Proudové omezení

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#1 Příspěvek od Pavel85 »

Dobrý den.Potřeboval bych nějaké schéma velmi jednoduchého omezení proudu.Potřebuju nabíjet více tužkových baterií ś různými kapacitami najednou a nechce se mi stavět více složitých obvodů.Mám doma zdroj 0-30V,0-3A.Z toho to budu napájet.Ale jedny baterky mam 1800mAh a jedny 2500mAh.Potřebuju abych to prostě připojil ke zdroji a mohl si tím nastavit proud,který do baterií poteče.A samozřejmě,aby ten proud byl pořád stejný.Existuje něco takového?Díky za rady.
miroja

#2 Příspěvek od miroja »

Zapoj 7805-ky ako zdroj prudu. Jednu na 180 mA, druhu na 250 mA.
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#3 Příspěvek od Pavel85 »

No nad tim sem uvazoval,ale tech baterek 1700 mam 8 a tech druhych mam 4.A co kdybych je chtel nabijet na hodinu?zvladne to ten stabilizator?popřípadě lze doplnit proudovým zesilovačem?nemohl bys mi poslat schema?dík moc.
miroja

#4 Příspěvek od miroja »

Ozvem sa Ti vecer, odchadzam z prace :lol:
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#5 Příspěvek od Pavel85 »

OK.Dík
miroja

#6 Příspěvek od miroja »

Katalogove zapojenie monolitu ako zdroja prudu aj so vstahom pre vypocet obmedzovacieho odporu:
Obrázek
Po osamostatneni pre R1 nam vyjde: R1=Uout/(Iout-Iq). Iq je podla katalogu pre 7805 5-8 mA, takze by to vyslo cca 30 a 21 Ohm. Vstupne napatie musi byt minimalne o 7 V vyssie nez napatie vsetkych, do serie zapojenych aku po nabiti,ale nesmie prekrocit podla katalogov 35V.
O svab sa nemusis bat,7805-ka nemoze byt v tomto zapojeni prudovo pretazena, kedze z nej robime zdroj prudu. Standardne ma dovolene 1A, my po nej chceme 0,18 ci 0.25 A. Ak neprekrocis na jej vstupe 35V, nebude pretazena ani napatovo (ten Tvoj zdroj dava 30V). Chcelo by to vsak nejake chladice (galvanicky odizolovany jeden od druheho), hlavne v pripade stabilizatora 250 mA (nechce sa mi ratat stratovy vykon). Na vystupe Tvojho zdroja treba nastavit cca 20V (8*1,5+7) a tam mozes pripojit vstupy oboch prudovych stabilizatorov.
Nevyhoda takehoto jednoducheho nabijania je, ze musis sledovat, kedy budu clanky nabite (cas, napatie), pretoze inak moze dojst lahko k prebitiu, kedze si to chcel nabijat len konstantnym pudom.
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#7 Příspěvek od Pavel85 »

Nakonec jsem nasel podobne zapojení se stabilizátorem LM317.Zdá se mi trochu lepší.A rozhodl jsem se tu nabíječku udělat celou,i s trafem.Ale ještě otázečku.Proč by mělo dojít k přebití?Nastavím si konstantní proud (desetinu kapacity)a nechám to nabíjet 14-16 hodin,jak uvádí většina výrobců baterií a nemělo by se nic stát,nebo se pletu?
miroja

Re: Proudové omezení

#8 Příspěvek od miroja »

Pavel85 píše:Nakonec jsem nasel podobne zapojení se stabilizátorem LM317.Zdá se mi trochu lepší.A rozhodl jsem se tu nabíječku udělat celou,i s trafem.Ale ještě otázečku.Proč by mělo dojít k přebití?Nastavím si konstantní proud (desetinu kapacity)a nechám to nabíjet 14-16 hodin,jak uvádí většina výrobců baterií a nemělo by se nic stát,nebo se pletu?

Jasne, v podstate ide pouzit ktorykolvek stabilizator, 7805-ka ma napadla ako prva.
Ak budes sledovat napatie na aku alebo cas ako dlho to mas zapnute, tak je to OK, len nesmies na to zabudnut, pretoze nabijacka, ktora nabija konstatnym prudom bude stale tlacit do aku prud az pokial ju nevypnes, alebo az sa napatie pred zdrojom prudu minus ubytok na zdroji prudu nerovna napatiu na nabitych aku.
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#9 Příspěvek od Pavel85 »

Jasně.Ja používám uplně obyčejné spínací hodiny do zásuvky.Nastavím si 16 hodin a ještě pro jistotu upomínku na mobilu a je to OK.Myslím že takovéto nabíjení je lepší,než v některých originál nabíječkách.Nebo ne?
miroja

Re: Proudové omezení

#10 Příspěvek od miroja »

Pavel85 píše:Myslím že takovéto nabíjení je lepší,než v některých originál nabíječkách.Nebo ne?

Vies co, neviem. Okolo nabiajnia je tolko teorii, ze si v niektorych detailoch az protirecia. Zivotnost akumulatorov pomaly zavisi aj od nadmorskej vysky :lol: :lol: :lol:
Ale ked Ti to radi vyrobca, snad vie co pise....
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

Proudové omezení

#11 Příspěvek od Pavel85 »

Mas naprostou pravdu.Co člověk,to názor.Nejlepší bude vůbec o tom neuvažovat.A dnes už ty baterky nejsou zase tak drahe,abych vyráběl super přesné nabíječky,které prodlouží životnost baterií třeba o rok,když mě vyjde levněji koupit novou baterku.
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Ono to z tou dobou nabijeni neni tak horky. Jde o to, ze kdyz tu baterii nabijis 14hodin, tak nejaky prekroceni doby ji zas tak moc neskodi. zalozni baterie u spinacich hodin, nebo bezdratovych telefonu jsou stejne nabijeny jen pres odpor a par diod a 20let stary hodiny (oranzovy SPQ) jdou klidne i pul roku s baterii, ktera je jiz olezla vyteklym louhem a podotykam, ze tabaterie je vlozena vyrobcem.
Kdyz tu nabijecku nebudes navrhovat na kratsi dobu, nez 15 hodin, tak to zas moc hlidat nemusis..
(jinak existuje svab 4541, kterej se bajecne hodi jako dlouhocasovy casovac - http://www.belza.cz/files1/t4541.htm )
Pavel85
Kontaktovat uživatele:

proudové omezení

#13 Příspěvek od Pavel85 »

No jo no.Uvažuju časem o stavbě nějakeho zdroje na nabijení více sad baterií s různými kapacitami a chci tam dát nějaký velmi jednoduchý časovač.Možná zvolím i tento.Jelikož je celkem jednoduchý a potřebuju nabíjet alespoň troje baterky.A nabíjet je tři dy,abych si mohl zajezdit se mi nechce.
StandaT

#14 Příspěvek od StandaT »

nechceš raději koupit MW 6178 tu http://www.skyfly.cz/shop/nabijecky?jazyk=cz
taky jsem různě sháněl návody na nabíječky, jednoduchý, složitý, se speciálníma obvodama ;zkoušel je postavit a pak jsem se nasral a koupil si nabíječku hotovou - umí nabíjet AA/AAA jednotlivě a plně automaticky(do AAček pere 1A :) umí i vybíjet. Používám už půl roku na dvě sady po čtyřech AA - GP1600 a Sanyo2300
...jen můj pohled na nabíjení akumulátorů...
miroja

#15 Příspěvek od miroja »

Hotovu si moze kupit kedykolvek, ale tak by prisiel o ten krasny pocit, ked si nieco vlastnymi rukami urobis a ono je to uzitocne a dokonca to aj to funguje. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“