indikátor vybuzení AN6884 s 15 LED

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

NOHITS píše:jinak mam dotaz na tělo .... už tě napadlo si udělat registraci? a nakonec ... můžete mě někdo dopovědět na otázku jestli ten dělič můžu použít ?

Nenapadlo tě že pro někoho může být větší problém odregistrace? Si představ, že celej den visíš v diskusích pod známou IP a známým nickem a jednoho dne to začne zaměstnavateli vadit :twisted:
Návštěvník

#17 Příspěvek od Návštěvník »

Tím Crifodo nemyslel přímo mě, to byl jen příklad.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Jasně, tím jsem myslel toho druhýho anonyma :obscene:
Návštěvník

#19 Příspěvek od Návštěvník »

Určitě, protože můj zaměstnavatel ví kulové o nějaké EB a IP adresy tu stejnak vidí jen místní Íčka. A kdyby měl náhodou zaměstnavatel na ty Íčka konexe, tak mi anonymní přístup stejně nepomůže. Takže to celé nějak postrádá logiku, alespoň tu ženskou :roll:
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Crifodo píše:Jsou někde k mání doporučení pro konstanty, aby se takový indikátor dal s klidným svědomím použít jako ekvivalent některého typu VU metru a modulometru z magnetofonové doby?

A. Hofhans: Magnetofony - jejich údržba a opravy.
Když to krátce shrnu, pak si každý výrobce přizpůsobil časové konstanty podle použitého měřidla tak, aby zkreslení k3<5% u komerčních magnetofonů a k3<3% u magnetofonů třídy hifi. Měřicí pásky mají záznam se zkreslením k3<2%, tedy úrovní o 2-3dB nižší, než jmenovitou.
Ale ve všech případech jde o stálý dlouhotrvající tón, který se v hudebním signálu běžně nevyskytuje.
Zkreslení v pásku s menším přebuzením zase tak dramaticky neroste, čehož se běžně využívá.
Indikace špiček
Magické oko nebo LEDkový bargraf nemá setrvačnost, takže ukáže prakticky okamžitě skutečnou špičkovou úroveň, proto se za detektor zařazuje RC článek s dobou náběhu asi 20-50ms a dobou vybití i přes 1s. Kdyby tam to zpoždění náběhu nebylo, nastavíš úroveň podle úrovně špiček, které sice jsou zkreslené nad určená procenta, ale jsou tak krátké, že to nepostřehneš. Záznam by byl o 7-10dB slabší a tedy by se zhoršil i odstup rušivých napětí.
Navíc se zapojují obvykle až za záznamové korekce, takže indikují skutečnou budicí úroveň.
Ručkové měřidlo setrvačnost má, proto se u špičkových indikátorů doplňuje obvodem, který si "zapamatuje" maximální úroveň tak dlouho, až ji ručka bude schopná ukázat, ale výstupní odpor tohoto obvodu musí měřidlo zatlumit tak účinně, aby nedocházelo k falešným překmitům.
Tak či tak, tyto indikátory tě nutí nastavit úroveň hluboko pod prakticky využitelnou a navíc - každý signál má jinou energetickou hustotu, takže například smíchat hudbu a řeč podle špičkového indikátoru nejde, řeč bude slabá, protože má výrazné špičky, ale energeticky je řidší, než hudba, která se musí v takovém případě nahrávat po rysku -10 až -20dB (podle typu indikátoru a žánru), zatímco řeč na 0dB, aby se jevily stejně hlasité.

Z hlediska subjektivně vnímané hlasitosti je vhodnější VU-metr. Ten má mít reakci na skokový nárůst úrovně o 20dB asi 300ms až 700ms, doba návratu se obvykle volí stejná. Ale pozor - například SONY nastavuje citlivost VU-metrů pomocí série krátkých impulsů úrovně 0dB tak, že při buzení stálým signálem ukazují o 6-8dB víc ! Pro naprostou většinu záznamů hudby toto nastavení vyhovuje, pro řeč už to nemusí vždy stačit, proto se VU-metry doplňují LEDkovým indikátorem špiček s dobou náběhu asi 30ms při +1dB, 15ms při +3dB a asi 8ms při překročení +5dB. Doba svitu LEDky je volená tak, aby nešla přehlédnout.
Další zajímavostí je zapojení těchto indikátorů v záznamové cestě PŘED korekcí záznamové charakteristiky, vychází se opět ze statistiky, jak malé jsou úrovně zdůrazňovaných kmitočtů v živém signálu. Praxe ukazuje, že to nejen nevadí (vybuditelnost i přebuditelnost pásku totiž také nejsou kmitočtově nezávislé), ale navíc měřidlo ukazuje téměř stejnou úroveň jak při záznamu, tak při snímání. To se u indikátoru zapojeného za korekcemi vždycky nepovede.

No a ty jednoduché indikátory používané Teslou? Je to něco mezi tím: jsou rychlejší, než VU-metry, ale na indikátory špiček nemají. Svými vlastnostmi však danému účelu vyhovují velmi dobře, často lépe, než různá složitá a efektní zapojení v "strojích zvučných jmen".

Zkrátka zase je to věc kompromisu, jako všechno v technice analogového záznamu.
Naposledy upravil(a) Hill dne 08 říj 2009, 20:12, celkem upraveno 1 x.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

říkám že jsem myslel toho druhýho anonyma, tak nevím proč tu první anonym EB na sebe strhává pozornost.
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

Hille, komerční magneťáky žádný průser nezpůsobí jako modulátor AM vysílače, to je jasné, já myslel nějaká doporučení DIN a pod., aby bylo možné údaje srovnávat v profi měřítku - když někam pošlu pás třeba s rozhlasovou hrou, aby bylo možno prohlásit "tenhle je technicky nezpůsobilý a tenhle OK". Určitě je normalizovaná citlivost indikátorů na signál dané úrovně, frekvence a dané délky. Kdysi jsem to někde v nějaké zvukařské literatuře viděl, jen si nevzpomínám kde.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Někde jsem viděl jen v DIN doporučené metody testování indikátorů sérií impulsů, ale o konkrétním předpisu nevím. Jediné, kde byly u nás definované časové konstanty reakce měřiče kolísání rychlosti posuvu pásku (impulsy o době trvání 100ms s periodou 1s musí způsobit pokles údaje měřidla na 40%±4% hodnoty naměřené při trvalé odchylce). To se ale netýká indikátorů záznamové úrovně.
Prostě i ČSN 36 8430 (a -31, která specifikuje podmínky měření) stanovuje, že úroveň 0dB je ta, při které má záznam harmonického signálu definované zkreslení třetí harmonickou.
Pásky typu IEC-I pro profesionální výměnu pořadů mají definovanou jmenovitou úroveň remanence 256nWb/m (to sotva nějak změříš), takže zbývá jen ta pitomá definice z normy (a to ještě nehodnotím gramatickou úroveň):
Úroveň záznamu se nastaví tak, aby signál o kmitočtu odpovídajícím kmitočtu úrovňové části měřicího pásku zaznamenal takovou úrovní, aby při snímnání bylo dosaženo přibližně stejné úrovně jako při snímání kmitočtové části měřicího pásku o tomtéž kmitočtu.

Jinak, abych vyvedl anonyma z omylu: zaměstnavatel má vždycky možnost si (nechat) prověřit, který zaměstnanec mu jak využívá pracovní dobu a na jakých stránkách ji tráví. Jednotlivé uživatele lze pomocí vhodného SW identifikovat i v případě dynamického přidělování IP.
Záleží na tom, jestli pro to něco dělá, nebo ne.
Naposledy upravil(a) Hill dne 08 říj 2009, 20:54, celkem upraveno 2 x.
Návštěvník

#24 Příspěvek od Návštěvník »

Hill píše:Jinak, abych vyvedl anonyma z omylu: zaměstnavatel má vždycky možnost si (nechat) prověřit, který zaměstnanec mu jak využívá pracovní dobu a na jakých stránkách ji tráví. Jednotlivé uživatele lze pomocí vhodného SW identifikovat i v případě dynamického přidělování IP.
Záleží na tom, jestli pro to něco dělá, nebo ne.

Z žádného omylu mě nevyvádíš, nepsala jsem, že to zaměstanavatel nemá možnost zjistit. Ale ať si zjišťuje, může mě akorát vyhodit, ale to bych asi vnímala spíš jako vysvobození a problém by měl on.
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

všeobecně známý anonym, to je už pomalu stejná magorie, protimluv a obecná lež jako v našem parlamentu :twisted:

jaký konkrétně problém vyvstane zaměstnavateli, když vyrazí zaměstnance který půl pracovního fondu proanonymuje na EB? To už jsme zase v r. 1975?
Návštěvník

#26 Příspěvek od Návštěvník »

Crifodo píše:všeobecně známý anonym, to je už pomalu stejná magorie, protimluv a obecná lež jako v našem parlamentu :twisted:
No já taky nechápu, že s tim máš pořád takovej problém.

Crifodo píše:jaký konkrétně problém vyvstane zaměstnavateli, když vyrazí zaměstnance který půl pracovního fondu proanonymuje na EB? To už jsme zase v r. 1975?

Pominul jsi možnost, že ten zaměstananec udělá za polovinu pracovní doby to, co by jiný (stejně placený) neudělal za celou. 8-)
Hill
Administrátor

#27 Příspěvek od Hill »

Zatím jsem doplnil minulý příspěvek...
Crifodo

#28 Příspěvek od Crifodo »

Anonym píše:No já taky nechápu, že s tim máš pořád takovej problém.

mám radši stylově čisté věci než obecně přijímaného oblečeného nahého krále. Jak vidno, problém s tím má primárně každou chvíli nějaký tazatel, dneska to byl zakladatel tohohle vlákna. Přitom řešení je jednoduché a ZdHQ se přímo nabízí :twisted:

Anonym píše:Pominul jsi možnost, že ten zaměstananec udělá za polovinu pracovní doby to, co by jiný (stejně placený) neudělal za celou. 8-)

pak má pořád zaměstnavatel možnost hledat zaměstnance, který udělá totéž a v té druhé půlce se bude dále vzdělávat v zájmu zaměstnvatele.
U privátního zaměstnance do toho nemám co kafrat, u státní správy si dovolím to aspoň komentovat.

já to nebyl, kdo přišel s výrokem o vysvobození a vyhození.
Návštěvník

#29 Příspěvek od Návštěvník »

Rojí se tu anonymů, až hanba.

Odpovídá tentokrát talentovaná pracovnice Výzkumného centra FORTECH, nebo pro odborník přes domácí roubování ořešáků. Nebo je to jedna osoba? A co na to Jan Tleskač?
Návštěvník

#30 Příspěvek od Návštěvník »

Anonym píše:Rojí se tu anonymů, až hanba.

Odpovídá tentokrát talentovaná pracovnice Výzkumného centra FORTECH, nebo pro odborník přes domácí roubování ořešáků. Nebo je to jedna osoba? A co na to Jan Tleskač?

Ne, to byla odbornice na svařování vína v samostmívací kukle.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“