Vstupní jednotka VKV s ECC85

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BIPOLAR

#16 Příspěvek od BIPOLAR »

A desetkrát jsem na to čuměl :oops: :wink: . SORRY, pánové a podívám se na modré.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Davidsev

#17 Příspěvek od Davidsev »

Táákže, vezmu to postupně.
Chodím na SPŠE, kde by nějaké vybavení přístroji bylo. Doma mám VF gen. G4-151 (1-512MHz AM, FM), osciloskop BM566A, čítač BM526 bez děličky (i tak se mi teď pokazil :( ) Wobbler ani GDO bohužel nemám a zkušeností taky moc ne.
Jde o to, jestli má cenu s tím vůbec začínat, když to potom nedovedu? dokončit.
K těm součástkám... Kdysi jsem v SD našel přijímač T. Domino, kde by měl být ten duál, byl tam sice, ale jeho sekce pro AM mají vyšší kapacitu, tím pádem je kondík delší a na kostru z originál vstupní jednotky se "nevleze". Mám tu odněkud splašené chassis z ruského televizoru Rubin 102A, kde je cívek poměrně dost, jde jen o to jestli by vyhovovaly.
Zbytek bych snad poscháněl ve škole...
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
BIPOLAR

#18 Příspěvek od BIPOLAR »

Nevím jestli musíš nebo chceš zrovna postavit vst. jednotku s ECC85. Pokud ne, tak Ti doporučuji KE 1/1998, kde autor M.Drozda (ať je mu v bastlířském nebi dobře), popisuje dost podrobně stavbu VKV tranzistorových přijímačů od jednoduchých po složitější. Jsou tu i jednoduché návody na MF generátor, VF generátor, vlnoměr a S-metr. Ještě Ti doporučuji KE 3/2004, kde ing.Šedivý ( autor VKV jednotky s ECC85), popisuje vstupní jednotky VKV od jednoduchých, po tuner pro náročné použití s TDA1574, který jsem si postavil a je doopravdy výborný. Varikapy KB304A ještě nějaké mám.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Davidsev

#19 Příspěvek od Davidsev »

Asi je to nějaká úchylka, ale právě chci tu ELEKTRONKU :oops:
BIPOLAR

#20 Příspěvek od BIPOLAR »

A proč se za to stydět ? 210V je více cítit :lol: :wink: .
Dratak

#21 Příspěvek od Dratak »

Pokud umíš německy, podívej se na www.jogis-roehrenbude.de na DAS UKW PROJEKT. Je tam popis několika vstupních jednotek, s pentodami EF95 (=Tesla 6F32), s ECC85 i jiné. Najdeš tam i konstrukci MF zesilovače, poměrového detektoru (vše s elektronkami), tranzistorový stereodekodér a konec opět s elektronkami. je tam i popis nastavení. Omlouvám se že jsem ještě neposlal ty obrázky, mám to tady pořád rozdělané na stole.
Problém je hlavně s cívkovými soupravami pro MF filtry, to už dnes nekoupíš. Ale jak jsem už psal, občas se vypravím na skládku. Občas se ještě najde vrak nějaké staré Tesly ze 70.let a tam je úplně všechno co se dnes těžko shání nebo je drahé. Novalové patice, MF filtry (samozřejmě se musí převinout) i celkem použitelný výstupák (alespoň pro první pokusy určitě).
Davidsev

#22 Příspěvek od Davidsev »

Jo tak tyhle stránky znám, tam je toho hromada :) Jediné co by se mi asi tak zamlouvalo je ta vstupní jednotka s dvouma 6Ž1p, akorát neumím německy :? V sobotu zkusím zajít na sběrný dvůr, ikdyž pochybuju že tam něco polapím.
Ty máš pro to "rádio Lipno" chassis nebo tišťák?
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

tyhle dvě knížky pojednávají o lampovém vstupu pro FM s ECC85, Borovička velmi detailně (obsahuje několik podrobných stavebních návodů včetně teorie, výpočty laděných obvodů, nomogramů, dílenské výkresy atd.). Ladicí kondy si kupodivu tenkrát lidi dělali doma, z mosazi a texgumoidu, jedna verze je dokonce 6-ál.
Výroba mf traf od nuly je už poměrně silná obsese, ale jinak nezbývá než nějakou čb TV nebo lampové rádio kvůli tomu rozpitvat, což je obsese taky.
Vybavení máš mnohem lepší než měla většina vf bastlířů v aktuální lampové době...
Ten GDO není nutnou podmínkou, sice se hodí ale jde to bez něj taky. Sám jsem žádný superhet z lamp od prvopočátku nevyráběl, takže nebudu machrovat, ale podle zkušeností z oprav to vidím jako sice piplavou ale ne nereálnou práci. Ironie je, že v době kdy kutilové slintali po tranzistorech natož IO, byly nějaké ladicí kvartály s variátory z lampových tunerů totální odpad a do těch mf traf s "oktalovým" bakelitovým spodkem ani nestálo za to kopnout... všichni potřebovali miniaturní 5mm modré kostřičky z Tesly Karlín pro FM jednotky s 2xKF910 :D
Přílohy
hodinár.JPG
(116.25 KiB) Staženo 120 x
borovička.JPG
(100.74 KiB) Staženo 234 x
Davidsev

#24 Příspěvek od Davidsev »

Díky za Tvůj názor, ten Borovička vypadá moc zajímavě, už jen podle obrázku na přebalu. Jen tu knihu ale sehnat :?
Nereálné to asi není, což o to, jen ten strach a prostě, začít :D Taky nevím, jestli dříve postavit MF zesilovač nebo vstupní jednotku, taky dobrý dilema.
Neska sem zrovna byl v SD, tam mi bylo oznámeno že rádia sou v pánu, nedávno odvezeno... Byl tam nějaký borec a říkal že "cosi" lampovýho má doma, takže jsem dostal Teslu 514A. Sice to není uplně to co jsem chtěl, ale přece to nenechám sešrotovat :oops:

EDIT: Teď jsem našel obsah toho Borovičky, sice tam má popisované přijímače pro OIRT, ale myslím že to už by nebyl problém, hlavně že tam sou výpočty pro MF zesilovače a podobně.
Dratak

#25 Příspěvek od Dratak »

Zdravím, tak Rádio Lipno mám postavené na dvou plošňácích. Na horní desce je vstupní díl (duál, elka DC90, cívka vstupu a oscilátoru a dolaďovací trimry), čtyřstupňový MF zesilovač, poměrový detektor s Ge diodami a NF předzesilovač s elkou 1AF33. Na dolní desce je pouze koncový stupeň s elektronkou 3L31, výstupák a prostor, kam jde vložit buď 90V baterie (samozřejmě replika), nebo síťový zdroj.

Tak kniha od Borovičky vypadá moc zajímavě a pozor: PRÁVĚ JSOU DVĚ NA AUKRU! Jedna končí zítra, druhá za 6 dní. Pokud chceš, kup si ji, ale napiš mi jaký máš nick na Aukru, abych se ti nepletl do aukce. Druhou bych si chtěl totiž koupit koupit já. Takže jestli si přihodíš na první, půjdu do druhé. Fotky pošlu, ale teď musím dupat do práce, tak se tady mějte.
Davidsev

#26 Příspěvek od Davidsev »

Napsal jsem Ti SZ :wink: Doufám že o ty knížky nebude zájemců víc :?
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

Davidsev píše:sice tam má popisované přijímače pro OIRT, ale myslím že to už by nebyl problém, hlavně že tam sou výpočty pro MF zesilovače a podobně.

Jsou tam i vstupní díly pro CCIR a dokonce 20-elektronkový přijímač pro obě pásma, což byla od Borovičky v roce 67 troufalost, co kdyby si někdo naladil Haydna nebo Mozarta z Vídně a rozvracel soudruhům lidově demokratické pořádky :twisted:
Davidsev

#28 Příspěvek od Davidsev »

To schéma 20ti "lampovky" sem viděl, no je to už ale pořádný sousto :D
Drataku, Ty jsi dělal superhet na VKV i se síťovými lampami?
Dratak

#29 Příspěvek od Dratak »

Nedělal, jen s bateriovými, protože to byla moje utkvělá myšlenka. Mám Markofon B452, Minora, Minora Duo, 3101B, Orienta i Rekreanta. Jednou jsem si vzal Minora v létě na Lipno, byla to celkem slušná recese :lol: . Ale neměl jsem nic elektronkového na baterie na VKV, tak jsem se nakonec rozhodl pro vlastní výrobu takového přístroje.

Pár vstupních dílů s ECC85 jsem si upravil, přeladil jsem vstup a oscilátor, aby mi tam místo zrušeného OIRT hrála část pásma CCIR (celé se tam samozřejmě nevejde). To mi nevadí, pro mě je důležité že mi na Kvartetu, Allegru a Variaci hraje Rádio Šumava a pár stanic okolo. Ale pro začátek rozhodně doporučuji síťovou elku, tedy ECC85 (nebo taky ECC81, ta je původně taky na VKV, i když se dnes dává na NF). U té DC90 jsem musel řešit komplikace, které u ECC85 nejsou. Je to hlavně malá strmost a pokles napětí na baterii. Oscilátor buď vůbec nechtěl nasadit, nebo vysazoval jakmile žhavicí napětí pokleslo na cca 1,38V (což je u běžných monočlánků skoro hned), nejlépe kmital při rozvážení vstupního můstku (což nesmí být, oscilátorový kmitočet nesmí vyzařovat do antény-těsně nad VKV je letecké pásmo!). Plošňák jsem musel dvakrát předělávat než jsem našel nejvhodnější seskupení. Vzhledem k tomu, že vstupní jednotka nemá předzesilovací triodu, a také vzhledem k malé strmosti jak DC90, tak 1F33 je MF zesilovač čtyřstupňový (a tedy velmi náchylný na rozkmitání).

S ECC85 a dvěma EBF89 na mezifrekvenci to budeš mít jednodušší.
Dratak

#30 Příspěvek od Dratak »

Jenom ještě doplním. Zda dříve postavit vstupní jednotku či MF? Asi takhle. Pokud máš nějaké lampové rádio na VKV se vstupní jednotkou přeladěnou do CCIR, připojenou kablíkem a to rádio hraje, pak vstupní jednotku. Protože si na zkoušení můžeš "vypůjčit" MF zesilovač, demodulátor a NF část z rádia. Odpojíš stíněný kablík od vstupní jednotky a kouskem třeba RG174 kablíku si připojíš předladěnou jednotku svojí. Z rádia rovnou můžeš vytáhnout žhavicí i anodové napětí.

A až ti vstupní jednotka pojede, postavíš pro ni MF zesilovač, demodulátor, konec a zdroj.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“