GOLDEN miniTV

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radovanhlavacek

GOLDEN miniTV

#1 Příspěvek od radovanhlavacek »

Zdravím vás pánové. Mám na stole černobílou miniTV GOLDEN. Po zapnutí se objevuje vodorovná čára. Je lupnutej elektrolit 4,7uF/100V. Na desce je obvod D2915CP. Prosím vás nemáte někdo scháma? Alespoň abych věděl přesně k čemu ten elektrolit patří. Připadá mi to jako od horizontálu, ale nejsem si jistej. Na druhou stranu vodorovná čára znamená že nejede vertikál. Jenže nevím jak je v tomhle TV udělanej.
Robosand

#2 Příspěvek od Robosand »

Skús niečo vyčítať zo zadnej strany krytu, alebo zo základnej dosky (DPS). Ten kondík skús vymeniť, čo to urobí. Problém mal by byť, ako píšeš v snímkovom rozklade. Dá sa to opraviť aj bez schémy, hoci to potrvá trochu dlhšie.
Robo...
Killroy
Moderátor

#3 Příspěvek od Killroy »

Tady je schéma obdobného čínského prcka s multiobvodem KA2915 = D2915CP. Porovnej zapojení, mělo by zhruba sedět.

Killroy
Přílohy
Zhuhai_TV.pdf
(162.44 KiB) Staženo 366 x
radovanhlavacek

#4 Příspěvek od radovanhlavacek »

Našel sem něco podobného. V červeném kroužku je vyznačen vadný elektrolit. Není to teda úplně ono, ale propředstavu, kde to je.
Ten kondík samozřejmě koupím a vyměním. Jen sem si potřeboval udělat předtavu co to je. Srdcem jak jsem zjistil je jeden IO D2915CP, který se stará skoro o vše. Mám stažený datasheet. Je mi jasné, že musím měřit. Potřeboval jsem trošku nakopnout. Na desce nic není, je to číňan. Na obalu taky ne. Jen GOLDEN.

To Killroy:
děkuji mrknu na to.
Přílohy
schema.jpg
(78.03 KiB) Staženo 208 x
radovanhlavacek

#5 Příspěvek od radovanhlavacek »

Killroy dle tvého shématu je to C213 na první mřížce. Prosím tě co ten kondenzátor tam má za funkci? je tam paralelně s odporem. Ono to asi nebude jen tímhle, musím proměřit vertikál to mi je jasné, jen bych rád věděl alespoň něco o tomhle elektrolytu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Zhášení bodu na obrazovce při vypnutí.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

A není co C213, ale C421.
Podle Killroyova schématu přicházejí v úvahu především C301, C303, C309 a C310.
radovanhlavacek

#8 Příspěvek od radovanhlavacek »

Jo jo jasně dle mého je to C421 dle Killroye C213. Vyměnil sem ho za 2,2uf 160V, jinej v šuplíku nemám. Koukal jsem osciloskopem na zda lezou pulzy z vývodu 26, ty by měli budit zesilovač pro vertikální cívky. Chvilku lezly pily, ale pak se stihl přepálit odpor 8,2 ohmu R303 (dle Killroye) což jest odpor před vývodem VCC a přestaly pulzy pro buzení vertikálu lézt. Na obrazovce se nic nezměnilo. Rychle jsem to vypnul. Do hledáčku ještě dám C302 a všechny tři tranzistory vertikálu. Ale to až zítra. Moc díky chlapi.
radovanhlavacek

#9 Příspěvek od radovanhlavacek »

Tak postupně jsem vyletoval všechny tři tranzistory vertikálu a změřil. Q303 a Q302 dle Killroye schématu (já mám jiné značení,ale to je asi jedno) je dvočinný koncový stupeň, je to tak? Něco podobného jsem kdysis jako pionýr letoval, když sem děla svůj první zesilovač. Oba tranzistory jsou si komplementární Odešel NPN C2328A. Do přílohy jsem dal jeho parametry. Prosím vás jakou mám použít náhradu? Tenhle u AME neseženu.
Samozřejmě se pokuím zjistit, proč odešel....
Přílohy
tranzistor.jpg
(98.27 KiB) Staženo 166 x
Killroy
Moderátor

#10 Příspěvek od Killroy »

Asi bych vyměnil oba a volil bych 2SC2655/2SA1020 - pinově sedí a oba by měl mít Elektro Lhotský. Ten původní 2SC2328A se v AME objednat dá, ale asi to za to nestojí.

Killroy
radovanhlavacek

#11 Příspěvek od radovanhlavacek »

Moc díky
radovanhlavacek

#12 Příspěvek od radovanhlavacek »

Chlapi prosím vás o radu. nahradil jsem proražený NPN tranzistor v konci vertikálu včetně jeho PNP náhrady. Vyměnil sem i okolní elektrolity za nové. Ale opět vodorovná čára. Vzal sem osciloskop a měřil signály na koncovém stupni vertikálu. Na tranzistoru PNP i NPN je na bazích signál, čili IO jede. Na emitoru PNP signál je, na emitoru NPN signál není. Oba tranzistory jsem vyletoval a změřil diodovým testem. Jsou v pořádku. Zaletoval nazpět. Odpojil sem živý konec vertikální cívky a opět měřil osciloskopem. Objevil se na elektrolitu, který krmí vertikální cívku signál s amplitudou cca 10V. Připojil cívku a signál se ztratil. odpojil, signál se objevil. Ohmicky jsem změřil odpor vertikální cívky a má cca 2,3ohmu. U podobně malé obrazovky je odpor vertikální cívky 10 ohmu. Bohužel LRC můstek na změření indukce nemám. Je možné, že je vertikální cívka včudu? Typ obrazovky nelze vzhledem k čínským popiskům rozluštit. Mohu ještě jinak vyzkoušet zda je chyba ve vertikálu nebo na cívce? Jo ještě na kolektoru NPN tranzistoru je (napájení) napětí 10V.

Ještě doplňuji, že od vychylovaček je cítit ozón

poslední doplněk: připojil sem do série s vertikální vychylovací cívkou odpor 82ohmu a před odporem se objevil signál o amplitudě cca 10V.
masar

#13 Příspěvek od masar »

A co odpory které vedou z emitorů na elektrolyt(hlavně ten z PNP), jsou O.K.? Jinak to vidím na lidský faktor. :wink:

edit: Víš jak se dá funkce vychylovaček vyzkoušet plochou baterkou(nebo i jinak, třeba nabitým kondenzátorem)?
radovanhlavacek

#14 Příspěvek od radovanhlavacek »

Ajo to mi nedošlo. Máš pravdu ten od emitoru PNPčka je přerušen. Jinak má mít 1ohm. :oops:

Nevím jak se to dá vyzkoušet, poraď prosím tě.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Nevím jak bych to vysvětlil, je to strašně složité... :wink:

edit: Už jsem na to přišel! Asi jako když chceš vyzkoušet žárovku. :)
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“