OKLINE, chassis PT100, zmenšený obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peta-cb
Kontaktovat uživatele:

OKLINE, chassis PT100, zmenšený obraz

#1 Příspěvek od Peta-cb »

Zdravím kolegové. Již týden se zlobim s touhle mrchou a už jsem nějak bezradný. Vada vznikla od CD23-470nF který měl studeňák na nožce dále vadné QD01-BU4525 a RD32-2R2. Tv již jde ale se zmenšeným rozměrem obrazu, horizontálně chybí cca 2cm ale i vertikálně cca 1cm vždy z obou stran. Zkontrolovány CD24,48,49,21,22,33/ RD05/ DD07,08,16/ LD04, která se ale celkem zahřívá 40-50°C což se mi moc nezdá. Napětí řádku je stálé 142V. Obraz je jinak souměrný, bez deformací. Napadl mne i zdroj ale i jiná sek. napětí sedí. Neměli byste někdo tip čím se dále zaobírat?? Děkuji
Burajko

#2 Příspěvek od Burajko »

Ked mas dobre napatia,tak to vyzera na konfiguraciu v eeprom... :wink:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Taky mně, kromě EEPROMky, nic rozumného nenapadá - zarážející je ta "horká" LD04. Máš vstup a popis SM? :roll:
Ten CD23-470n jsi doufám zkusil dát druhý (a nejenom přeměřil) - za "studena" by se mohl jevit jako dobrý, ne už pak pod napěť. špičkami (už proto, že byl "nabouraný" tím studentem!).
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Peta-cb »

Ten CD 23 je fungl novej. původní se nafoukl. Hodnota samozřejmně dodržena. Do SM vstup vím, plus tedy základní obvyklé údaje, návod jsem nenašel, ale při pokusu o např: roztáhnutí H rozměru to prostě nejde byť se tedy obraz roztahuje ale to můj problém neřeší bohužel :( a ta cívka mne taky zaráží . A žeby se eepromka nějak sama přenastavila? Mi spíš přijde že tam je ještě něco načlýho ale to fakt těžko říct. Můžu udělat i foto pro posouzení.
Burajko

#5 Příspěvek od Burajko »

Preco by sa menil rozmer vertikalu?To ma na tom zaraza.
Peta-cb
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Peta-cb »

No to mne taky. Chyba byla v horizontálu tak proč i vertikál.(když jsme u vertikálu je na něm vidět že již byl pájený nebo i možná měněný)Možná zkusím to, odpojit ho jestli náhodou nebude čára až do stran a tím zjistit jestli nemůže nějak stahovat celej zbytek již sem se i s tím setkal. Napadlo mne taky jestli nemůže být menší VN... přikládám i foto: Obrázek
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od otakarv »

Stáhnul jsem si schéma.Ten vertikál je napájený z odbočky VN trafa č.6.Z vývodu č.5 jsou napojeny horizontální vychýlovačky.Něco mi říká,že jakoby ty hor. vychylovačky stahovaly napětí a tím je obraz zmenšený jak vertikálně,tak i horizontálně.
Snad mám pravdu,pokuď ji nemám,tak mně někdo opravte.
Burajko

#8 Příspěvek od Burajko »

Je napatie na cd13 a cd26 priblizne rovnake?Ake napatie je na kolektore QD06?
Inak dig. su dost haklive na iskrenie v RKS.
Naposledy upravil(a) Burajko dne 10 lis 2009, 01:37, celkem upraveno 2 x.
Burajko

#9 Příspěvek od Burajko »

otakarv píše:Stáhnul jsem si schéma.Ten vertikál je napájený z odbočky VN trafa č.6.Z vývodu č.5 jsou napojeny horizontální vychýlovačky.Něco mi říká,že jakoby ty hor. vychylovačky stahovaly napětí a tím je obraz zmenšený jak vertikálně,tak i horizontálně.
Snad mám pravdu,pokuď ji nemám,tak mně někdo opravte.

Podla mna ,keby mal vertikal stiahnute nap.napatie,tak by deformoval (zalamoval)
obraz.
Peta-cb
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Peta-cb »

Takže na CD13 cca 14,5V a CD26 cca 12,8V. A na kolektoru QD06(BDX53) 21V. Zkusil sem nakonec i pin 6 odpojit ale "čára" do krajů nebyla.
Burajko

#11 Příspěvek od Burajko »

Spoj kolektor a emitor QD06(BDX53),ci pracuje korekcia jak ma...
mkat

#12 Příspěvek od mkat »

Viem ze by som sem nemal pisat ale nieco podobne som mal s telkou CTV2540. V emitore vt 101 je rezistor r108 0,33 ohma a ten mal hodnotu 1,1ohm.Po vymene za 0,33ohma telka bezala normalne
kokun

#13 Příspěvek od kokun »

Peta-cb píše: ..... Napadlo mne taky jestli nemůže být menší VN...

Naopak - při nízkém VN bys měl obraz zvětšený a neostrý.

P.S.
Teď jsem si vzpomněl - měl jsem podobně zmenšený obraz u OK Line šasi PT200. Žádnou závadu v ŘKS jsem nenašel.
Po seřízení v SM tvp šel měsíc, poté se vrátil s úplně stejně zmenšeným obrazem. Po výměně EEPROM (stačila i čistá - programátor bohužel stejně nemám) a kompl. seřízení v SM (měl jsem z minula opsáno!) jede telka asi rok bez problémů.
Zkus tu EEPROMu :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Peta-cb »

Nu za pokus to stojí. Možná je i mam doma. Opíšu SM a uvidíme. S programátorem jsme na tom obdobně :) dám vědít.
Quatro

#15 Příspěvek od Quatro »

Stejnou závadu jsem také řešil, dodám jen že, se předemnou v TV někdo vrtal. Tak že, po opravě zdroje jsem měl stejnou závadu jako ty. Nebudu tady psát co jsem všechno měřil. Nakonec jsem zjistil že, Odborník, který se pokoušel předemnou opravit tuto TV si hrál z vych. cívkama a nevrátil je do původního stavu. Já jsem nadáva,l no po zastrčení do původní polohy televize v pořádku. Tak hodně zdaru.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“