Plynulé rozsvícení LED
Moderátor: Moderátoři
Plynulé rozsvícení LED

všechny led paralelně (jinak to ani nejde bez měniče)
pouze 1 odpor pro všechny led
R=Ucc-Ud/Id
R=1,7/0,2
R=8,5ohm
každá led samostatný odpor:
R=1,7/0,02
R=85ohm
a odpor do báze beivoko 10-15Kohm
čas nevím nepočítal jsem to si v reálu vyzkoušíš...
edit: http://www.pandatron.cz/?605&led
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
petus píše:...a odpor do báze beivoko 10-15Kohm
Ta velikost je závislá na zesilovacím činiteli použitého tranzistoru a musí být ještě volena s určitou rezervou, aby po nabití C bylo dosaženo saturačního napětí Uces. Teprve potom přijde na řadu určení velikosti C pro časovou konstantu. Toto zapojení je vhodné pro krátké časy, protože Ube je +0,7V a napětí na kondenzátoru ho dosáhne již na začátku nabíjení. Dále zde chybí vybíjecí obvod, takže před zapnutím nemusí být kondenzátor dostatečně vybitý a ke kýženému efektu nedojde.
Ehm no už začínám být trochu mimo. Ube je které napětí? A čas úplného rozsvícení potřebuju asi 1 vteřinu. A vybíjecí obvod, bude stačit nějaký rezistor do série ke kondu?masar píše:petus píše:...a odpor do báze beivoko 10-15Kohm
Ta velikost je závislá na zesilovacím činiteli použitého tranzistoru a musí být ještě volena s určitou rezervou, aby po nabití C bylo dosaženo saturačního napětí Uces. Teprve potom přijde na řadu určení velikosti C pro časovou konstantu. Toto zapojení je vhodné pro krátké časy, protože Ube je +0,7V a napětí na kondenzátoru ho dosáhne již na začátku nabíjení. Dále zde chybí vybíjecí obvod, takže před zapnutím nemusí být kondenzátor dostatečně vybitý a ke kýženému efektu nedojde.
Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevycházíGeorgeB píše:Teoreticky se doba do úplného jasu LED vypočítá:
t = - Rb * C * ln(1- Ubes / Ucc), Ubes je zmiňovaných asi 0,7V. Pro uvedené hodnoty součástek s Ucc = 5V je to asi 8s. Samozřejmě není brán v úvahu bázový proud.
A kutilmile - nelituju tě
No jenomze na tom schematu to jsou pikofarady, 2000pF, 2nF, ale to je jedno.. Mi jde o to abych dostal svou kýženou sekunduGeorgeB píše:sanchuan píše:Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevycházíPokud se nepletu tak Rb je 27000, C je 2x10-9, Ubes je 0,7 a Ucc mojich 5V.
C je 2000*10^-6 = 2mF = 0,002F, Tau = R*C = 27000 * 0,002 = 54s. t= - 54 * ln 0,86
Sorry ale nejsem zas na takové úrovniEKKAR píše:Hm, vůbec asi nejlepší by to bylo pozvolným náběhem s pomocí PFR - NE555 v CMOS provedení (například GLC555) a nějaký spínací FETek, třeba BS107, a u té 555 dát do vstupu CV kondík s odporem k zemi nebo k napájení - podle potřebného směru regulace, aby se po připojení napájení pozvolna změnila velikost řídicího napětí pro interní komparátory v té 555. Tím se změní kmitočet výstupních impulsů z minima na nějaké příhodné maximum a když se to dobře propočte, bude to chodit a ani to nebude moc topit...
Máš to trošku popletené. C je 2x 10^-3F, Ube je 0,7V. V uvedeném vzorci musíš také respektovat správné pořadí matematických operací.sanchuan píše:Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevycházíPokud se nepletu tak Rb je 27000, C je 2x10-9, Ubes je 0,7 a Ucc mojich 5V.
-27000*0,002*ln(1-(0,7/5)) = -54*ln0,86 = -54*(-0,1508) = 8,1432s
Je třeba si ale uvědomit, že po většinu této doby bude tranzistor uzavřený a k jeho otevírání dojde až ke konci této doby. Pro nenáročnou aplikaci, jako je ta tvoje, snad dané zapojení vyhoví. Pro větší nároky na průběh rozsvěcování a větší časy jsou vhodnější jiná zapojení, viz breta1, EKKAR, popř. zapojení s OZ jako integrátorem.
p.s. Na tom schématu jsou mikroFarady - uF
1) LED má svítivost úměrnou procházejícímu proudu, nikoli napětí přiloženému na přechod
2) charakteristika U/I přechodu PN je silně nelineární, obzvlášť v oblasti kolena = otevíracího napětí Uf
3) většina těchto (výše zmíněných) zapojení je zdrojem v čase proměnného napětí, které je potřeba s pomocí odporu převést na proměnný proud, aby se změna napětí projevila jako plynule narůstající jas LED a ne prudký BLIK! pouze v momentě překročení otevíracího napětí přechodu, následovaný odletem do horoucích pekel při okamžitém nárůstu proudu na destruktivní hodnotu
Takže nejlepším řešením by byl lineárně regulovatelný zdroj proudu, navíc s omezeným Imax, aby se LED napájela tím, čím má - tedy proudem, nikoliv napětím... A udělat to na pracovní napětí 5V, co nejjednodušší a přitom realizovatelné (skoro) laikem je práce na dlouho...
A kutilmile - nelituju tě