Proudové omezení
Moderátor: Moderátoři
Proudové omezení
Proudové omezení
Proudové omezení
Po osamostatneni pre R1 nam vyjde: R1=Uout/(Iout-Iq). Iq je podla katalogu pre 7805 5-8 mA, takze by to vyslo cca 30 a 21 Ohm. Vstupne napatie musi byt minimalne o 7 V vyssie nez napatie vsetkych, do serie zapojenych aku po nabiti,ale nesmie prekrocit podla katalogov 35V.
O svab sa nemusis bat,7805-ka nemoze byt v tomto zapojeni prudovo pretazena, kedze z nej robime zdroj prudu. Standardne ma dovolene 1A, my po nej chceme 0,18 ci 0.25 A. Ak neprekrocis na jej vstupe 35V, nebude pretazena ani napatovo (ten Tvoj zdroj dava 30V). Chcelo by to vsak nejake chladice (galvanicky odizolovany jeden od druheho), hlavne v pripade stabilizatora 250 mA (nechce sa mi ratat stratovy vykon). Na vystupe Tvojho zdroja treba nastavit cca 20V (8*1,5+7) a tam mozes pripojit vstupy oboch prudovych stabilizatorov.
Nevyhoda takehoto jednoducheho nabijania je, ze musis sledovat, kedy budu clanky nabite (cas, napatie), pretoze inak moze dojst lahko k prebitiu, kedze si to chcel nabijat len konstantnym pudom.
Proudové omezení
Re: Proudové omezení
Pavel85 píše:Nakonec jsem nasel podobne zapojení se stabilizátorem LM317.Zdá se mi trochu lepší.A rozhodl jsem se tu nabíječku udělat celou,i s trafem.Ale ještě otázečku.Proč by mělo dojít k přebití?Nastavím si konstantní proud (desetinu kapacity)a nechám to nabíjet 14-16 hodin,jak uvádí většina výrobců baterií a nemělo by se nic stát,nebo se pletu?
Jasne, v podstate ide pouzit ktorykolvek stabilizator, 7805-ka ma napadla ako prva.
Ak budes sledovat napatie na aku alebo cas ako dlho to mas zapnute, tak je to OK, len nesmies na to zabudnut, pretoze nabijacka, ktora nabija konstatnym prudom bude stale tlacit do aku prud az pokial ju nevypnes, alebo az sa napatie pred zdrojom prudu minus ubytok na zdroji prudu nerovna napatiu na nabitych aku.
Proudové omezení
Re: Proudové omezení
Pavel85 píše:Myslím že takovéto nabíjení je lepší,než v některých originál nabíječkách.Nebo ne?
Vies co, neviem. Okolo nabiajnia je tolko teorii, ze si v niektorych detailoch az protirecia. Zivotnost akumulatorov pomaly zavisi aj od nadmorskej vysky
Ale ked Ti to radi vyrobca, snad vie co pise....
Proudové omezení
- Artaban001
Kdyz tu nabijecku nebudes navrhovat na kratsi dobu, nez 15 hodin, tak to zas moc hlidat nemusis..
(jinak existuje svab 4541, kterej se bajecne hodi jako dlouhocasovy casovac - http://www.belza.cz/files1/t4541.htm )
proudové omezení
taky jsem různě sháněl návody na nabíječky, jednoduchý, složitý, se speciálníma obvodama ;zkoušel je postavit a pak jsem se nasral a koupil si nabíječku hotovou - umí nabíjet AA/AAA jednotlivě a plně automaticky(do AAček pere 1A
...jen můj pohled na nabíjení akumulátorů...