Vstupní jednotka VKV s ECC85
Moderátor: Moderátoři
Chodím na SPŠE, kde by nějaké vybavení přístroji bylo. Doma mám VF gen. G4-151 (1-512MHz AM, FM), osciloskop BM566A, čítač BM526 bez děličky (i tak se mi teď pokazil
Jde o to, jestli má cenu s tím vůbec začínat, když to potom nedovedu? dokončit.
K těm součástkám... Kdysi jsem v SD našel přijímač T. Domino, kde by měl být ten duál, byl tam sice, ale jeho sekce pro AM mají vyšší kapacitu, tím pádem je kondík delší a na kostru z originál vstupní jednotky se "nevleze". Mám tu odněkud splašené chassis z ruského televizoru Rubin 102A, kde je cívek poměrně dost, jde jen o to jestli by vyhovovaly.
Zbytek bych snad poscháněl ve škole...
Problém je hlavně s cívkovými soupravami pro MF filtry, to už dnes nekoupíš. Ale jak jsem už psal, občas se vypravím na skládku. Občas se ještě najde vrak nějaké staré Tesly ze 70.let a tam je úplně všechno co se dnes těžko shání nebo je drahé. Novalové patice, MF filtry (samozřejmě se musí převinout) i celkem použitelný výstupák (alespoň pro první pokusy určitě).
Ty máš pro to "rádio Lipno" chassis nebo tišťák?
Výroba mf traf od nuly je už poměrně silná obsese, ale jinak nezbývá než nějakou čb TV nebo lampové rádio kvůli tomu rozpitvat, což je obsese taky.
Vybavení máš mnohem lepší než měla většina vf bastlířů v aktuální lampové době...
Ten GDO není nutnou podmínkou, sice se hodí ale jde to bez něj taky. Sám jsem žádný superhet z lamp od prvopočátku nevyráběl, takže nebudu machrovat, ale podle zkušeností z oprav to vidím jako sice piplavou ale ne nereálnou práci. Ironie je, že v době kdy kutilové slintali po tranzistorech natož IO, byly nějaké ladicí kvartály s variátory z lampových tunerů totální odpad a do těch mf traf s "oktalovým" bakelitovým spodkem ani nestálo za to kopnout... všichni potřebovali miniaturní 5mm modré kostřičky z Tesly Karlín pro FM jednotky s 2xKF910
- Přílohy
-
hodinár.JPG- (116.25 KiB) Staženo 120 x
-
borovička.JPG- (100.74 KiB) Staženo 234 x
Nereálné to asi není, což o to, jen ten strach a prostě, začít
Neska sem zrovna byl v SD, tam mi bylo oznámeno že rádia sou v pánu, nedávno odvezeno... Byl tam nějaký borec a říkal že "cosi" lampovýho má doma, takže jsem dostal Teslu 514A. Sice to není uplně to co jsem chtěl, ale přece to nenechám sešrotovat
EDIT: Teď jsem našel obsah toho Borovičky, sice tam má popisované přijímače pro OIRT, ale myslím že to už by nebyl problém, hlavně že tam sou výpočty pro MF zesilovače a podobně.
Tak kniha od Borovičky vypadá moc zajímavě a pozor: PRÁVĚ JSOU DVĚ NA AUKRU! Jedna končí zítra, druhá za 6 dní. Pokud chceš, kup si ji, ale napiš mi jaký máš nick na Aukru, abych se ti nepletl do aukce. Druhou bych si chtěl totiž koupit koupit já. Takže jestli si přihodíš na první, půjdu do druhé. Fotky pošlu, ale teď musím dupat do práce, tak se tady mějte.
Davidsev píše:sice tam má popisované přijímače pro OIRT, ale myslím že to už by nebyl problém, hlavně že tam sou výpočty pro MF zesilovače a podobně.
Jsou tam i vstupní díly pro CCIR a dokonce 20-elektronkový přijímač pro obě pásma, což byla od Borovičky v roce 67 troufalost, co kdyby si někdo naladil Haydna nebo Mozarta z Vídně a rozvracel soudruhům lidově demokratické pořádky
Pár vstupních dílů s ECC85 jsem si upravil, přeladil jsem vstup a oscilátor, aby mi tam místo zrušeného OIRT hrála část pásma CCIR (celé se tam samozřejmě nevejde). To mi nevadí, pro mě je důležité že mi na Kvartetu, Allegru a Variaci hraje Rádio Šumava a pár stanic okolo. Ale pro začátek rozhodně doporučuji síťovou elku, tedy ECC85 (nebo taky ECC81, ta je původně taky na VKV, i když se dnes dává na NF). U té DC90 jsem musel řešit komplikace, které u ECC85 nejsou. Je to hlavně malá strmost a pokles napětí na baterii. Oscilátor buď vůbec nechtěl nasadit, nebo vysazoval jakmile žhavicí napětí pokleslo na cca 1,38V (což je u běžných monočlánků skoro hned), nejlépe kmital při rozvážení vstupního můstku (což nesmí být, oscilátorový kmitočet nesmí vyzařovat do antény-těsně nad VKV je letecké pásmo!). Plošňák jsem musel dvakrát předělávat než jsem našel nejvhodnější seskupení. Vzhledem k tomu, že vstupní jednotka nemá předzesilovací triodu, a také vzhledem k malé strmosti jak DC90, tak 1F33 je MF zesilovač čtyřstupňový (a tedy velmi náchylný na rozkmitání).
S ECC85 a dvěma EBF89 na mezifrekvenci to budeš mít jednodušší.
A až ti vstupní jednotka pojede, postavíš pro ni MF zesilovač, demodulátor, konec a zdroj.