Gramofonové desky, gramofony a digitalizace zvuku z nich.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#76 Příspěvek od Cust »

napiš co to je přesně, tento týden bych měl mluvit s týpkem, který s deskama kšeftuje, možná by to mohl sehnat - jeho ceny jsou velmi příjemné
Jirikczech

#77 Příspěvek od Jirikczech »

Náhodou jsem objevil tohle diskuzní fórum, tak přidám pár svých postřehů. K digitalizaci gramodesek - vzal bych to trochu z druhé strany. Jednak čím kvalitnější analogový signál, tím lepší výsledek, a nesmí se pokazit digitalizací - čili slušnou zvukovou kartu. Zvukové úpravy v počítači minimálně - prakticky jen manuálně odpraskat (předpokládá to desky ve výborném stavu, deska přehraná na krystalce, nebo neudržovaná a nedržená v čistotě je podle mého názoru k ničemu). Nelze zapomenout na aparaturu, na které se poslouchá výsledek. Pokud to bude nějaké šumítko (nebo "bedny" k PC), tak dobrý výsledek může vzniknout jen náhodou.

1. Přenoska - dost zásadní věc, ty levné hračky v cenové hladině okolo 700,- se hodí na to, když chce pak někdo udělat ze záznamu mp3. Pokud mu to stačí, jeho věc, osobně mp3 díky jejich tragické "kvalitě" neposlouchám. Používám přenosku Shure V15III s hrotem SAS firmy Jico. Po instalaci téhle přenosky jsem kulil oči, o kolik stoupla dynamika na přehrávaných deskách (zbytek apartury zůstal stejný, jak předtím). Tělo přenosky se doteď dá sehnat na Ebay, nový hrot se koupí v Japonsku.

2. Gramofon - pokusy s poslechem z českých hučících jsem opustil prodejem NC 440 v roce 1987, od té doby mám Technics SL-Q3 a jsem spokojený.

3. Předzesilovač - postavený z Technických informací HiFi klubu, hraje líp, než drtivá většina továrních v zesilovačích. Celkem slušný je i předzesilovač v Revoxu B750. S Actidampy zkušenost nemám - rád posoudím.

4. Zvuková karta - mám M-Audio Audiophile 192. Nepřijde mi, že by něco měnila - co jde do počítače, to z něho i leze. Víc nepotřebuji.

5. Program v PC - Adobe Audition. Opatrně odpraskat - tedy každý lupanec si poctivě odsedět. Žádný automat. Neodšumovat - akorát to zkazí nahrávku. Čím víc digitálních úprav = tím horší výsledek.

6. Kontrolní poslech na slušné aparatuře.

Zpracování jednoho LP mi trvá cca dva měsíce (po volných chvílích). Pak jsem s výsledkem spokojen. Živit bych se tím nemohl, to by nebylo ani na slanou vodu.
...netvrdím, že se nemůžu mýlit...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“