Navíjení cívky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Xaero

Navíjení cívky

#1 Příspěvek od Xaero »

Ahoj, mám takou blbou lamerskou otázku. Když mám navinou cívku co bude mít 4,5 zavítů jak to mám udělat? Vrtá mi hlavou jak udělat toho 0.5 závitu.
nenim

#2 Příspěvek od nenim »

Jednoduse - zacatek na jedne strane, pak 4 zavity dokola a pul zavitu s vyvodem na protilehle strane.
<div>Soucastka pod napetim je rovnaká, jako bez napeti. Jenom drzeni ma jine.</div>
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Namotej 5 závitů a roztáhni... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Není to úplně jednoznačné. Konec cívky je přes vnější obvod spojen s jejím začátkem, aby proud mohl vůbec téct, takže i ten půlzávit je dokončen. Jediná možnost je, aby jeden závit obepínal jen polovinu magnetického toku, takže se v něm bude indukovat poloviční napětí.
Jestli je cívka navinutá na EI jádře a vývody jsou na opačné straně, potom je poslední závit uzavřen přes poloviční tok a tvoří ten půlzávit. U toroidu to bez provrtání jádra nepůjde. :wink:
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

a co udělat půlzávit nebo čtvrtzávit na toroidu tak, že se s příslušnou částí vinutí vrátíš v opačném směru
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:a co udělat půlzávit nebo čtvrtzávit na toroidu tak, že se s příslušnou částí vinutí vrátíš v opačném směru

Tak to zkus a pak poreferuj :wink:
I kdyby ses z konce toho půlzávitu vrátil vnitřkem cívky jako je to u Rogowského smyčky, tak ten půlzávit vyrušíš. U toroidu opravdu půlzávity dělat nejdou, buď tam ten drát prostrčíš a máš celý závit nebo neprostrčíš a nemáš žádný závit. :wink: U EI (EE) jádra je to jiné, tam jdou dělat půlzávity, třičtvrtězávity dokonce i 0,9závity. :)
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Mám pocit, že u žádného jádra - pokud teda neprotáhneme drát vnitřkem mag. obvodu - nejdou udělat zlomky závitů. Ten půlzávit se holt jen jinak uzavře, bude mít větší rozptylové vlastnosti. Něco by o tom mohl vyprávět kolega, který vytvořil na výkonovém zdroji 2,5 závitu na obrovském EE feritu :)
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Sendyx píše:Mám pocit, že u žádného jádra - pokud teda neprotáhneme drát vnitřkem mag. obvodu - nejdou udělat zlomky závitů. Ten půlzávit se holt jen jinak uzavře, bude mít větší rozptylové vlastnosti. Něco by o tom mohl vyprávět kolega, který vytvořil na výkonovém zdroji 2,5 závitu na obrovském EE feritu :)

No on ten mg. obvod je u EI jádra rozdělený na dva boční sloupky, takže když vyrobíš půlzávit přes jeden boční sloupek, tak je to totéž, jako kdybys udělal závit vnitřkem (středem) mag. obvodu. Když navíc zajistíš, že mg. tok jedním bočním sloupkem je jiný než druhým, můžeš dělat i jiné než poloviční závity. Z hlediska rozptylu je to ekvivalentní s protažením drátu vnitřkem mg. obvodu. Pokud bys chtěl udělat půlzávit s malým rozptylem, stačí udělat půlzávity přes oba boční sloupky a dát je paralelně nebo půl závity přes pravou a levou stranu středního sloupku a dát je paralelně. Unitrode o tom má pěknou AN SLUP200 :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“