Snížení Napětí nabíječky Pb AKU
Moderátor: Moderátoři
Snížení Napětí nabíječky Pb AKU
Už se to tu řešilo, například
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0430#50430 (akorát to v odkazu nabíjí jen špičkami, kdy trafo přetlačí napětí na akumulátoru, tedy krátkými impulsy, jejichž střední hodnota proudu je poměrně malá, ale po usměrnění se kvůli funkci tyristoru nefiltruje!)
Ale na nějaký výrazně vyšší proud i bez toho odporu ti to asi nedá, odhaduju, že natvrdo do baterky ti to bude dávat střední hodnotu proudu pod 2A, to napětí z trafa víc neutlačí. Mysli na to, že na baterce už nějaké napětí je a diody budou otevírat jen v okamžiku, kdy to napětí z trafa přetlačí.
No a časem si sežeňte nejaký návod třeba na tyristorovou nabíječku, ovšem to vaše trafo má pro tento účel malé sek. napětí.
A ještě poznámka - při nabíjení se nenastavuje napětí, jak píšete, ale nabíjecí proud. Konkrétní napětí na svorkách je pak dáno tím proudem a stavem baterky a úrovní jejího nabití. Napětí se v lepších nabíječích jen limituje, aby nedošlo k plynování.
EDIT: Hill byl s tím odporem rychlejší.
- Přílohy
-
Bez názvu.JPG- (15.05 KiB) Staženo 97 x
Ja tam zapojil 2 diody do serie, zadnej odpor, napeti jsem dostal na 14,5V, kdyz jsem nazkousku pripojil motor, u kteryho se ustalil odber 1,05A, tak mi napeti vysplhalo na 14,85V.. coz by bylo dobry, kdyz jsem motor pribrzdil, proud se zvysil, napeti slo dolu, ale kdyz jes mu pomohl, proud sel asi na 0,7A, tak mi napeti slo na 15,8V.. nevadi to?, ze kdyz buddu baterii nabijet mensim proudem, nez 1A, ze bude napeti vetsi?... jeste jsem se chtel zeptat,kdyz jsem pripojil 12Ah baterii a nabijel jsem, zacala ihned trosku bublat, ale jen nepatrne, bylo pres pruhlednej plast videt, ze se tam uvolni semtam naka bublinka asi o prumeru 4mm...jo, a baterie byla nabita na 12,5V, kdyz jsem ji pripojil.. je to normalni? nerad bych , aby mi to bouchlo, dik moc..mi-ro píše:Žárovka je přímo ideální, jednak určitým způsobem stabilizuje konstatní proud, jednak signalizuje nabíjení a při zkratu krokodýlů signalizuje tvoji "blbost".rezis píše:Do série bych místo odporu dal žárovku. Třeba 12V 21W a je hotovo
A kutilmile - nelituju tě