da sa pustit miesacka 380V na 220V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajap

#16 Příspěvek od pajap »

Já jsem používal na stavbě zapojení dle obrázku (zaslal masar) několik let - měl jsem k dispozici jednofázovou přípojku 230V.
Kondenzátory 12mikroF/250V stř. - 3 ks paralelně, motor měl příkon 0,55kW.
Naprázdno se míchačka rozběhla bez problémů.
Když nebyla prázdná, tak jsem jí pomohl rukou.
Toto zapojení mělo jednu velkou výhodu pro bezpečnost práce - když člověk házel lopatou do běžící míchačky a lopata náhodou "uvízla",tak se zastavila a makáč vyváznul bez zranění...
Jurbise

#17 Příspěvek od Jurbise »

Potřeboval bych poradit,3f motor zapojit na 230v.Vyčetl jsem že přepojit do trojúhelníku a použít kondenzátor.Motor má 0.75kW,ale je německé výroby a na štítku má frekvenci 100hz.Co s tím,síť má frekv. 50hz.Mohl by jste mi to někdo vysvětlit polopaticky a jakou hodnotu zadat do výpočtu,popř. i vzorec(obrázek).Díky,už leta jsem toto nepotřeboval řešit.
PCmaniac99

#18 Příspěvek od PCmaniac99 »

Zdravim, dávám do kupy míchačku a nevím jestli motor zapojit do trojuhelniku nebo do hvězdy ale co sem koukal po webu tak vsude maji do trojuhelniku. jedine info co mam o motoru ze to je na 380V.
Jancis1

#19 Příspěvek od Jancis1 »

No vyskúšaj ho najprv zapojiť do hviezdy. Ak je stavaný na 400V trojuholník, tak sa mu nič nestane, len bude mať menší výkon. Ak by bol motor určený na 400 hviezda a ty by si ho zapojil do trojuholníka, tak ti zhorí.
img_rbk

#20 Příspěvek od img_rbk »

fero_b píše:dakujem vsetkym za prispevky

Este nedakuj fero_b, existuje jeden draksi a komfortnejsi sposob prevadzky 3 fazoveho motora na jednu fazu a to pouzitim frekvencneho menica. Treba zohnat taky, co ma vstup 230VAC a vystup je trojfazovy. Idealne je, ak sa da motor prepojit do trojuholnika. Ak sa neda aj tak motor bude bezat no bude mensi vykon.
mtajovsky

#21 Příspěvek od mtajovsky »

Jurbise píše:Potřeboval bych poradit,3f motor zapojit na 230v.Vyčetl jsem že přepojit do trojúhelníku a použít kondenzátor.Motor má 0.75kW,ale je německé výroby a na štítku má frekvenci 100hz.Co s tím,síť má frekv. 50hz.Mohl by jste mi to někdo vysvětlit polopaticky a jakou hodnotu zadat do výpočtu,popř. i vzorec(obrázek).Díky,už leta jsem toto nepotřeboval řešit.

Tady vám už samotný kondenzátor nepomůže. Při nižší frekvenci je třeba snížit i napětí, jinak začne docházet k přesycování a nárůstu proudu. Snížení napětí vede ke snížení výkonu.
Nebo frekvenční měnič, ale to už bude levnější nový motor.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“