alternátor
Moderátor: Moderátoři
-
tyristor
ak za chodu motora trocha preblikava, moze to znamenat nedostatocne nabijanie, alebo prebijanie. treba merat rozdiel napatia a podla toho hladat bud zly kontakt, diodu, regulator, uhliky.
alebo lozisko v alternatore.
-
tyristor
A kutilmile - nelituju tě
-
tyristor
-
tyristor
EKKAR píše:Běžně je to kolem 55A až 72A (osobáky), náklaďáky mají i víc - 100A běžně. A napětí není 12 a 24V, ale 14,5V a 28V - aby to bylo schopné nabíjet baterku.
Reálne napätie je také, aké uvádzaš, ale vždy sa hovorí o sústave ako 12V, resp. 24V, aspoň ja som nikoho nepočul povedať, že by mal v aute 14,5V sústavu.
V osobákoch je to aj 140A, ako som sa dočítal.
Ešte sa chcem spýtať, ako sa dá zistiť, aký výkon odoberá alternátor motoru? Dá sa to vypočítať ako súčin U (teda 14,5V) a I (napr. 80A) - teda alternátor, ktorý by odoberal 80A pri napätí 14,5V by ubral z výkonu cca 1kW?
A posledná vec, je v normálnej prevádzke niekedy stav, keď sa odber blíži k maximálnemu prúdu, alebo je tam slušná rezerva? Nemyslím skrat ani nejakú inú poruchu, ale keď napr. idú svetlá, zapaľovanie, dobíjanie akumulátora atď. Vtedy alternátor dodáva (zhruba) koľko % max. možného prúdu?
Ještě jedna věc, když jsem signál proměřil multimetrem, tak mi to ukázalo něco málo přes 6V, tak nevím jsetli to tak má opravdu být.