VN sonda - návod na stavbu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od GeorgeB »

Killroy: samozřejmě souhlasím. Jen jsem to napsal jen pro zasmání.
Nevím jeslti se autor příspěvku dopočítal ke správné hodnotě,ale já jsam vypočítal, že R2 má být 1M, R1 je 10G - 1M.
Ohmmetrem jsem změřil R2 asi 1,2M(je tam stavitelný trimr). Předpokládám, že R1 budou vakuové odpory.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pro zasmání se dá napsat to, že na měření stačí obyčejná kočka. Když se v blízkosti mašiny naježí, je tam napětí.

Představa, že mě na povrchu sondy z obyčejné trubky vznikne z jakéhokoliv důvodu vodivá cesta a já si sáhnu na stejnosměrné 3kV, které za mnou potáhnou oblouk, i když náhodou uhnu, tak ta moc příjemná není. Mě bohatě stačí, když tady dělám s 700V DC. To mám obě půlky pevně přilepené k sobě.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pajosek2 »

Zmije píše:Proč hned všechno kupovat? Na zjištění, jestli tam VN je nebo není nepotřebuje profi sondu, já bych koupil 100x10M a 1M dal to do novodurové trubky, myslím, že bych se do 100kč vešel a pokaždé, když by mě to koplo bych si alespoň vzpoměl na EB.
Zapomeň na to,přes každý odpor půde malý přeskok a jsi v pr.... Potřebuješ odpory s garantovanou napěťovou pevností. Nebo by jsi tu odporovou řadu musel nechat zaimpragnovat.Origo je lepší,jistější,přesnější.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Sejny

#19 Příspěvek od Sejny »

Jeden čas jsem ve velkým opravoval safety testery 19032 od firmy Chroma, je to mašinka která umí dát až 6kV ss nebo st při proudu až 40mA, dále to měří izolační stav a dokáže měřit i odpor zemního vodiče.... na to je tam zas proudový zdroj 0-30A. Jelikož jsem tu VN část která se srala nejvíc potřeboval i zatěžovat, měl jsem na to vyrobenou zátěž složenou pokud se nepletu z 30ks 5W odporů výkoňáků zapojených serioparalelně. část zátěže tvořila i dělič pro měření napětí a často jsem to měl i připojené k oscilu.... Za sebe bych řekl že to chce udělat kvalitní zemnění.... ať jde třeba oblouk proti kostře při nejhorším
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Něco jinýho je, když to člověk drží v ruce....
]
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Fungovat to bude, ale nesmí se to prorazit. :D

A to už jsme u vlhkosti, statiky a postupného nánosu prachu atd. Někdy je jednou jen jednou, viz šplhavci na elektrické lokomotivy atd...
]
Maskot

#23 Příspěvek od Maskot »

Takova sonda je pro sebevrahy.Hezke by bylo videt tu barevnou hudbu v te hadici kdyby se malicko uvnitr orosila :D
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pajosek2 »

ZdenekHQ píše:Fungovat to bude, ale nesmí se to prorazit. :D

A to už jsme u vlhkosti, statiky a postupného nánosu prachu atd. Někdy je jednou jen jednou, viz šplhavci na elektrické lokomotivy atd...
Nebude,zkoušel jsem to.Na těch mini odporech vznikají přeskoky.Je ,ale pravda,že jsem to zkoušel na 25kV
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
fero7

Re: VN sonda - návod na stavbu

#25 Příspěvek od fero7 »

homebastlir píše:Dost často opravuji zařízení kde je 1000 - 3000V ....pro obyčejný digi multimetr za 200kc

Podľa mňa, kto to potrebuje dosť často k svojej práci, tak by mal mať niečo slušné. Slušné, bezpečné, na čo sa dá aj spoľahnúť. Rovnako multimeter.
Predstava, že niekto ku mne príde na opravu s novodurkou a 200 korunovým multimetrom nie je práve najlepšia.
A to už nehovorím o naciachovani a zatažení vstupným odporom multimetra, ktorý môže mameranú hodnotu výrazne ovplyvniť až znehodnotiť.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jaký je asi napěťový namáhání té "hadičky" smotané do šneku, kdy na 1 závit je minimálně kilovolt při 25kV, spíš mnohem víc ? Kdyby aspoň napsal vhodnej materiál, určitě to nebude bužírka z Číny, ale něco trošku dražšího....
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 08 pro 2009, 18:18, celkem upraveno 1 x.
]
Zmije

#27 Příspěvek od Zmije »

Dotaz byl na 3kV, což není zas tak hrozně moc na 100odporů: 3kV/100=30V, při takovém napětí na odpor tam nic přeskakovat nebude, pro jistotu může použít dvě trubky v sobě a mezi ně nalepit kovou fólii a spojit ji na zem.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ano, já jsem reagoval na Danyka a 80kV.

Nebojím se ani tak přeskoků mezi odpory, ale oblouku či SVODU nataženýmu na POVRCHU sondy díky vlhkosti atd. Proto mají VN izolátory "talíře" a proto je ta (pro některý opičárna) i na VN sondě a proto se frézují solidní DPS mezi primárem a sekundárem na napěťově namáhaných místech, i když materiál to v pohodě vydrží.
]
fero7

#29 Příspěvek od fero7 »

Ak mu to bude preskakovať na zem, tak toho veľa nenamerá.
V každom prípade je nutné začať akékoľvek úvahy od vstupného odporu multimetra.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od eljaro »

NU pravdu tu mají témněř všichni ! Pokud bude ale mněřit jen do těch 3KV a obal od sondy má a bude mněřit multimetrem na odpis - pak je tato diskuze vysoce poučná , nicméně k věci samé do obalu dej 10x 10M /0,6W/500V - to máme přeřadník 100M na cca 5KV max . a pode potřeby to přikostři 1M pro 1/100 nebo 100K pro 1/1000 . Přesnost mněření lze při použitém měřidle zanedbat - nebo posunout referenci !

:oops:

Jediné co by ti mnělo dělat hlavu je bezpečná kostra a obal sodny proti skin vyboji po povrchu té sondy !

Druhou otázkou je zda ta impedance 100M bude přijatelná pro ten zdroj VN

VN je třeba se bát z principu ale není nutno z toho dělat bubáka

PS: omluvte pravopis dík

Ktý šroubovici od danyka on to připojí pak uvede do činosti a jediné co to schytá jen ten měřák pochybuji že během provozu se toho je ochoten někdo dotknout a nebo k tomu přiblížit !
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“