne primitivna: 2xprepojka vodicom + 1x prerusit plosny spoj.
To nemoze byt tazke, najma ak je to aj nakreslene.
Tato uprava sa robi bezne podla doporucenia vyrobcu uz dlhsi cas.
Robili to mnohi a preberalo sa to tu nedavno.
Duvsan píše:Zahrali ste mi do karát, už dávnejšie mi chodí hlavou otázka, prečo je v televízoroch vertikál napájaný zo splitka a nie priamo zo zdroja. Zdrojové tráfko si to musí odtiahnuť tak i tak a fly-back trafku to predstavuje zbytočnú príťaž a dosť značnú.
Na to je vcelku logická odpověď; Je výhodnější napájet vertikál z vn trafa, protože se tím ošetří např. svítící jasná čára při pracujícím řádku a vadném snímku, ikdyž to jde i jinak. Ze stejného důvodu bývá i napájení RGB z vn trafa.
Také je třeba pamatovat, že tv má režim "standby", který by to komplikoval.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Duvsan píše:Standby by to nekomplikoval, protože ve standby nejsou pro vertikál budící impulzy a on teda "necvičí", je v klidu. A asi je lepší čára než bod. No a vem si, jaký to je nápor navíc pro to splitko.
Vertikál VN trafo nijak významě nezatěžuje, je to asi pětina až čtvrtina výkonu pro anodu obrazovky.
No tak vidíš, chybějící impulzy vertikálu by znamenaly vodorovnou čáru, ne? A bod - ten bez pracujícího KSŘ dostaneš jen velmi těžko (při závadě v obvodu VC).Duvsan píše:Standby by to nekomplikoval, protože ve standby nejsou pro vertikál budící impulzy a on teda "necvičí", je v klidu. A asi je lepší čára než bod. No a vem si, jaký to je nápor navíc pro to splitko.
masar píše:Duvsan píše:Zahrali ste mi do karát, už dávnejšie mi chodí hlavou otázka, prečo je v televízoroch vertikál napájaný zo splitka a nie priamo zo zdroja. Zdrojové tráfko si to musí odtiahnuť tak i tak a fly-back trafku to predstavuje zbytočnú príťaž a dosť značnú.
Na to je vcelku logická odpověď; Je výhodnější napájet vertikál z vn trafa, protože se tím ošetří např. svítící jasná čára při pracujícím řádku a vadném snímku, ikdyž to jde i jinak. Ze stejného důvodu bývá i napájení RGB z vn trafa.![]()
Také je třeba pamatovat, že tv má režim "standby", který by to komplikoval.
Napatie pre RGB konec v CRT monitoroch sa ziskava prevazne zo zdroja. A ten musi ist synchronne z RKS.,inak by pri zvysenom ESR vyhladz. kond. pre RGB vznikali interferencie,ktore by velmi rusili obraz.Problem by nastaval aj z meranim zav.prudov. Spicka impulzu na nabijanie tohto kond. je v hor. zatemnovacom impulze.(v pripade napajania RGB z RKS alebo synch. zdroja)
Pri cinskych el.kond. by sa stredna doba poruchovosti znizila asi na pol.roku...