Philips 14GR1221/22B, chassis GR1-AX
Moderátor: Moderátoři
Philips 14GR1221/22B, chassis GR1-AX
http://www.eserviceinfo.com/equipment_m ... ips_2.html
ale neviem, nakoľko sedí. Televízor je ďalší prírastok zo zberáka. Bol napuchnutý kondenzátor hneď na vstupe napájania, ten na diódovom mostíku, ďalej odpálený FET, ochranné odpory a niektoré diódy. A tie diódy by som potreboval vedieť, resp. Zenerky. Zapojenie asi sedí, dokonca i číslovanie pozícií, ale mám dojem, že na odpálenej ZD je napísané iné napätie, než v tejto schéme. Avšak nečitateľné. Preto potrebujem tú správnu. Ďakujem.
Název vlákna byl upraven. Killroy
Tuto telku (malou 14"-covku - nevím, možná stejný model) mám víc jak 10 let doma. Léta se "stěhovala" z jídel. koutu do děcáku (a naopak), dnes leží (dosud provozuschopná) v dílně.
Když jsem ji před léty koupil od zákaznice, tak právě s vadnou tlumivkou. Kolega měl stejnou závadu - a tu na EB se o ní taky nejednou psalo
Inak pokročil som. Podarilo sa mi znovu odpáliť FET. Po výmene som mal napätia ešte menšie, avšak už to "chodilo" so všetkými tromi diódami. V rámci laborovania som zistil, že to funguje, keď odpojím odpor 3611 alebo k 3612 pripojím paralelne 1k5. 3612 som meral. Keď ho vypojím a nechám len ten 1k5, som tam, kde predtým. Čo to hovorí? Vinutie? Môže to byť iným FET-om (po výmene)? Vinutia som prepískol. Môže to byť medzizáviťák?
Jinak se jedná o step-down měnič. Tranzistor J-FET se zpětnovazebním vinutím (výv. 13) volně kmitá. Pomocí zpětnovazebního vinutí (11,4) se vyrábí pilovité napětí, které po překročení kladné hranice uzavře J-FET (přes tranzistor 7614). V závislosti na velikosti výstupního ss napětí +95V se k tomuto průběhu přičítá chybové ss napětí, které tak řídí okamžik překročení otevírací úrovně 7614 a tím udržuje +95V na konstantní hodnotě. Ve standby režimu se tranzistor 7614 otevře přes tranzistor 7631 a obvod přestane kmitat.
Podobný princip řízení spínacího tranzistoru (i bipolárních) je celkem běžný i v mnoha jiných typech šasi.
p.s. Tím nechci říci, že diagnostikovat vadnou součást v tomto zdroji je jednoduché. Je to mnohdy hodně pracné pro velký počet součástí v regulační i oscilační smyčce. Nezbývá, než všechny tyto součástky pečlivě přeměřit, popř. vyměnit, protože "jistota je kulomet".
Ale ještě to má druhý problém, nesynchronizuje. Kondenzátor v napájení +12V jsem vyměnil, bez výsledku. Na trimr reaguje. Osciloskop je tady problém, nemám oddělovací trafo. Jedině že bych mu odpojil "kolík". Jinak mám začít u IO (TDA8305), nebo v okolí? Signál na pinu 25 asi má (podle reakce na točení trimrem), js napětí tam je 6V a v desetinách kolísá. A ladí jenom UHF dokola, jakoby VHF neměl.
Teď ale musí z placu, nechám si to na "dlouhé zimní večery".
Děkuji