Co je to za MOS-FET?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kuba230

Co je to za MOS-FET?

#1 Příspěvek od Kuba230 »

Neví náhodou někdo typové označení tranzistoru který je na přiložené fotografii? Vím, že se používal ve vybraných typech kanálových voličů v TV Tesla Orava. U některých typů byl na pozici tranzistoru KF907. Při měření vykazoval mnohem lepší parametry než původní KF907.
Tranzistor je na keramické deštičce, z vrchu je zalitý černou kapičku plastové hmoty. Nenašel jsem na něm žádné označení.
Děkuji za informace.
Přílohy
Mosfet.jpg
(36.77 KiB) Staženo 151 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Cokoliv - BF981, 982 a podobné, při obměně zapojení tam klidně může být i MAR...

Přesunuto. Pokračujte zde, děkuji. Killroy
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BIPOLAR

MOS - FET

#3 Příspěvek od BIPOLAR »

Taky jsem se s tímto trandem setkal v kanál. voličích, ale vždy pracoval jako směšovač VHF, takže pochybuji o lepších parametrech než KF907, který byl vždy na vstupu. Možná že se pletu, ale i zapojení vývodů bylo odlišné.
BIPOLAR

#4 Příspěvek od BIPOLAR »

Tak se musím opravit - zapojení vývodů je stejné.
Kuba230

#5 Příspěvek od Kuba230 »

Kdysi jsem ho použil při stavbě anténového zesilovače, zkoušel jsem i KF907 a KF910, rozhodně měl vyšší zesílení a menší šum než tranzistory tesla, což bylo znatelné i na obraze. Nikdy jsem se však nedopátral jaké je jeho označení.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Osobně bych to tipoval na originální čipy BF9xx, "pouzdřené" na keramiku a pod "asfalt". Ty opravdu měly lepší parametry než jejich čs. klony...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BIPOLAR

#7 Příspěvek od BIPOLAR »

Vyzkoušel jsem dnes ten tranzistor v předzesilovači na 2m a jen podle "S" metru musím konstatovat, že proti BF981 má menší zesílení i (a to je subjektivní - jen podle poslechu) má o dost větší šum. Neznám ale parametry pro optimální nastavení tohoto MOS-FETu. Jsem ale přesvědčený, že kdyby byl co se týče BF stejný, tak by byl osazován na vstup a ne vždy jako směšovač, kde mohl být lepší než KF907. Tipoval bych výrobu NDR,MAĎARSKO nebo JUGOSLÁVIE.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“