Plynulé rozsvícení LED

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sanchuan

Plynulé rozsvícení LED

#1 Příspěvek od sanchuan »

Zdravím, podle následujícího schématu (je to schéma pro plynulé rozsvícení LED) bych si chtěl udělat takový pásek LEDek, jenomže si neumím spočítat hodnoty těch odporů a kondenzátoru když těch diod bude třeba 10. Napájecí napětí bych chtěl použít z USB tudíž 5V jelikož by to mělo být jakési osvětlení klávesnice. Jo a pokud možno tak aby doba rozsvěcování byla přibližně vteřinu. Pomůže mi někdo? Děkuji.

Obrázek
petus
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od petus »

LED : Ud=3,3V Id=20mA
všechny led paralelně (jinak to ani nejde bez měniče)
pouze 1 odpor pro všechny led
R=Ucc-Ud/Id
R=1,7/0,2
R=8,5ohm
každá led samostatný odpor:
R=1,7/0,02
R=85ohm

a odpor do báze beivoko 10-15Kohm
čas nevím nepočítal jsem to si v reálu vyzkoušíš...

edit: http://www.pandatron.cz/?605&led
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
sanchuan

#3 Příspěvek od sanchuan »

ano předřadný odpor si spočítat umím ale děkuji

mě jenom nedochází proč je ten odpor na tom schématu 470 ohm, jestli sem dobře počítal tak kdyby to byla dioda s úbytkem 1.9V tak by musela mít odběr asi 8.7 mA, což není možné nebo jo?
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

A co se ti na tom nezdá?
První ledky se kdysi běžně dělaly na 20mA, teď se dělají třeba jen na 2mA. Ale taky mohou být na 300mA i víc.

Takže 8mA je v pořádku.
masar

#5 Příspěvek od masar »

petus píše:...a odpor do báze beivoko 10-15Kohm

Ta velikost je závislá na zesilovacím činiteli použitého tranzistoru a musí být ještě volena s určitou rezervou, aby po nabití C bylo dosaženo saturačního napětí Uces. Teprve potom přijde na řadu určení velikosti C pro časovou konstantu. Toto zapojení je vhodné pro krátké časy, protože Ube je +0,7V a napětí na kondenzátoru ho dosáhne již na začátku nabíjení. Dále zde chybí vybíjecí obvod, takže před zapnutím nemusí být kondenzátor dostatečně vybitý a ke kýženému efektu nedojde. :wink:
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od GeorgeB »

Teoreticky se doba do úplného jasu LED vypočítá:
t = - Rb * C * ln(1- Ubes / Ucc), Ubes je zmiňovaných asi 0,7V. Pro uvedené hodnoty součástek s Ucc = 5V je to asi 8s. Samozřejmě není brán v úvahu bázový proud.
sanchuan

#7 Příspěvek od sanchuan »

masar píše:
petus píše:...a odpor do báze beivoko 10-15Kohm

Ta velikost je závislá na zesilovacím činiteli použitého tranzistoru a musí být ještě volena s určitou rezervou, aby po nabití C bylo dosaženo saturačního napětí Uces. Teprve potom přijde na řadu určení velikosti C pro časovou konstantu. Toto zapojení je vhodné pro krátké časy, protože Ube je +0,7V a napětí na kondenzátoru ho dosáhne již na začátku nabíjení. Dále zde chybí vybíjecí obvod, takže před zapnutím nemusí být kondenzátor dostatečně vybitý a ke kýženému efektu nedojde. :wink:
Ehm no už začínám být trochu mimo. Ube je které napětí? A čas úplného rozsvícení potřebuju asi 1 vteřinu. A vybíjecí obvod, bude stačit nějaký rezistor do série ke kondu?
sanchuan

#8 Příspěvek od sanchuan »

GeorgeB píše:Teoreticky se doba do úplného jasu LED vypočítá:
t = - Rb * C * ln(1- Ubes / Ucc), Ubes je zmiňovaných asi 0,7V. Pro uvedené hodnoty součástek s Ucc = 5V je to asi 8s. Samozřejmě není brán v úvahu bázový proud.
Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevychází :( Pokud se nepletu tak Rb je 27000, C je 2x10-9, Ubes je 0,7 a Ucc mojich 5V.
breta1

#9 Příspěvek od breta1 »

Myslim ze lepe by to vychazelo, kdyby ta LED s odporem byla zapojena v emitoru.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Hm, vůbec asi nejlepší by to bylo pozvolným náběhem s pomocí PFR - NE555 v CMOS provedení (například GLC555) a nějaký spínací FETek, třeba BS107, a u té 555 dát do vstupu CV kondík s odporem k zemi nebo k napájení - podle potřebného směru regulace, aby se po připojení napájení pozvolna změnila velikost řídicího napětí pro interní komparátory v té 555. Tím se změní kmitočet výstupních impulsů z minima na nějaké příhodné maximum a když se to dobře propočte, bude to chodit a ani to nebude moc topit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od GeorgeB »

sanchuan píše:Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevychází :( Pokud se nepletu tak Rb je 27000, C je 2x10-9, Ubes je 0,7 a Ucc mojich 5V.

C je 2000*10^-6 = 2mF = 0,002F, Tau = R*C = 27000 * 0,002 = 54s. t= - 54 * ln 0,86
sanchuan

#12 Příspěvek od sanchuan »

GeorgeB píše:
sanchuan píše:Ať počítám jak počítám tak mi 8s nevychází :( Pokud se nepletu tak Rb je 27000, C je 2x10-9, Ubes je 0,7 a Ucc mojich 5V.

C je 2000*10^-6 = 2mF = 0,002F, Tau = R*C = 27000 * 0,002 = 54s. t= - 54 * ln 0,86
No jenomze na tom schematu to jsou pikofarady, 2000pF, 2nF, ale to je jedno.. Mi jde o to abych dostal svou kýženou sekundu
sanchuan

#13 Příspěvek od sanchuan »

EKKAR píše:Hm, vůbec asi nejlepší by to bylo pozvolným náběhem s pomocí PFR - NE555 v CMOS provedení (například GLC555) a nějaký spínací FETek, třeba BS107, a u té 555 dát do vstupu CV kondík s odporem k zemi nebo k napájení - podle potřebného směru regulace, aby se po připojení napájení pozvolna změnila velikost řídicího napětí pro interní komparátory v té 555. Tím se změní kmitočet výstupních impulsů z minima na nějaké příhodné maximum a když se to dobře propočte, bude to chodit a ani to nebude moc topit...
Sorry ale nejsem zas na takové úrovni :( Možná bych to pochopil na nějakém schématu ale pochybuju že by se to někomu chtělo pro mě dělat
masar

#14 Příspěvek od masar »

Máš to trošku popletené. C je 2x 10^-3F, Ube je 0,7V. V uvedeném vzorci musíš také respektovat správné pořadí matematických operací.

-27000*0,002*ln(1-(0,7/5)) = -54*ln0,86 = -54*(-0,1508) = 8,1432s

Je třeba si ale uvědomit, že po většinu této doby bude tranzistor uzavřený a k jeho otevírání dojde až ke konci této doby. Pro nenáročnou aplikaci, jako je ta tvoje, snad dané zapojení vyhoví. Pro větší nároky na průběh rozsvěcování a větší časy jsou vhodnější jiná zapojení, viz breta1, EKKAR, popř. zapojení s OZ jako integrátorem. :wink:

p.s. Na tom schématu jsou mikroFarady - uF
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Největší problém je v tom, že:

1) LED má svítivost úměrnou procházejícímu proudu, nikoli napětí přiloženému na přechod

2) charakteristika U/I přechodu PN je silně nelineární, obzvlášť v oblasti kolena = otevíracího napětí Uf

3) většina těchto (výše zmíněných) zapojení je zdrojem v čase proměnného napětí, které je potřeba s pomocí odporu převést na proměnný proud, aby se změna napětí projevila jako plynule narůstající jas LED a ne prudký BLIK! pouze v momentě překročení otevíracího napětí přechodu, následovaný odletem do horoucích pekel při okamžitém nárůstu proudu na destruktivní hodnotu

Takže nejlepším řešením by byl lineárně regulovatelný zdroj proudu, navíc s omezeným Imax, aby se LED napájela tím, čím má - tedy proudem, nikoliv napětím... A udělat to na pracovní napětí 5V, co nejjednodušší a přitom realizovatelné (skoro) laikem je práce na dlouho...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“