Čím lze ještě nahradit KD502, BD249 ?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mira0832

Čím lze ještě nahradit KD502, BD249 ?

#1 Příspěvek od Mira0832 »

Dobrý den,
Stavím tento stroboskop a potřebuji jich udělat větší množství. Doma mám spousty součástech po taťkovi, ale většinou staré tesla. Proto se ptám, čím lze tyto tranzistory (BD249) nahradit? Zkusil jsem KD502 a ten jde. Jaké další jsou možné? Díky moc

Další otázka zní, kolik tento stroboskop utáhne diod? Pokud se nepletu můžu jich tam zapojit prakticky jakékoliv množství? Například 30? Díky.. http://chrudim.cz/tuning/osvetleni/led_strobo/pe01_2005_b.png
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

Na toto použití vyhoví prakticky každý tranzistor NPN který snese potřebný proud. Takže například i KD501 a KD503 či další v kovových pouzdrech.

Jinak by bylo lepší dát do série s každou diodou odpor, stačí i malý (např. 100R). Lépe se pak rozloží proudy a diody déle vydrží a budou ve výsledku i více svítit.
Mira0832

#3 Příspěvek od Mira0832 »

nešel by použít BD244 těch mám doma dost??
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jirka »

Ne. BD244 je PNP, ty potřebuješ NPN.
oscilos

#5 Příspěvek od oscilos »

Chlape a co takhle mrknout do katalogu! víš jaký je vůbec rozdíl mezi NPN a PNP?
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Mira0832 píše:nešel by použít BD244 těch mám doma dost??
Taky by šel použít, ale musel byste trochu upravit zapojení. Nestudoval jsem původní článek v AR, tak mi není jasné, jak je omezen proud těmi LED. Vám ano? Viz taky Variola.
Zirafka

#7 Příspěvek od Zirafka »

Není nijak omezený, jen a pouze odporem sepnutého tranzistoru a dobou svícení. Takže při poruše oscilátoru jdou všechny diody do elektrnického nebe...
mtajovsky

#8 Příspěvek od mtajovsky »

Teď jsem se podíval na ten článek a hodnoty součástek. Z 555 jdou krátké impulsy, která rozsvicují LED a výstupu. Tou úpravou se ale otočí fáze signálu a tím by LED převážnou dobu svítily a nakrátko se zhasínaly. Bylo by potřeba ještě dalších uprav, takže to použití BD244, jak jsem nakreslil, beru zpět. Sorry.
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

Stačí vyhodit to BCčko, beztak je tam jen jako invertor a ta 555ka to přes těch 8k2 utáhne v pohodě.
masar

#10 Příspěvek od masar »

V tom článku z AR je poznámka, že omezení proudu je realizováno omezením proudu báze koncového tranzistoru. Tedy zřejmě záleží na zesilovacím činiteli, který se bude lišit nejen typ od typu, ale i kus od kusu. :wink:
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jirka »

Jak píše masar. V okamžiku, kdy diody svítí, je T1 uzavřen, vypadá obvod takto: http://pokorap.sweb.cz/#Obr1 . Omezení proudu přes LED je dáno odporem R4 a zesílením tranzistoru.
mtajovsky

#12 Příspěvek od mtajovsky »

V tom případě bych za daleko lepší považoval tranzistor budit do saturace a omezení dělat odporem nebo tranzistor zapojit jako zdroj proudu. V dnešní době je výkonový odpor pomalu dražší než tranzistor.
masar

#13 Příspěvek od masar »

Rozhodně. Zapojení z toho Amára považuju za úplný hazard, zcela nevhodný pro opakovatelnost konstrukce. :wink:
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

A ještě ke všemu tam (v původním článku) je použité PARALELNÍ zapojení LED - což je samo o sobě dost velký nesmysl. Volil bych sério-paralelní zapojení (počet LED v sérii přizpůsobit napájecímu napětí) a proud každé sériové větve omezovat vlastním sériovým odporem - ztrátový výkon se tak rozloží na víc součástek a není potřeba shánět nějaké "parní" provedení. Navíc významně vzroste spolehlivost - při závadě jedné LED se ostatní nepřetíží, ale pouze přestane svítit ta část, která je s vadnou zapojená v sérii.
Celkově mi to původní zapojení připomíná (v obecné rovině kvality návrhu) jisté "QUASI-QUALITY-HI-FI" konstrukce zde nejmenovaného konstruktéra-simulanta, který válčí s celou českou konstruktérskou školou a významně ji pomlouvá na svém privátním webu, zatímco o svých "konstrukcích" nebyl dosud schopen ukázat nic víc než 3D ilustrace osazených DPS generované počítačem a stejně tak vzniklé grafy charakteristik ze simulačních programů...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zirafka

#15 Příspěvek od Zirafka »

S tím sériovým řazením bude asi trošku problém, protože bílé diody mají dopředné napětí něco přes tři volty a tady se to napájí pěti volty takže by to asi fakt nešlo. ALE určitě by to chtělo malé odpory do série s diodami, právě proto, že se pak proudy rozloží lépe (a radostněji) mezi diody a výrazně se zvýší spolehlivost i svítivost celého stroboskopu.

Regulovat proud diodami pomocí odporu v bázi považuji za ptákovinu, navíc je tam jen pevný odpor bez možnosti regulace, fakt divné zapojení...

PS: O jakém webu hovoříš :-)
Odpovědět

Zpět na „Součástky“