Už jste také mohli vyhořet?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Carel

Už jste také mohli vyhořet?

#1 Příspěvek od Carel »

Včera ke mě přiběhl vyděšený soused,že mu hořel televizor a obraz i zvuk jde bez poruchy.Tak ho hned vypnul a abych se šel podívat.V bytě kouře a smradu,jako při hasičském cvičení.Po otevření krytu se na mě"šklebil"seškvařený odruš."sviťák"MP,100nF/250V hned za neporušenou pojistkou před hlavním vypínačem.Takže i když bude přístroj vypnutý vypínačem a ještě k tomu několik let nevyčistěný,muže být hezky "vymalováno".Je to postarší Grundig,CUC5310 ještě s vyborným obrazem.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nam horel zvlhcovac vzduchu. Vypnuty...
kevin_mitnick

#3 Příspěvek od kevin_mitnick »

Mne se po mezizavitovem zkratu v trafu zacala roztekat nabijecka NiCd. Nastesti mam v baraku kourovy senzory, tak mne to vytahlo z postele...
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

O těch kouřových detektorech už začínám také silně uvažovat, ale co je to platné, když vy je máte a soused kuřák na nějakou bezpečnost dlabe.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vombat »

V návodech zpravidla bývá poznámka, že zapnutý spotřebič se nemá nechávat bez dozoru a to i v pohotovostním stavu. Ovšem to ale nikdo resp. málokdo respektuje. Navíc je většina spotřebičů umístěna na hořlavých materiálech a vyrobena z hořlavých plastů, pochybuju že levné spotřebiče budou mít samozhášivou upravu a mnohé neviděly ani příslušný zkušební ústav. Rovněž pochybuju o transformátorech, celá řada nesplňuje podmínky oddělovacího trafa.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Najlepsie je, ze ten zvlhcovac bol vypnuty. Bol tam zvod na vyhrevnom telese - medzi fazou a kostrou. Keby vypinac vypinal L aj N, tak sa to nemoze stat...
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Švagrovi zahořela 445-ka . Dokud to energeticky živil výboj z řádku , tak ta zadní stěna hořela . Vylomil jsem ohořelý spoj , spoje nahradil dráty a TV běhá dodnes . Ne u švagra , musela z domu .
vtech

#8 Příspěvek od vtech »

Zrovna vcera se nam zacalo hulit ze 3 roky stare mycky na nadobi AEG, jinak program normalne bezel. Vypnul jsem ji, rozebral a porucha byla trivialni. Mizerne pripajeny napajeci konektor ridici jednotky, toho casu jiz zcela roztaveny a roh plosneho spoje spaleny. Odlamal jsem zbytky, napajel lehce predimenzovany kablik primo na plosnak a napojil na puvodni privod. Uz zase myje a bez koure. Ale opotil jsem se ..
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

Na Nově řikali, že někomu shořela lednička. To snad JE výrobek u kterého se předpokládá, že na síti bude furt a chod kompresoru si řídí sám.
Jestli se to bude dít častěji, možná se najdou i lidé, kteří budou před odchodem z domu vytahovat lednici ze zásuvky.

rnbw píše:Keby vypinac vypinal L aj N, tak sa to nemoze stat...

Aneb lesk a bída třížilového zapojení...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

U těch svindíků před vypínačem je malér hlavně v tom, že když si člověk šáhne na vidlici vytaženou ve ,,správný čas" ze zásuvky, může dostat ránu. Není to nebezpečné, ale stačí to na leknutí a puštění televize z ruky na zem...
Jurik-EB

#11 Příspěvek od Jurik-EB »

Pozor...Pozor... Hlavně v panelákách.
V kuchyni mám zapojeno spoustu spotřebičů jako mrazáky, lednici, televizi, v druhé místnost mám dílničku kde jsou zapnuty asi čtyři spotřebiče. Náhle za mnou přiběhne žena že se v pokoji (uplně jiné místnosti) kouří ze zásuvky.
Šel jsem to zkontrolovat a s hrůzou jsem zjistil že je zásuvka téměř vyhořelá aniž by v ní bylo cokoli zapojené.
Ta věc se má tak:
Při výstavbě paneláku byl rozvod pro zásuvky rozvržen tak se tahaly dráty od jedné zásuvky k druhé a to i z místnosti do místnosti. Stačí aby byl jeden šroubek volnější (hlavně na začátku větve) a je průšvih. V tomto stykovém místě se vytvoří větší přechodový odpor a začne se zahřívat až to té míry že může dojít k vyhoření celé zásuvky ne-li k požáru místnosti, obvzláště je-li zásuvka za kanapem atd.
Proto je třeba tyto zásuvky pravidelně kontrolovat a šroubky v nich dotahovat. Nebo nechat zkontrolovat odborníkem aby to učinil za vás.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Mam podobnu skusenost s hlinikom, akurat zasuvka este nehorela, len sa zohrievala a prisiel som na to nahodou. A pozor - netyka sa to len zasuviek, rozoberal som kvoli tomu aj skrinku s isticmi.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od zdenoeddie »

Podobna skusenost s hlinikom vo vypinacoch.
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

zdenoeddie píše:Podobna skusenost s hlinikom vo vypinacoch.

A proto se správně nazývá HNILÍK. Časem uhnije.
Jurik-EB

#15 Příspěvek od Jurik-EB »

Hliníkové dráty v zásuvkách mají tu nepříjemnou vlastnost že "tečou" čili svou měkkostí se uvolňují z pod šroubením a tím vytváří možnost sršení, jiskření, což je někdy příčinou poruchových pásků v televizi nebo prskání v radiopřijímačích, neřku-li i požárů.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“