Dalsi tema k odborne diskusi

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Návštěvník

#16 Příspěvek od Návštěvník »

Cust píše:nemluvě o tom, že každý vlastně má svou č. dírku - šaháme si na ni po oné proceduře, které se říká "jít na velkou"

U nás místo "jít na velkou" říkáme "jít na prázdno" a místo "jít na malou" říkáme "jít na krátko".
IO

#17 Příspěvek od IO »

Jestli potřebujete miniaturní černé díry, tak si je budete moci nachytat zadarmo až se podaří zprovoznit urychlovač LHC v CERNu. :lol:
Bernard

#18 Příspěvek od Bernard »

Anonym píše:U nás místo "jít na velkou" říkáme "jít na prázdno" a místo "jít na malou" říkáme "jít na krátko".

Elektrikáři se nezapřou. Naprázdno - zdroj napětí, nakrátko - zdroj produ. :oops:
Cust

#19 Příspěvek od Cust »

IO píše:Jestli potřebujete miniaturní černé díry, tak si je budete moci nachytat zadarmo až se podaří zprovoznit urychlovač LHC v CERNu. :lol:
a já myslel, že je to hadronový kolidér a ono mi asi něco uniklo :-)
IO

#20 Příspěvek od IO »

Při srážkách těch "hadrů" :lol: má vznikat nejrůznější částicový bordel a občas možná i ta černá díra.

Cust píše:
IO píše:Jestli potřebujete miniaturní černé díry, tak si je budete moci nachytat zadarmo až se podaří zprovoznit urychlovač LHC v CERNu. :lol:
kevin_mitnick

#21 Příspěvek od kevin_mitnick »

Cust píše:

Co to ve skutecnosti bude zatim jeste nikdo nevi. Jen aby to nedopadlo jako v jedne stare sci-fi povidce:

" Po letech snahy se konecne dockal. Jeho velike dilo bylo dokonceno. Quitzqw stisknul tlacitko. Rozsvitil se ridici panel a obri superurychlovac pomalu nabihal. Jeste minuta a vedci zjisti jak vlastne vzniknul vesmir.

Na panelu se rozzarila dalsi svetla, indikatory zacali stoupat. Kdyz dosahli na oranzove pole, objevil se zablesk svetla. Varovani uz pocitac vyslat nestihl.

A o miliardu let pozdeji se z oblaku energie zacali formovat prvni hvezdy, mlhoviny a planety... "
Cust

#22 Příspěvek od Cust »

IO píše:Při srážkách těch "hadrů" :lol: má vznikat nejrůznější částicový bordel a občas možná i ta černá díra.

Cust píše:
kachna, které se chytli novináři po celém světě :lol:
IO

#23 Příspěvek od IO »

Není to kachna, vědci opravdu doufají, že se nějaká černá díra objeví. Bylo by to potvrzením nových tzv. superstrunových teorií elementárních částic. Podle klasických teoriií by musela být energie částic ještě asi o řád vyšší.
Druhý problém je, že tu černou díru nepůjde přímo detekovat, ale pouze produkty jejího rozpadu. Po objevení by se totiž měla okamžitě rozpadnout, protože při této malé hmotnosti se černé díry téměř okamžitě kvantově vypařují.
Pokud by se náhodou mrška nechtěla vypařit, tak stejně proletí urychlovačem a vysokou rychlostí zmizí v hlubinách vesmíru. Pokud by z nějakého důvodu měla malou rychlost, tak by sice padala někam ke středu Země, ale ani to by jí nepomohlo, protože při své velikosti by trvalo miliony nebo dokonce miliardy let než by potkala jinou částici kterou by byla schopná sežrat.
Pokud jsou černé díry schopné vznikat při energiích v LHC, pak jich mnohem více musí vznikat působením kosmického záření, které má celkem běžně o několik řádů vyšší energie. Potom je velmi pravděpodobné že za náš život námi nějaká ta černá díra už proletěla aniž bychom si toho všimli. :lol:
Cust

#24 Příspěvek od Cust »

a jo...
předpokládal jsem, že myslíš tu chujovinu co neustále psali v novinách - dokonce na to byli udělané i nějaké animace, jak to žere zeměkouli :-)

to o tom kvantovém vyzařování je docela zajímavé - to se vlastně týká mého prvního příspěvku... jak je to vlastně? černé díry se zmenšují nebo rostou?
IO

#25 Příspěvek od IO »

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“