Čím lze ještě nahradit KD502, BD249 ?
Moderátor: Moderátoři
-
Mira0832
Čím lze ještě nahradit KD502, BD249 ?
Stavím tento stroboskop a potřebuji jich udělat větší množství. Doma mám spousty součástech po taťkovi, ale většinou staré tesla. Proto se ptám, čím lze tyto tranzistory (BD249) nahradit? Zkusil jsem KD502 a ten jde. Jaké další jsou možné? Díky moc
Další otázka zní, kolik tento stroboskop utáhne diod? Pokud se nepletu můžu jich tam zapojit prakticky jakékoliv množství? Například 30? Díky.. http://chrudim.cz/tuning/osvetleni/led_strobo/pe01_2005_b.png
Jinak by bylo lepší dát do série s každou diodou odpor, stačí i malý (např. 100R). Lépe se pak rozloží proudy a diody déle vydrží a budou ve výsledku i více svítit.
-
Návštěvník
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Celkově mi to původní zapojení připomíná (v obecné rovině kvality návrhu) jisté "QUASI-QUALITY-HI-FI" konstrukce zde nejmenovaného konstruktéra-simulanta, který válčí s celou českou konstruktérskou školou a významně ji pomlouvá na svém privátním webu, zatímco o svých "konstrukcích" nebyl dosud schopen ukázat nic víc než 3D ilustrace osazených DPS generované počítačem a stejně tak vzniklé grafy charakteristik ze simulačních programů...
A kutilmile - nelituju tě
Regulovat proud diodami pomocí odporu v bázi považuji za ptákovinu, navíc je tam jen pevný odpor bez možnosti regulace, fakt divné zapojení...
PS: O jakém webu hovoříš