Plynulé rozsvícení LED
Moderátor: Moderátoři
sanchuan píše:Ok takže sem si to spočet a Rb dám 15k, C 470uF tak to vyjde přibližně jedna vteřina. Děkuju za vzorec.
Takže jsi to moc nepochopil. Napsal jsem přece, že prakticky celý čas (tu jednu vteřinu) budeš čekat na start rozsvěcování a pak k rozsvícení na plný jas dojde v podstatně kratší době (dané charakteristikou přechodu). Ale vidím, že mlátím prázdnou slámu.
Pro deset LED diod (200mA) bude stačit např. BC639 (1,50Kč)sanchuan píše:...Ale teď sem se díval po tom tranzistoru na gme.cz ale je jich tam poněkud více než jeden vím akorat že to má být NPN ale co dál?
- Přílohy
-
Bez názvu.GIF- (4.2 KiB) Staženo 145 x
Takže stačí, když si trošku pohraješ s hodnotami odporů a vybereš jejich nejvhodnější velikost.
p.s. Kde je prosím tě v tom apletu výběr LED-diod ze součástek? Já to tam nemůžu najít. Jen obyč. a Zenerky. Je to tenhle aplet? : http://www.falstad.com/circuit/index.html
Plynulé rozsvícení LED
Takže to, že to nejde, je dogma.
- Přílohy
-
LED.png- (27.19 KiB) Staženo 84 x
plynulé svícení LED
paralelně a nebyl jsem spokojen.Při ceně 51Kčs za kus.Asi velké tolerance.Zkusil jsem teď zapojit 4LED paralelně.Je to zřetelně poznat která svítí nejvíc a která nejmín.Desku to ale znatelně zjednoduší.
plynulé rosvícení LED
firmy trochu připlatí za zůženou toleranci LED.A mají to vyřešené.
- Artaban001
Re: plynulé rosvícení LED
FERYACT píše:Jde o to kolik LED si má člověk koupit když chce dát 10 paralelně.Velké
firmy trochu připlatí za zůženou toleranci LED.A mají to vyřešené.
No rákosníci to určitě nedělají a kupříkladu svítilnu s 20 LED paralelně vesele prodávají. A ty LED nemají ani ochranný odpory a s čerstvýma baterkama si řeknou o nějaký 1.5A (mám změřeno). Ten proud pak rychle klesá..